Spor Terapi
Bugün size bir terapi yöntemiyle geldim: Spor. Evet spor sadece kas iskelet sistemimiz ya da kalp solunum sistemimiz için değil aynı zamanda psikolojimiz için de çok faydalı.
Spor endorfin ve seratonin gibi mutluluk arttırıcı hormonların salgılanmasını sağlıyor. Ayrıca benim tatmin hormonu dediğim dopamin de salgılatıyor. Çünkü dopamin eksikliği fazla yemek yemeye de sebep olabiliyor. Ayrıca kim vücut imajının iyi olmasını istemez ki. Düzenli spor vücut imajını düzeltiyor.
Düzenli spor yaşlanma sürecinde de çok etkili. Yaşlandıkça metabolizma hızı düşerken kilo alınması kaçınılmaz hale geliyor. Spor hem metabolizmayı hem hormonları hem de kas iskelet sistemini geliştirerek yaşlanmayı yavaşlatıyor. Bir fizyoterapist olarak ilerleyen yaşta görülebilecek kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını engellediğini de söylemeliyim.
Spor zararlı alışkanlıkları da engelliyor. Çoğu zararlı alışkanlık yukarıda bahsettiğim hormonların azalmasıyla oluyor zaten. Spor bunu etkiliyor ayrıca çok önemli bir boş zaman aktivitesi. Boş zaman aktivitesi olarak spor seçildiği zaman zararlı aktiviteler önlenebiliyor. Boş zamanları bir aktiviteyle doldurmak elbette stresi çok azaltacaktır. Ama stres seviyesiyle birlikte vücut imajınıza da önem veriyorsanız ben öncelikli sporu öneririm.
Bir eş terapi yöntemi olarak spor
Karı koca beraber yapabileceğiniz spor aktiviteleri ailecek kaliteli bir zaman geçirmenizi sağlayacaktır. Çocuklarınıza da onlara uygun egzersizler vererek kas iskelet sisteminin gelişmesini hızlandırabilirsiniz. Vücut imajınızın iyi olması eşler arasındaki çekimi arttıracaktır. Ayrıca spor cinsel hormonları da arttırıyor. Bu da cinsel hayatın daha aktif olmasını sağlıyor. Ayrıca sporun kötü alışkanlıkları önlemesi de eşler arasında oluşabilecek zararlı davranışları önleyecektir.
Burada dikkat edilecek şey aşırıya kaçmamak. Spor hem aşırı hem bilinçsiz yapılırsa kas iskelet sistemi yaralanmalarına sebep olabiliyor. Ayrıca aşırı spor özellikle erkeklerde erkeklik hormonunun azalmasına sebep olabiliyor.