0-2,5 yaş arası çocuklar için Waldorf yaklaşımı

Waldorf yöntemine göre 0-2,5 yaş aralığındaki çocuk gelişiminde yetiştiği ortamın düzenli olması, yaşam döngüsünün bir rutinde olması gerekir. Ayrıca dil gelişimi için çocukla bebekçe değil düzgün şekilde konuşulması gereklidir.

Waldorf eğitim sisteminin kurucusu Rudolf Steiner’a göre çocuk ilk oyuncağı olarak kız çocuğu erkek çocuğu fark etmez basit bebeğe ihtiyaç duyar. Bu basit bebek neredeyse hiç yüz ayrıntısı olmayan basit bir doğal kumaş parçasına dikilmiş bir baştan oluşmaktadır. Piyasada bu tarz uyku oyuncakları mevcut. Çocuk büyüdükçe basit kol bacak ayrıntısı olan doğal materyalden yapılmış bir bebek alınabilir. Oyuncak bebek ne kadar ayrıntısız olursa çocuk o kadar kendi duygularını hayalinde bebeğe yansıtabilir. Oyuncak bebeğe yatak ya da hamak yapıp bakımını daha gerçekçi hale getirmek çocuk için faydalıdır. Çocukta sevgi ve şefkat gelişimi için gerçek hallerine yakın yumuşak hayvan oyuncaklar alınması da faydalı olabilir.

Bu yaştaki çocuklara mutfaktan ses çıkaracak kap kacak, ahşap kaşık gibi şeyler verilmesi bile onlar için yeterli olabilir. Çocukların sürekli kapları boşaltıp doldurması onların sürekli çalışan organlarını temsil eder. O yüzden bu yaştaki çocuklara aktarma çalışmaları yaptırılabilir.

Son olarak çocukların oyuncakları mümkünse gruplandırılıp oyun saati sonrası düzenli bir şekilde kaldırılmalıdır. Böylelikle çocuk düzene alışacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir