0-1 Yaş İçin Montessori Materyalleri

Daha önceki montessori yazımda ilk altı ay montessoriden esinlenerek neler yaptığımı yazmıştım. Bu yazımda ilk bir yıl kullanılan montessori materyallerinden bahsetmek istiyorum. Bu materyallerin çoğunluğu Türkiye’de satılmıyor ama ahşap işleri yapıyorsanız benzerlerini üretebilir ya da alternatiflerini yapabilirsiniz. Benim gibi aynı amaca hizmet edebilecek oyuncaklar satın alabilirsiniz. Ayrıca bazı sitelerde bu materyallerin çoğu olmasa da bazıları satılıyor. Ya da mümkünse yurt dışından da satın alabilirsiniz. Görsellerin çoğunluğunu Etsy’den buldum.

Topponcino: Bebeğiniz doğar doğmaz üstüne yatıracağınız yüzde yüz pamuk yumuşacık bir şey. Bununla bebeğinizi yere yatırabilir, kucağınıza alabilir ve emzirebilirsiniz.

Mobiller: Montessori ilk haftalar görme duyusunun gelişmesi için haftalara özel mobiller öneriyor. Ben elimden geldiğince tüm montessori mobillerini evde yapmaya çalıştım. Geçen yazımda tüm mobillerden bahsetmiştim. Buradan ulaşabilirsiniz.

Montessori bebek kavrama seti: Yukarıda gördüğünüz bebekler için çok hoş bir set. Montessori için kavrama çok önemli. İkinci ayda hemen kavrama çalılmalarına başlanıyor. Yalnız kocaman ve acayip şekilli çıngıraklardansa çocuğun avcuna uyacak kadar ince materyallerin kullanılması önemli. O yüzden ilk verdikleri soldan ilk iki materyal. İlerleyen aylarda kafesli çıngıraklar veriliyor. Bu kafesli çıngıraklar yerde yuvarlanabiliyor. Montessori ikinci aydan itibaren karın üstü aktiviteleri öneriyor. Bu kafesli çıngıraklar karın üstü aktivitelerde bebeğin uzanması sonraki aylar sürünmesi ve emeklemesini stimüle ediyor. Kavramanın son aşaması da fotoğrafın üstünde gördüğünüz iç içe geçen diskler veriliyor. Bu aynı anda iki elin kullanımı ve iki elin orta hata gelmesini destekliyor.

Kurdeleli zilli mobiller: Asılabilen kurdeleli ve zilli ahşap halkalar hem görme hem uzanma hem de dokunna duyusunu stimüle ediyor.

Duyu topları: Bizim klinikte de çocuklara önerdiğimiz bir şey. Yine karın üstü aktivitelerde çalıştığı gibi dokunma duyusunu da geliştiriyor. Zilli olabilir. Bunun aynısı olmasa da duyu topu diye arattığınızda internette bulabilirsiniz.

Puzzle top: Bunu dikebilir ya da amigurumi olarak yapabilirsiniz. üç parçaya ayrılabilen hem top hem de puzzle. İçine zil koyarak özelliklerini arttırabilirsiniz.

Duyu keseleri, duyu şişeleri: Bunu evde kendiniz rahatlıkla yapabilirsiniz. Farklı kumaşlardan keseler dikebilir içine pirinç, fasülye gibi şeyler koyarak farklı dokular oluşturabilirsiniz. Kilitli poşetlere, yoğurt, yağlı boya, deterjan, sim ve renkli düğmeler gibi envai çeşit materyal ekleyebilirsiniz. Ben boş mama kavanozlarına pirinç, lavanta, midye kabukları, gül kurusu, kozalak gibi şeyler doldurdum. Bunlar dokunma, görme ve işitme gibi duyuları stimüle ediyor.


Basit puzzle: Montessori her materyali ayına göre basitten zora sıralıyor. Bu materyal hem kavramayı stimüle ediyor hem de en basit cins puzzle özelliği gösteriyor. Silindir ya da küre şeklinde olabiliyor.


Halkalar: Bu halkalar da basitten zora gidiyor. Önce üstteki gibi sonra alttaki iki fotoğraftaki gibi materyaller öneriliyor.



Puzzle: Üstteki basit puzzle çözüldükten sonra bu tarz büyük şekilleri içeren basit puzzle öneriliyor. Aynı şekiller farklı renkler de olabilir. İlerleyen aşamalarda aynı şekiller farklı büyüklüklerde ve aynı rengin farklı tonlarında olabiliyor. Ancak ben maalesef oyuncak dükkanlarında bu anlattıklarımı hiç bulamadım. Daha çok bu anlattıklarımın bir üst aşaması olan hayvanlar, taşıtlar gibi kavramlar üzerine olan yap bozlar bulunuyor.

Küpeşte: 9. aydan itibaren çocuğun tutunarak ayağa kalkmasını desteklemek için öneriliyor.

Nesne devamlılığı kutusu: Belli aydan sonra bebek nesneleri takip edebiliyor ve görmediğinde ortadan kaybolmadığını anlayabiliyor. Bunun gelişimi için bu kutu öneriliyor. Bunu evde kendiniz mukavvadan bile yapabilirsiniz.

Yürüteç: Destekli yürüme için öneriliyor. Bu yürüteç İkea’da satılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir