Hidroponik Tarım

Hidroponik tarım iklim koşullarından bağımsız olarak yapılan topraksız tarımdır. Herkes hidropoik tarım ın geleceğin tarımı olduğunu söylüyor. Özellikle iklimden bağımsız olması, kapalı ortamlarda mümkün olmasından dolayı ileride eğer küresel ısınmayla çölleşme olursa tek ihtiyaç enerji olacak.


Hidroponik tarım için genellikle su kullanılıyor. Aeroponikte su içine hava veriliyor. Bitkiler gerekli mineralleri su içine konulan likit gübrelerden alıyorlar. Likit gübre harici balık akvaryumlarına da hidroponik kurulabiliyor. Bu bitkiler balık gübresiyle besleniyor. Bu sistemlere de akuaponik deniliyor. Böylece hem bitki yetiştiriliyor hem balık.

Evde Hidroponik Tarım


Bu sistemlerin minik versiyonlarını evde yapmak mümkün. Ben ultraviyoleli iki hazneli bir kap aldım. Bunun balıklı olan akvaryumlu versiyonunu bile buldum. Ancak illa para ödemeye gerek yok bence. Ultraviyole lamba bulduktan sonra bir plastik kabın üstü yuvarlak kesilerek de yapılabilir.

Benim aldığım
Ev tipi akuaponik
Bu da satılıyor ama benzeri bir şey balıklı ya da balıksız evde yapılabilir bence. Balıklıya akuaponik balıksıza hidroponik deniliyor.

Genel olarak çimlenmiş tohum ya da fide, hindistan cevizi lifi ya da kaya yününe konuluyor. Sonra bu fideler suyun içine konuluyor. Eğer hazır saksılardan aldıysanız ekstra bir şey yapmanıza gerek yok ancak kendiniz yaptıysanız kaya yününü içine koyacağınız plastik bir hazne almanızda fayda var.


Ben gübre olarak npk ile kalsiyum nitrat – magnezyum sülfat karışımı kullandım. Bu mineralleri kaynamış ılıtılmış suya biraz sıcakkenden karıştırdım. Her su değişiminde belli oranda koydum. Aslında tariflerde saflaştırışmış su kullanımı öneriliyor. Her koyuşumda çalkalamayı unutmadım. İki haftada bir su ekledim. En geç ayda bir de su değişimi yaptım.


Koyduğum gübre miktarını da suyun ph ve tds miktarına göre ayarladım. Tds suyun mineral oranını yani saflık oranını verem bir ölçüm. Bunlar termometre gibi görünen basit aletler. Ph ve tds metre aldım. Suyun ph ve tds oranları her bitki için değişiyor. Ben hep kiraz domates yetiştirmeye çalıştım. Ama araştırdığıma göre marul, nane, ıspanak, frenk soğanı, salatalık, domates, çilek, dereotu, kekik, biberiye, anason, dolmalık biber, su teresi, fasulye, karpuz ve kavun gibi pek çok bitki yetişebiliyor.


Ayrıca köklerin hava alması için pompa aldım. Küçük akvaryum pompası da olabilir.

Gerçekler


Benim deneyimim çok başarılı olmadı. Hazır aldığım sistemden hindistan cevizi lifi çıkmıştı. Ancak bir süre sonra lif kurtlandı çöpe attım. Sonra kaya yünü kullanmaya başladım bu sefer de üstü alg bağladı.
Halbuki hayalim evin içinde toprak olmadan tertemiz tarım yapmakken işler topraklı tarımdan beter hale geldi.
Son denememde daha profesyonel yaklaştım. Gübreleri kullandım. (Daha önceki denenelerimde gübre kullanmamıştım) Ayrıca kaya yünlerinin üstüne kil toplar kullandım. Onlar da küflendi ancak su tuttuğumda o küf gibi şeylerden kolayca kurtuldum. Ancak kil topları sertti ve nazik fidelerin bazılarını zedeledi.


Saksıda bir tohumum daha vardı. Hatta toprağa tohum yanlışlıkla düşmüş ve bir anda fide oldu. Hidroponikteki kıl kadarken öteki epey büyüdü. Öyle olunca balkonda saksıda bitki yetiştirmenin daha mantıklı olduğuna karar verdim. İster haşladığınız yumurtanın suyunu gübre olarak koyun ister sadece sulayın eve kurduğunuz amatör bir hidroponik sistemden daha hızlı sonuç verecektir.

Hidroponiğim yukarıdaki halinden halliceyken balkondaki domateslerim. Üstteki fideden alttaki tohumdan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir