Şahane Hayatım Dizi Eleştirisi

Televizyonda izleyecek dizi konusunda hep sıkıntı çekiyordum ki son dönemlerde artık Netflix’te de izleyecek bir şey bulamamam canımı sıkmaya başlamıştı ki sanki cinayet konulu bir dizi gibi bir fragmanla çıktı Şahane Hayatım. Aşırı estetikli bir manken oynuyordu. Ve garip tarafı diziye göre de karakter estetikle değişmiş biriydi. Enteresan geldi. Hemen atladım.

Şahane Hayatım özet


Yazının bundan sonraki kısmı spoiler içerir.


Şebnem İzmir’de nispeten fakir bir aileye doğmuştur. Babası sanayide lastikçidir. Annesi kendisinden başkasını düşünmeyen, bütün gününü ayna karşısında geçiren narsist bir kadındır. Her fırsatta Şebnem’i aşağılar ve annelik yapmaz. Şebnem küçük yaşlardan itibaren sanayide babasının yanında çalışmaya başlar.


Şebnem çok zekidir ve İzmir Amerikan Kolejini burslu kazanır. Orada hem arkadaşlarının ailesinden hem öğretmenlerinden ne kadar zeki ve başarılı olursa olsun zengin bir aileden gelmiyorsa konumunu çok fazla değiştiremeyeceği fikrine kapılır. Tabii bir de matematik şampiyonu olmuş yurtdışına davet edilmiştir. Ama kurum yol parasını verirken pasaportu karşılamıyordur. Bu da tuz biber olunca Şebnem okulu yarıda bırakır.

Mafya ortaklığı


Sanayide tanıştığı bir mafyaya temizliğe gelme teklifinde bulunur. Temizliğe gider gelirken bir gün bir cinayete şahit olur. Hazır şahit olmuşken ona cinayet mahalini temizletmeye başlarlar. Şebnem bu işten iyi para kazanıp biriktirmeye başlar. Bir gün paraları alıp kaçar ve bir hastaneye yatar. Kendini estetikle baştan sona değiştirir ve manken gibi olur. Sonra zengin erkek avına çıkar. Bunun için sürekli business class’ta uçan Şebnem’i bir gün bir hostes yakalar ve işbirliği teklif eder. Böylelikle Onur Gümüşçü adında bir zengin bulup onu tavlar ve evlenir. İki çocuğu olur. Cemiyetin popüler isimlerinden olur.


Bir gün Şebnem’in eski mahallesinden bir mafya yancısı Niyazi hapisten çıktıktan sonra Şebnem’i bir dergi röportajından bulur. Onu bıçaklayıp para ister. Şebnem de parayı ayarlayıp vermeye gittiğinde Niyazi Şebnem’i tehdit edip daha fazla para ister. Çıkan arbedede Şebnem Niyazi’yi öldürür. Sonra cesedi önce bahçesine sonra bir ormana gömer. Böylelikle sanayide çalıştığı dönemden etkilendiği yakışıklı polis memuru Mesut soruşturma kapsamında hayatlarına dahil olur.


Aynı anda cemiyette kendinden daha başarılı olmasını kıskanan kayınvalidesi Aysel Gümüşçü oğluna bir iş seyahati sırasında eski kızarkadaşını ayarlar. Böylece Melisa metres olarak hayatlarına girmiş olur.

Dizinin çıkış noktası mevcut dizilerden biraz daha farklıydı. Ama yine fakir kız zengin oğlan muhabbeti var ancak kadın karakteri klasik Türk dizilerine göre daha güçlü bir karakter o yönden bir tık iyi. Ancak bir süre sonra dizi evlilik, çekişmeli boşanma, kadının dımdızlak bırakılması ve çocukların velayeti savaşına döndü ki ben izlemeyi bıraktım. Açıkçası güzel bir polisiye olabilecekken neden yine öteki Türk dizilerinin konusuna döndü anlamadım.

Mantık Hatası Bükücü

Şahane Hayatım iyi okullarda okuyup, başarılı olarak Türkiye’de konumunu yükseltemeyeceğinin eleştirisini iyi yapmış. Ancak güzel ve zengin biriyle evlenirsen bir konuma yükselinebileceği konusunda pek de haksız değil. Ancak dizi yine mantık hatası dolmuş. Mesela o kadar ameliyat oldu zengin karısı olmak için miydi? O kadar matematik şampiyonuydun. Ne bileyim açıktan liseyi çaktırmadan bitirip iyi bir üniversiteye gireydin. Sonra bir şey icat falan edeydin. Ne bileyim bir başarı kazanaydın? Ne oldu iki çocuk annesi. Yine kadını yalnızca ev hanımlığı ve anneliğe indirgeyen bir senaryo daha. Kadın anca erkek parası yer (!) Kadın tek işlevi karmaşık matematik işlemleri yapmak olarak kaldı iyi mi?

Ya arkadaşım tamam Türkiye konusunda haklısın da liseyi bitirseydin. Ondan sonra yapsaydın yapacağını. Arkadaş kolej terk. Bir de planın neydi? Koleji yarıda bırakıp mafyaya temizlikçi olmak mı? Hayır okuyamamış olsan tamam. Şampiyon falan da oluyorsun. Estetik olup zengin koca avına çıkmayı nasıl planladın ki? Sana cinayet temizleteceklerini hadi temizledin iyi para vereceklerini nereden biliyordun? Ne para biriktirmiş. O kadar estetikten sonra bir de şık kıyafetler alıp sürekli business class’ta uçuyor falan. Bir ara aslında kuyumcuda çalıştığını görüyoruz. O zaman o kadar estetiği kuyumcuda çalışmak için mi yaptırdın?

Kadını babası tanıyamıyor?


Kadını babası tanıyamıyor Niyazi nasıl bir magazin dergisinden tanıyor? Hadi Niyazi oradan tanıdı polis nasıl yine dergiden buluyor? Niyazi bıçakladıktan sonra niye pusup kalıyor? Git polise şikayet et. Hani ne ortaya çıkacak zaten yalan bir hayatım var. Tanımıyorum de geç. Mesut İstanbul’da nereden çıktı? İzmir’de değil miydi? Fazla tesadüf değil mi? Adam fakir polis de değil. Aslında zengin çocuğu ve Boğaziçi psikoloji mezunu. Polisliği hobi olarak yapıyor. Tabii zaten aşık olunan erkekler öyle fakir memur falan olamaz.


Dizinin komple gerisi Aysel Gümüşçü kayınvalideyle savaşla geçiyor. O da saçma geldi. Aysel Gümüşçü Şebnem’in cemiyetteki yerini kıskanıyor ve neye karar veriyor oğlunun yuvasını dağıtmayı. Ne kadar akıllıca(!) Torunları falan annesiz kalırsa kalbi soğur. Peki yeni getirdiğin gelinin iyi olacağına ya da cemiyette Şebnem gibi yükselmeyeceğine nasıl karar verdin?

Şahane Hayatım Yorum


Şebnem rolünü oynayan oyuncuyu ilk kez izliyorum. Başarılı buldum. Onur rolünü oynayan oyuncu yeni değil ama Amerikan dizisi parodilerindeymiş gibi oynuyor. Nesrin Cevatzade Yasak Elma’daki rolünün aynısını oynayacak gibiydi ama şimdi aptal kadına dönüştü. En çok Niyazi’nin hortlamasını beğendim.


Bir iyilik dizisi yapmaz ama bu senaryo da saçmalık dolu olmuş. İyi tarafı arada izleyici yorumlarına bakarak ona göre senaryoda değişikliğe gidiyorlar sanırım. Ben açıkçası fakir kadın muhabbetlerinden bıktım. Kadının tek başına bir şey yapamamasından da bıktım. Bu karaktere sadece matematik işlemleri yapabilme yeteneği eklemişler o da hiçbir işe yaramıyor. Yine bir erkek tarafından kapı önüne konulma. Sonra muhtaç kalma falan. Umarım artık dizilerdeki bu yanlış kadın algısını değiştirirler artık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir