5 yaş zeka geliştirici aktiviteler

5 yaş zeka geliştirici aktiviteler için bu sene neler yaptık?

Bu yaş da bizim için dönüm noktalarından oldu. Bu sene matematik aktivitelerinde ilerlerken yazmaya başladık ve okumaya girdik. Ayrıca bu sene İngiliz okuluna başladığı için ikinci ana dil olarak İngilizceyi öğrenmesi gerekiyordu. O yüzden İngilizceye ayrı bir önem verdim.

Kültür ve Doğa aktiviteleri

5 yaş zeka geliştirici aktiviteler arasında bence mutlaka kültür ve doğa aktiviteleri olmalı.

Kendimce Karagöz ve Hacivat’ı tanıttım. Çok sevdi. Kağıda Karagöz ve Hacivat’ı çizip kesip pipetlere yapıştırdım. Sonra da bir tuval üstünden arkadan ışık vererek hayata geçirdik.

Pikniğe gittiğimizde karıncaları inceledik.

Kelebek yetiştirme kiti aldım. Kurtçukların üstünde durduğu şey aynı zamanda onların yiyeceği. Ayrıca marul attık. Ona rağmen birbirlerini yediler. Ben de şok geçirdim. Tırtıllar arasında yamyamlık olabiliyormuş. Hani öldüde mi yedi diyeceksiniz. Yok canlı canlı yediler. Önceden koza olanı da yediler. Ben bir miktar travma geçirdim ama çocuğuma çaktırmadım durumu.

Sonuçta en güçlüsü hayatta kaldı. Bu koza aşaması.

Sonra bir gün eve bir geldik kozadan çıkmış. İlk kozadan çıkınca bir miktar hareketsiz bekliyor. Kelebeği içinde barındıran fileli kitler de vardı ama ben zaten bir gün yaşayacak diye salalım istedim. Biraz hareketlenmeye başlayınca balkona çıkardık. Yine bir süre yerden uçtu. Sonra uçtu gitti. Oğlum bir miktar üzüldü ama ölmesini görmesinden iyidir diye düşündüm.

Daha önce sokak hayvanlarını beslemiştik ama bu sefer geçici süre kedi bakıcılığı yaptık. Oğluma arkadaş oldu. Epey oynadılar.

Bu dinozor boyama ve eşleştirme setiydi.

Tohum çimlendirmeye devam ettik. Bu sefer çimlendirip ektim. Kimini dolaptaki sebzelerden çıkardım kimini hazır satın aldım ama epey büyüyüp çiçeklenmelerine rağmen hiçbiri meyve vermedi. Sonra kış ayında fide aldım onlardan meyve topladık. (Dubai’de kış ayları meyve sebze yetiştirmek için en uygun aylar, yaz girdiği anda hiçbir bitki sağ kalmıyor aloe vera hariç.)

Yağmur yağdığında dışarı çıkıp doğayı incelemek. Bu aktiviteyi Türkiye’de yaptık.

Tohumdan ekmeğe nasıl dönüştüğünü göstermek istedim. Marketten tane buğday aldım. Yemeklikti gerçi. Sonra başak olana kadar yetiştirdim. İçi boş ya da çok küçük çıktı gerçi ama işte böyle yetişiyor diyip sonra yine buğdayları döverek un yaptık. Ondan da tavada minyatür ekmek yaptık.

Bu da dinozor fosili çıkarma. Çıkardıktan sonra kemikleri birleştirip dinozor yapılıyor.

Ayrıca farklı kültürleri tanıtan Harika Kanatları izledik.

Başka bir kültür aktivitesi Konsolosluk haftanın bir günü çocuklar Türk dili ve kültüründen ayrı kalmasın diye Türk okulu açtı. Ücretsiz değil ama değerdi bence. Ancak benim çalıştığım güne denk geldi. Eşim de getirip götürmenin çalışmasına engel olduğunu söyleyince ancak kısa bir süre gönderebildik.

Matematik aktiviteleri

Aldığım setlerle çalıştık.

Montessori yılan oyunu yaptım. Bu yazımda daha ayrıntılı anlatmıştım.

Mini uno oyunu sayıları pratik etmek için.

Abaküs ve sayı çubuklarıyla toplamaya geçtik. Ayrıca önceden tek zarla oynadığımız yılan oyununu çift zarla oynamaya başladık. Yine abaküsten yardım aldık.

Basit sayı tırtılı

Tombala oyunu yine sayıları pratik etmek için.

İngilizce

İngilizce eğitimi için kitaplar ve eğitim setleri almıştım. Onları yaptık. Susam sokağının ingilizce versiyonunu izledik. Ayrıca preply’den İngilizce konuşma dersi aldık. Lingokids’e abone oldum. Ayrıca zaten abone olduğum Montessori school uygulamasının da faydalı olduğunu düşünüyorum. İlk kelimelerim diye çocuklara kelime öğreten başka bir uygulama var. O birçok başka dile çevrilebiliyor o yüzden dil eğitiminde işe yarayabileceğini düşünüyorum. Ayrıca izlediği pek çok şeyi İngilizceye çevirmeye çalıştım. Benim İngilizce konuşmamı istemedi bu konuda zorlamadım. Okul ona ekstra İngilizce dersleri verdi. Bu arada okuldan önce alışsın diye kreşe verdik. Dubai’de okullarda ve kreşlerde ana dil İngilizce devlet okulları hariç. Özel okullar da çok yaygın. Vatandaşlar bile çocuklarını özel okullara gönderiyor. Ayrıca Novakids’ten bir deneme dersi aldık. Ancak o dersi aldığımızda ve Preply’deki derslerimiz bitmeden İngilizce konuşmaya başladı. Bu sene babamızdan daha iyi İngilizce konuşabiliyorduk ve okula adapte olabildi.

Spor Aktiviteleri

Apartmanda havuz olduğu için yüzmeye devam ettik hemen hemen her gün. Ancak kış aylarında yüzmedik. Bu derste jimnastik denedik. Ancak gruplar yaş olarak karışıktı ve çocuğum en küçük kalıp adapte olamadı. Bu yaşlarda birebir dersler varmış ama bizim için sosyalleşmesi çok önemliydi. O yüzden pek başarılı olamadı.

İtiraf ediyorum buz patenine benim zaafım var. Bizden geçti çocuğum öğrensin istiyorum. Bazı hafta sonları buz patenine gittik. Hatta bu sene yaz Türkiye’de belediyenin kursuna gönderdim. Tutunmadan öğrendi. Pratik yapmaya devam edeceğiz.

Buz patenin olduğu kulüpte bowlingde olunca ailece bu aktiviteyi de yapmaya başladık.

Parkur deneme dersi çok daha iyi geçti. Çocuğum çok sevdi. Ancak yine yukarıdaki Türk okuluna gönderememe sebebimiz yüzünden zorlamak istemedim. Zaten o sene ekstra İngilizce dersleri için vaktimiz gidiyordu. Bu sene bebek var ama seneye eşimi ikna edebileceğimi düşünüyorum.

Resim Aktiviteleri

Burada nişastadan doğa dostu yapıştırıcı yaptık. Resim kitabına kolaj yaptık.

Ebru setiyle resim yaptık.

İlk fotoğraf makinesiyle fotoğraflar çektik.

Açık uçlu oyuncaklarla 5 yaş zeka geliştirici aktiviteler

Wikki sticks. Kıvrılabilen mumlu teller.

Geçen sene aldığım vidalı, tornavidalı alet çantası seti.

Bu sette şekilleri üst üste koyarak karttaki resimi yapmaya çalışıyorsun.

Rus blokları diye geçiyor.

Pipet gibi. Harfler, iki boyutlu ve üç boyutlu şekiller… Pek çok şey yapılabilir.

El işi aktiviteleri

Dokumada bu sefer rüya kapanı yaptık.

Kağıt katlamaya da devam ediyoruz. 5 minutes kanalından fikirler ediniyorum.

Mutfak Aktiviteleri

Bu sene cheesecake, sebzeli kekler, donut gibi pek çok şey yaptık.

Elle çalışan mutfak robotu. Kesiyor, çırpıyor, yumurta ayırıcı da var. Çocuklar için elektrikli olmayan bu tarz şeyler öneriliyor.

Yazma ve okuma aktiviteleri

Kartla harf eşleştirme

Wikki sticklerle kartlardaki harfleri yaptık.

Geçen yazımda sank magic yazı setinden bahsetmiştim. O sette harfler oyuk. Yazmaya onunla başladık sonra bu yazı kartlarıyla devam ettik. Ayrıca okulda da yazma dersleri vardı. Onların alıştırma kitaplarını da yaptık. Onda da bunun gibi üstünden gidilebilecek harfler vardı. Ama ilerledikçe sadece çocukların nereden başlayacaklarını gösteren noktalara dönüşüyordu. Onları da bol bol yazdık. Montessori’ye göre okumadan önce yazma çalışması yapmak gerekiyor ve 4-5 yaş artık çocuğun okuma ve yazmaya hassas olduğu yaşlar.

Evden org eksilmedi. Bozuldukça yenisini aldım ve org çalışmaya devam ettik. Ama burada piyano deneme dersi buldum. Böylece ilk kez piyanoyu deneyimledik.

Türkiye’den mümkün olduğunca fazla aldığım dergilere ve adeda dikkat setini yapmaya devam ettik.

Bu yazımda duyu odasından bahsetmiştim.

Geçen yazımda da neler aldığımı bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir