Süper Dadı Program Yorum

Youtube’da gezinirken ‘Allahsız Buğra’ gibi komik isimlerle yayınlanan videolardan öğrendim süper dadı programını. Yabancı bir programdan uyarlamaydı. Programdaki çocuk gelişim uzmanı dizginlenemeyen ve aile içinde probleme neden olan çocukları dize getirmeyi hedefliyor ve genellikle çocuklar programın sonunda uslu, sus pus bir çocuk haline geliyor. Çocuklarda bir sürü problem var. Uyku zamanında uyumayan, yemek yemeyen, şiddet eğilimi olan ve kardeşiyle anlaşamayan çocuklar ailelerinin kabusu haline gelmişler.

Peki süper dadı bu problemleri nasıl çözüyor? Öncelikle çocuklara etkinlikler yaptırıyor. Hatta onlara koca bir kutu etkinlik malzemeleri getiriyor. Programın bu yönünü çok sevdim. Ayrıca bir gün de dışarıda etkinlik yapıyorlar. Çocukların gelişimini destekleyecek park, çiftlik gibi yerlere gidiyorlar. Zavallı çocukların pek etkinlik yapmadıkları, evin içine, televizyonun başına öylece salınıverdikleri, ebeveynlerin de kaliteli zaman konusunda hiçbir fikirleri olmadığı o kadar belli ki. Bunun dışında süper dadı disiplin konusunda mola paspası diye bir yöntem uyguluyor. Bu yönteme göre çocuk istenmeyen hareket yaptığında önce uyarılıyor çocuk devam ediyorsa yaşı kadar dakika sessiz sakin mola paspasında bekliyor. Çocuk mola paspasında sessiz sakin durmadığı süreler ceza süresine dahil edilmiyor. Çocuk en başta çok fazla tepki gösterse de bir süre sonra alışıyor.

Süper dadının disiplin yöntemi internette çok eleştiri aldı. Cezanın eğitimde yeri olmadığı söylendi ve çocukların yaka paça mola paspasına sürüklenmesi ve korkutulması vahşi bulundu. Ancak mola zamanı evrensel olarak uygulanan bir yöntem. Açıkçası ben henüz çocuğum çok küçük olduğu için bu tarz şeyleri araştırmadım. Çocuklara bir şekilde sınır konulması gerektiğini biliyorum.

Bu program benim için genel türk ailelerin durumunu görmemde yararlı oldu. Türk ailelerine baktığımızda ilgisiz ve alakasız bir baba, yorgun ve bezmiş bir anne görüyoruz. Çocuklara yaşlarına uygun bir aktiviteden ziyade televizyon ve tablet veriliyor. Çocuklara tercih edilen uyuma ve beslenme yöntemleri bebeklik dönemlerinden kalmış, çocuklar bağımsızlıklarını elde edememişler. Çocuklar sıkıntıdan oraya buraya saldırıyor. Aslında hiçbiri özünde hasta ya da kötü çocuklar değil. Anne ev işleri altında ezilmiş, çocuklara vakit ayırmıyor. Hele çalışan annelerin durumu daha beter. Ama katılımcıların çoğu ev hanımı. Babaların da aileleriyle uzaktan yakından alakası yok. Çocuk yetiştirme süreçlerinin hiçbirine dahil olmadıkları belli.

Benim mola paspası uygulamasına lafım yok. Ama programda bu uygulamayı bazen yanlış uyguluyorlar gibi geldi. Çocuk zaten gönlünce oynayıp aktivite yapamamış tam sonunda evde işler düzelecek top oynuyor, top oynamak istiyor diye buna engel olunup sonra çocuk tepki gösteriyor diye mola paspası cezası veriliyor. Buna benzer çocuğun bir ihtiyacı olmasına rağmen çocuğu hiç dinlemeden mola paspasına gönderildiği sahnelere rastladım. Yani uygulama doğru da olsa her zaman doğru yerde uygulanmıyor ve ezbere yapılıyor gibi görünüyor. Açıkçası bu konuda biraz kızdım.

Sonuç olarak süper dadının o ailelerin sorunlarına gerçek çözüm getirdiğini sanmıyorum. Çünkü aileleriyle kaliteli zamana aç çocuklar süper dadı programı bitirip evlerini terk ettiklerinde yine kaliteli zaman geçirecekler mi muamma.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir