Ekşi Mayalı Ekmek Yaptım

Ekşi maya tarifini internetten buldum. İlk gördüğümde kendi mayamı kendim yapma fikri çok ilginç gelmişti. Duyduğuma göre çok da sağlıklıymış. Çok uzun süren ve sabır gerektiren bir süreç. İnternette pek çok kaynaktan tarif bulmak mümkün ancak her tarif birbirinden farklı ve ekşi mayayı tutturmak da çok zor. Bu yüzden kendi deneyimimi yazmaya karar verdim.
Ekşi maya temel olarak 7-10 gün boyunca bir kavanoza un ve su katılarak bekletilmesiyle oluyor. Genelde bir yemek kaşığı un bir ya da bir buçuk yemek kaşığı su her gün kavanoza ekleniliyor. Bu un normal un, tam buğday unu ya da çavdar unu da olabiliyor. Ben tam buğday unuyla çavdar unu karıştırdım. Çavdar unu daha hızlı sonuç veriyor. İlk bulduğum tarifte her gün bir miktar hamur çöpe atılıyordu. Tam olarak tarife uydum ve sonuç çöp oldu. Ertesi sene tekrar araştırmaya başladım. Bu sefer hamur atmayacaktım çünkü yazık oluyordu. Epey araştırdım ve aslında problemi buldum. Tarifteki ölçülerden çok kıvam önemliydi. Yapışkan bir kıvam olması gerekiyor yani ne ekmek hamuru kıvamında ne de kek hamuru kıvamında olacak. Ona göre günlük eklenen un ve su miktarları drğiştirilebilir. Bazı kaynaklarda kavanoz tülbentle örtülmüş, ben kavanoz kapağını çevirmeden üstünü örttüm. Sonunda hamur kabarıyor. Ekşi mayanın oluş süresi havanın sıcaklığına da bağlı olarak değişiyor. Sıcak havada daha hızlı oluyor. Ben epey sıcak bir havada yapmıştım ve daha ilk günden epey kabarmıştı mayam.
Ekşi mayanın olup olmadığını anlamak için bir test varmış. Bir miktar maya alınıp su üstüne atıldığında maya yüzerse oldu demekmiş. Benim mayam testi geçemedi. Aslında belki ilk günkü çok kabardığı an denesem belki testi geçerdi. Bir dahakine bu aşamada da deneyeceğim. Tam yine çöp oldu diyecektim ki risk alıp denemeye karar verdim.
Bir somun ekmeğe baya maya koydum. Bir bardak maya ayırdım. Yine günlük besler gibi un ve su karıştırdıktan sonra 8 saat oda sıcaklığında beklettim. Bu aşama otoliz denilen aşama. Sonra ekmek malzemelerini koyup yoğurup 12 saat mayalanmasını bekledim. Sonra tepsiye alıp iki saat de tepsi mayasını bekledikten sonra pişirdim. Ve gerçek ekşi mayalı köy ekmeği oldu. Başarmıştım.
Ekşi maya buzdolabında saklanabiliyor. Sürekli beslemek gerekiyor. Düzenli ekmek yapmıyorsanız mayanız bozulabilir. İyi tarafıysa ekmek yaptıkça mayanızı beslerseniz mayanız asla bitmiyor ve maya bekledikçe daha kaliteli ekmek yapma kapasitesi artıyor. Ayrıca sadece ekmek yapmak zorunda değilsiniz ben simit, poğaça ve galeta da yaptım. Bir dahakine daha kolay olduğu söylenilen İtalyan ekşi mayasını denemeyi düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir