Mutlu Evliliğin Sırrı

Geçenlerde yine kadın erkek eşitliğinin halkımız tarafından nasıl algılandığını araştırırken bir yazı gördüm. Kadın maddi olarak daha fazlasını istemez erkek de sorumluluktan kaçmazsa evlilik sürer diyordu. Bana çoğunlukla makul geldi. Mutlu evlilik için sırları açıklamaya kalkarsak belki bitmez ama bir sır da bu olabilir.


Daha önce benzer bir yazı yazmıştım. Eskiden para kazanma rolü erkekteyken kadının rolü de evin ekonomisini yönetmekmiş. Üstüne düştüğüm yazı aslında tam da bu zamanları anlatıyor. Yineleyecek olursam kadının çalışmadığı ailelerde evin tüm maddi yükü erkeklerdedir. Aslında bu yük erkekte olduğu için erkeğin daha çok paranın kıymetini bilmesi lazım. Eskiler elinden geldiği kadar gıda giyecek gibi ihtiyaçları karşılıyormuş. Şimdi yenilere de hak vermek lazım. Tüketim kültürü sonradan yerleşmiş. Önceden ortada tüketilecek bir ürün bile yokmuş. Ürün çeşitliliği arttıkça tüketmeye alışkın olmayan vatandaşları tüketime yönlendirmek gerekli ki ekonomiler devam etsin. Şimdi öyle bir hale geldik ki bazı şeyleri tüketmezsek ve tükettiğimizi de reklam etmezsek toplum içinde kabul alamıyoruz. İşte bunun çok farkında olmayan, özgüveni düşük kendi çabasıyla bir yere gelememiş kişiler tüketim çılgını haline gelip hırslanabiliyorlar. Yani toplumunda bu yöndeki dönüşümüyle birlikte para kazanmayan değer bilmeyen kadın doyumsuzlaşabiliyor.

Tabii doyumsuzluk meselesi her iki cinsiyette de olabilir. İlkinde maddi yükün erkekte olduğu aileleri ele aldım. Ancak maddi yük her iki tarafta ya da sadece kadın üzerindeyse elbette erkek de doyumsuz olabilir. Sonuçta giden çalışanın emekleri. Sorumluluk konusundaysa maddi yükün sadece erkekte olduğu ailelerde erkeğe babalık harici daha fazla sorumluluk yüklenmesi haksızlık gibi geliyor bana. İşsiz kalırsa belki yeni sorumluluklar yüklenebilir ama işsiz kalırsa ya da işi olmasına rağmen maaş alamıyorsa ya da yeterli maaş alamıyorsa bana göre sorunu erkekte değil ülkede aramak gerekiyor.

Erkekteki sorumluluk sorunu özellikle de iki tarafın da çalıştığı ailelerde denk geliyor. İki taraf da maddi yükü paylaşmalarına rağmen ev işlerinin tamamı ‘kadın işi’ olduğu için kadına yıkılıyor. Bu konuda erkek tamamen sorumluluktan kaçıyor. Hatta karısı çalışmasın isteyen erkeklerin çoğunun sırf bu sorumluluktan kaçmaya çalıştıklarını düşünüyorum. Bu durumda kadın aşırı sorumluluk üstleniyor.

Kısaca iki durum da eşitsizlik durumu evliliği yıkıyor. Bu durumda evde kadın erkek eşitliği mutlu evliliğin bir sırrı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir