Dubai’de Oturum Almak

Bugün size yükselen göçmen kentlerinden Dubai’de nasıl oturum alabilirsiniz ondan bahsedeceğim.

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en ünlü, en gelişmiş emirliği. Başkent değil. Başkent Abu Dhabi. Ama ortadoğunun en turistik yeri Dubai.

Dubai son yıllarda hızlı bir gelişim gösterdi. Bu yüzden vasıflı, vasıfsız işçi ihtiyaçları çok fazla. Türkiye’de vasıflı ve iş bulamıyorsanız ya da Türkiye’de vasıflı ve geçinecek parayı kazanamıyorsanız belki aklınızın bir köşesinde yurtdışına çıkmak vardır. Zaten Türkiye’de genellikle insanlar ya işsiz ya da çalışıyorsa da geçinecek parayı kazanamıyor. Başka alternatif vardı da bana denk gelmedi belki.

Özel sektörde hayatta kalmak yazım en çok tıklanan yazılarımdan biri oldu. Maaşı alabilmek için ciddi bir efor sarfetmek gerekiyor ki özellikle özel sektörde hayatta kalmaya çalışan vasıflılar birleşse aynı eforla marsa koloni kurabiliriz gibime geliyor. Hiçbir ülkede böyle maaş alamama gibi bir durum yoktur diyordum ki doğru çıktı. Dubai’de mesela maaşınızı vermiyorlarsa hemen şikayet ediyorsunuz devlet devreye girip maaşı alıyor ya da iş yerini kapatıyor.

İki üç yıl önce giderleri azaltmak ve gelirleri arttırmaya yönelik yeni Türkiye’de hayatta kalmakla ilgili bir yazı dizisi yazmıştım. Yenice giderlerinize nasıl dikkat edebilirsiniz tarzı yazılar yazılmaya başlanıldı. Birçoğumuzun öngöremeyeceği kadar hızlı bir şekilde ekonomi battı ve o yazdığım yazı dizisi tarih oldu çünkü oradaki minimal şeyleri almaya bile para yetecek gibi değil artık. Ve yine anı yakalayıp, gündemi takip edip size insanca yaşamanın sırlarını vermeye devam ediyor ve Türkiye’den gitmek konulu yazı dizilerini peşpeşe yayınlıyorum.

Evet giderleri azalttık, geliri arttırdık ama yine maaşı yarısı yola gitti diğer yarısını da patrona borç verdim derken artık Türkiye olmasın da neresi olursa olsun başlıklı yazılar için (sırf onun için yani:p) ne kadar iş bulduysam ülke gözetmeksizin başvurmaya başladım.

Üç ülkeden geri dönüş aldım. Almanya, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri. Almanya daha önce de bahsettiğim uluslararası ortama pek uymuyordu. Gerçi son yıllarda göçmen sayısı Avrupa ülkelerinde gittikçe artıyor. Yaşlanan popülasyonları için de genç göçmenlere muhtaç olduklarını kabullenmeleri gerekli. Vasıflı göç olunca da çoğu ses çıkarmıyor. Bu koşullarda dayanılır ancak artık benim bir de çocuğum vardı. Almanların arasında Almanca öğrenmesi gerekecekti. Bendense B1 seviyesinde Almanca istiyorlardı sadece . Zaten A1 seviyem vardı. Kısaca fena bir alternatif değildi.

Kuveyt’te denklik almak hepsinden kolaymış. Ancak maaşlar düşükmüş. Yine de dünyadaki en değerli para birimi Kuveyt parası olduğu için düşünülebilirdi.

Sonuçta ben Orta Doğu’nun parlayan incisi Dubai’yi seçtim. Son dönemlerde gerçekten inanılmaz derecede popülerleşiyordu. Yüzde 85’i yabancı nüfus. Sosyal medya ünlülerinin uğrak yeri. Dünya’nın en büyük her şeyi burada inşaa ediliyor. İnanılmaz güvenli bir yer. Çocuk yetiştirmek için dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Maaşlar da gayet iyi derken kendimi burada buldum.

Dezavantajlari denklik için belli bir yatırım ve sınav geçmek gerektiğiydi. Bunların detayından bir sonraki yazımda bahsedeceğim. İklim dezavantaj gibi görünüyordu çünkü yazları çok sıcak olduğu belliydi. Pahalıymış kısmına pek aldanmadım çünkü artık Türkiye de yeteri kadar pahalı hale gelmişti. Arapça istemiyorlardi. İngilizce yetiyordu. Çocuğum en çok öğrenmesi gereken dil olan ingilizceyi kendi gibi yabancı, envai çeşit ülkeden gelmiş ve ana dili ingilizce olmayan başka çocukların arasında öğrenecekti.

Dubai’de oturum almak

Dubai’de vize süreci işçi vizesi almak ile başlıyor. Genellikle işçi vizesini daha siz Türkiye’deyken alıyorlar. İş teklifi bile resmi oluyor. İmzaladığınız sözleşmenin bir kopyası direkt bakanlığa gönderiliyor. Yani sonradan şöyle anlaştık ama böyle diyemiyorlar. Siz de daha Dubai’ye bile gelmeden çalışma bakanlığı yani Mohre’den sözleşmenin orijinalini kontrol edebilirsiniz.

Sonra şirketiniz sizin için vizeyi ayarlıyor ve uçak biletiniz alınıyor. Çoğunlukla uçak biletini de işvereniniz ayarlıyor. Bazı şirketler aileniz için de bileti ayarlarken çoğu sadece size ayarlıyor.

Covid sürecinde işler biraz daha karmaşık bir hal aldı ve bir süreliğine işçi vizesi durduruldu. Bu durumda turist vizesi almanız gerekebilir. Ya da siz Dubai’den bir bağlantı kurup iş bulmak için turist vizesi ayarlayabilirsiniz. Biraz daha riskli duruyor ama vasıflıysanız ve İngilizceniz iyiyse iyi bir iş bulmanız olası. Yeşil pasaport sahibiyseniz vize almanıza gerek kalmıyor.

İşvereniniz sadece gelirken uçak bileti almıyor, her sene uçak bileti alıyor. Bazı şirketler bunu nakit olarak veriyor ki o daha iyi oluyor bence.

Türkiye’ye göre avantajı, vasıflı işlerde maaşların yüksek olması, maaş alamama derdinizin olmaması, çalışma saatlerinin Türkiye’de özel sektöre göre daha az olması ve yıllık izinlerin 30 günden başlamaşı. Yani 30 gün veya daha fazla yıllık izniniz oluyor ve almak için bir yılı doldurmanız da gerekmiyor.

Vize alıp ülkeye giriş yaptıktan sonra oturuma sıra geliyor. İşçi vizesi 2 aylık oluyor. Sonra sağlık kontrolleriniz yapılıyor ve nüfus kağıdı için parmak izi veriyorsunuz ayrıca fotoğrafınızı da çekiyorlar. Sağlık kontrolü için elisa testi yapıp, göğüs röntgeni çekiyorlar. Sorun çıkmazsa işvereniniz sağlık sigortanızı yapıyor. 2-3 hafta içinde pasaportunuza oturumunuz basılıyor ve kısa bir süre sonra da id kartınız yani bir nevi nüfus cüzdanı geliyor. Ve en güzeli tüm bu süreç için cebinizden bir kuruş bile çıkmıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir