6 yaş zeka geliştirici oyunlar

6 yaş zeka geliştirici oyunlar olarak bu sene neler yaptık genel olarak yazmak istedim.

Okuma yazma aktiviteleri

Bu sene de okuldan aldığımız kitaplardaki yazma alıştırmalarına devam ettik. İngilizce ana dil okuma yazma öğrenmeye başladık. Biraz daha ilerleyince konu ile ilgili ayrı bir yazı yazacağım. Phonics 1-2 gibi devam ediyor ve maalesef Türkçe’den zor. Çünkü yazıldığı gibi okumuyor. Bir harf birden fazla farklı şekilde okunabiliyor. Harf öğretirken alfabe şarkısındaki okunuşları gibi öğretmemek gerekiyor. Phonics’ten her harfin okunuşuna bakılabilir. Sessiz harflerin yanına sesli getirmeden okunarak çocuğa ezberletiliyor. Sanırım Türkçede de aynı şu an. Sonra biz iki harfli ve üç harfli kelimelerin okunuşuna geçtik. Aslında bir defada birleştiremedik. Harflerin altını çizerek ve uzatarak gösterdim. Bol bol pratik yapmak gerekiyor. Çocuk bazen reddedince süreç zorlaşıyor.

Bu puzzle birleştirip harf, şekil ve rakamlar oluşturulabilecek parçalar içeriyor.

Matematik aktiviteleri

Matematik bizim için nispeten daha kolay oldu. Sayıları yazmaya devam ettik. Bu sene ayrıca toplama çıkarmaya da geçtik. İki basamaklı sayıları öğrendik. Ve ikş basamaklı sayıları da eldesiz toplama çıkarmayı öğrendik. Üç boyutlu şekilleri öğrendik. Tabii benimki hem Türkçelerini hem İngilizcelerini öğrendiği için biraz daha uzun sürüyor olabilir.

Aquabeads ile kolay onluklar yazım burada

Tabanları çıkan bu 3 boyutlu şekil setiyle geometrik ilişki kurulabiliyor.

Genel Kültür

Dede korkut masalları ve Nasreddin Hocayı tanıtmak için çizgi film bulup izledik. Eski Türk müziğini dinledik. (Dombıralı, ağız arpli, gırtlak müzikli. Zaten evimizde iki ağız arpi var.) İpek böceğinden ipeğin nasıl çıkarıldığına baktık. Bunun için içinde gerçek böcek bulunmayan koza baktım. Güzellik malzemesi satan bir yerde ikiye bölünmüş bir şekilde bulmuştum. Evde kaynatarak yaptım. Ayrıca farklı kültürleri tanıtan just in time çizgi filmini izledik.

İngilizce gelişimi iyi gitti. Ayrıca daha önce aldığım setleri okumaya devam ettik.

Resim yaptık. Yine hem boyama hem de serbest resimler çizmeye devam ettik.

Enstrüman eğitimi tahminimden çok daha uzun sürdü. Ben bu yaşta çoktan org ve fülüt çalmaya başlamıştım. Ama zamane çocukları telefon televizyonla daha ilgililer maalesef. Yine de org çalmaya devam ettik. El işi aktiviteleri yaparken ben ona steel drum çaldım.

Spor aktiviteleri olarak yine havuza inmeye devam ettik. Denize de gittik. Ben ufak ufak kolluğu çıkarmaya başlamıştım ki yazın yüzme kursuna gönderdim. Sonra kolluksuz yüzmeyi öğrendi. Buz patenine de gönderdim artık tutunmadan kayabiliyor. Ayrıca dövüş sporlarına gönderdim. 

6 yaşa yönelik dikkat seti satın almıştım yine adeda serisinden onu yapmaya devam ettik. 

El işi aktiviteleri:

6 yaş zeka geliştirici oyunlar dan el işi olarak yaptıklarımız:

Bunu evde yaparsanız gerisi elle kolay biraz süpervizyon gerekiyor çocuk için. Böyle hediye bileklikler yaptık

peçetelerle el işleri

Türkiye’den 4lü olarak satın aldığım bir setten taşlarla yapıldı. Ama bunu siz de bir kartına taşları yapıştırıp boyayarak yapabilirsiniz.

İpler ve çocuk makrame ipleriyle yapılan aktiviteler

süpervizyonla

Aquabeads gerçekten bu yaşa uygun çok güzel bir oyuncak. Kalıba boncukları dizip sulayınca bir süre sonra birleşiyorlar.

Mutfak aktivitelerinde: yufka ekmek ve mayalı ekmek yaptık.

Bilimsel deneyler ve doğa aktiviteleri

Ben biraz kolayına kaçıp hazır satılan setleri aldım ama oradan öğrendiklerimle set almadan neler yapılabileceğiyle ilgili ayrıca bir yazı yazacağım.

Sadece soda ve limon tuzuyla yapılabilecek çok deney var.

Bu setteki boyalar bile bitki köklerinden yapılma. Asitlik ve baziklik deneyi

Aslında bu da evde yapılabilir. Kireçten böyle volkanik dağ gibi yapılıyor. Çocuk dilediğince boyuyor. İçine soda limon tuzuyla deneyler yapılabiliyor.

Ben fizik ve kimya seti diye ayrı ayrı aldım. Uçan giroskop, ve mıknatısla pek çok deney yaptık. Araba figürlerini ataçlayıp yol gibi çizilmiş bir kartonun üzerinde mıknatısla yarış yaptırmak da hem bilim eğitimi açısından faydalı hem de eğlenceli

Soğan zarı ve aslında lam ve lamel arasına sokabileceğimiz her şeyi inceledik.

Teleskop alıp almamaktan emin olamadım. Belki biraz daha yaşı ilerlerse iyi olur diye düşündüm. Ayrıca teleskop için geceleri bir miktar şehirden uzağa gitmek gerekiyor bence. Ben de planeteriuma götürdüm.

Ormana gittiğimizde tek tek bunları bulduk. İngilizce gelişimi açısından da iyi

Bunu kim hatırlar?

Dergiler: Türkiye’deki bu süreli yayınları çok seviyorum. Meraklı minik ve minika çocuk. Bu sene ayrıca minika go’ya da başladık. Her gittiğimde mümkün olduğunca arşiv sayılarıyla birlikte almaya çalışıyorum.

Lego: Bu sene legolara daha fazla ağırlık verdik. Bu yazımda daha ayrıntılı yazmıştım.

Puzzle: Artık çok parçalı puzzle yapımına geçtik.

Bu puzzle aslında coğrafya için hangi ülkede ne meşhur onu öğrenmek için güzel.

Satranç: satranç oynamayı öğreniyoruz yavaş yavaş. Açıkçası çok göstermedim ama nasıl dizileceğini öğrendi.

Biraz hayal gücüne göre oynamasına izin verdik ki sevsin

Diğer: Babamız geleceğin mesleklerinden olduğu için drone uçurmayı öğretmeye girişti. Ben de kodlama eğitimine girmek istedim. Kodlama faresi aldım. Ayrıca minecraft education’ı çok az oynadık. Onda da kodlama var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir