6. Aya Kadar Doktor Kontrolleri

Bebeğinizde herhangi bir anomalinin erken teşhis edilip tedavi edilmesi kalıcı hastalıkların önlenmesi açısından çok önemlidir. Bunun için ilk altı ay düzenli doktor takibi gereklidir.

Yenidoğan rutin kontrolleri: Bebeğin doğumunun ilk birinci ve beşinci dakikasında apgar skoru denilen bir kontrol yapılır. Bu testte bebeğin kalp hızı, cilt rengi, ağlama kuvveti gibi şeylere bakılır. Çoğu hastanede bebek, bakım odasına alınır. Gözüne damla damlatılır. K vitamini iğnesi yapılır ve hepatit b aşısının ilk dozu yapılır. Bazı özel hastaneler bebeği hastanede kaldığı süre boyunca her gün yıkarlar.

Kötü sürprizler: Bazı özel hastanelerin bebekleri yoğun bakıma gereksiz bir şekilde yatırdığını duydum. Böylece sizden daha fazla para alıyorlar. Özel hastanede çalışmış biri olarak bana çok da şaşırtıcı gelmedi. Parayı da geç anne için çok yıpratıcı. Sonra bir şey yokmuş diye bebeği çıkarıyorlar. Bebek annesinden uzak kalmış oluyor. Dikkat etmek lazım.

Sarılık kontrolleri: 5.-7. günler sarılık kontrolü gerçekleşiyor. Yenidoğan fizyolojik sarılığı görülme oranı %60 yani çok yüksek bir oran. Artık fototerapi yöntemiyle sarılık bir günde iyileştiriliyor. Böylece kalıcı özür riski oldukça düşürüldü. Belli bir değerden aşağısı için fototerapi gerekmeyebilir.

Topuk kanı: Sağlık ocaklarının ilk hafta yaptığı bu kontrolde fenil katenuri ve tiroid hormonuna bakılıyor. Olası bir rahatsızlıkta zeka geriliği görülebiliyor. Erken teşhisle hemen tedavi başlatılabiliyor.

İşitme testi: Aslında ilk gün yapılan bir test ama kulakta sıvı olduğu için tekrarlanması gerekebiliyor. Ben mallık yapıp ilk testi özel hastanede oldu diye sonraki testlerini de özel hastanede yaptırıp sonuç alamadım. Tabii her tekrarlanan teste para ödüyorsun. Artık bir üst teste geçmek zorunda kalmıştım ki devlet hastanesine götürdüm ve sorunsuz çıktı. Öğrendim ki özel hastanede elektrotları yanlış yerleştirmişler.

Kalça çıkığı testi: Ultrasonla yapılan bu testle erken teşhis sonucu sakatlıklar önlenebiliyor. Bu durumda kalçanın derecesine göre ortez ya da bant kullanılarak ya da geniş bezleme önerilerek bu problemden kurtulunabiliyor.

Aylık doktor kontrolleri: Bu kontrollerde kilo, boy ve baş çevresi takibi yapılarak herhangi bir gelişim geriliği araştırılıyor ayrıca kalp ve diğer hayati sistemlerdeki olası bir anomali varlığı değerlendiriliyor.

Aşı takvimi: Sağlık ocakları tarafından verilecek aşı takvimini takip etmek aşı yaptıranlar için önemli.

Yukarıda da bahsettiğim gibi erken teşhis, tedavi ve kalıcı bozuklukların önlenmesi için ilk altı ay doktor kontrolleri çok önemli ve ebeveynler tarafından atlanmamalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir