Osmanlı’da Türk Nefreti

Osmanlı’da Türk nefreti uzun yıllardır konuşulan bir konu. Bununla ilgili pek çok iddia, Türkleri aşağılayan eskiden kalan şiir, ve söz var. Ancak objektif olarak incelediğimde Türk nefretinden çok Türklükten uzaklaşma olduğunu fark ettim. Osmanlı hanedanı Türk asıllı olduğunu ve devleti ilk kuran kişilerin Türkler olduğunu inkar etmemişler.


Diğer taraftan da devşirme sistemiyle devletin başına hep yabancı asıllı paşalar geçmiş. Osmanlı hanedanları haremi yabancı doldurdukları için Türk kanları azalmış neredeyse yok olmuş.


Devlet Türk asıllı olduğu için ya da doğamızda olduğu için Türkler pek çok isyan çıkarmış. Bu yüzden de yönetim tarafından sevilmemiş. Gerektiğinde öldürülmüşler.


Ancak şu konuda da haklarını teslim etmek gerek. Bugünkü anlamda milliyetçilik Fransız ihtilalinden sonra ortaya çıkmış. Zaten Osmanlı’daki milliyetçilik akımları da bu dönemden sonra ortaya çıkmış ve Türkiye Cumhuriyeti’ni inşaa eden en önemli akımlar da yine Osmanlı’dan köken alma.


İşler feodaliteden bu hale evrildikten sonra nasıl feodal Osmanlıcılık fikrini benimseme yoluna gittiğimizi anlamaya çalışıyorum. Günümüz yeni osmanlıcılığı bu yazımda yazmıştım. Dünya savaşlarından sonra ortaya çıkan ülkeleri çoğunlukla milliyetçilik şekillendirdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin de kuruluş taşlarından biri milliyetçilikti. Yeni milliyetçilik yazımda Türkiye’deki bu yeni milliyetçilik anlayışının daha çok ümmetçilik olduğunu anlatmıştım. Ben bu eğilimi ülke bütünlüğü açısından bir tehlike olarak görüyorum. Yani pompaladıkları bu anlayışın içinde çağın getirdiklerinin oldukça gerisinde, normal sosyolojik evrimin tersine giden bir Türklükten kopma eğilimi var.

Pek çok ülkede ekonomi kaynaklı küreselleşme sonucu demografide bir çeşitlenme olduğu doğru. Ancak bu durum bizim ülkemizde ekonomiden bağımsız hatta ekonomimizi zorlayan homojen olmayan bir demografik değişim şeklinde. Bu göç olgusu da ülkemizde Türklükten uzaklaşmaya zorlayıcı bir etkisi olacak gelecekte. İşte o zaman gerçek Türk nefretini yaşayacağımızı düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir