Bebekli Anne Blogu

EğitimYAZILAR

Ielts Teknikleri

Ielts Türkiye’de geçerli olmasa da geri kalan tüm ülkelerde hatta ingilizce konuşulan ülkeler dahil göçmenlik, iş bulma, üniversite kabulleri gibi pek çok konuda geçerli bir ingilizce sınavı. Göçmenlik, yurtdılında iş veya üniversite düşünüyorsanız mutlaka girmeniz gereken bir sınav.

İki sene geçerli olan bu sınavın iki çeşidi var. Biri iş ve göçmenlikte geçerli olan general module diğeriyse üniversitelerde geçerli academic module. Sınavın dört bölümü var: Listening, reading, writing, speaking. Sınav 9 üzerinden değerlendiriliyor. Genel kabuller 6 ve üzeri. Sınavlar beş yıldızlı otellerde yapılıyor. Bu da ieltsye has bir şey. Sınavda iyi bir puan almak için ingilizce bilgisi yetmiyor, teknik de gerekli bence. Tek başına teknik de yetmez. Mutlaka ingilizce seviyesi iyi olacak ki sonra teknikleri çalışacaksınız.

Ielts general academic farkı:

Bu iki sınavın listening ve speaking bölümleri aynı oluyor. Reading ve writing bölümleri farklı. General daha kolay gibi görünmesine rağmen bence sadece reading daha kolay. Bence writing daha bile zor. İkisi arasındaki tam farkı bölümleri açıklarken vereceğim.

Listening:

Bu bölüm dört bölümden oluşuyor. Çok dikkatli olunursa başarılı olunacak bir bölüm bence. Kırk soru otuz dakika sürüyor. On dakika da cevapları cevap kağıdına geçirmek için veriyorlar. Otuz dakika boyunca ses kaydı dinleyip soruları cevaplıyorsunuz. Kaydı sadece bir kere dinliyorsunuz.

İlk bölümde basit bir diyalog dinliyorsunuz. Mesela spor merkezine kayıt olmak isteyen bir kişi. Bu bölüm bazı açılardan zor olabiliyor. Mesela adam çok uzun bir kredi kartı numarası verebiliyor. Soru sizden bu numaranın tamamını isteyebiliyor. Ya da abuk subuk bir ismi heceleyebiliyor bunları yakalamak zor olabiliyor. İşin kötüsü kayıttaki kişi ‘Ah özür dileri son iki sayıyı yanlış söyledim aslında bu olacak.’ diyip kafanızı iyice karıştırabiliyor. Bu yüzden bu bölümde başarılı olmak için bence bol bol sayı ve heceleme alıştırması yapılmalı.

İkinci bölümde bir monolog duyuyoruz. Mesela tur programını açıklayan bir rehber gibi.
Üçüncü bölümde akademik bir diyalog dinliyoruz. Mesela dönem ödevini hocalarıyla tartışan iki öğrenci gibi.

Dördüncü bölümde de ders anlatan bir monolog duyuyoruz. Uzmanlığınız olmayan herhangi bir konuda olabilir. Vatandaş ciddi ciddi ders anlatıyor. Sizden direkt terim istiyebiliyor.

Bence tüm bölümlerde en iyi yöntem bölümlere başlamadan önce hızlıca soruyu okuyup anahtar kelimenin altını çizmek. Yani sizden ne isteyebilir? O soruda ne sorabilir. Önünüzdeki metinden önemli gördüğünüz kelimeyi ya da soruyu çizin. O soruya geldiğinizde ne sorduğunu hatırlarsınız.

Sınavda insanı zorlayan şeylerden biri de kayıtta sorudaki kelimenin birebir aynısını kullanmayabilirler. Bu yüzden uyanık olun.

Başarılı olmada soru tipi de önemli. Bence en basiti boşluk doldurma. Onun dışında test, harita, eşleştirme gibi şeyler de var. Bence en zoru harita. Ben hep kayıtta kayboluyorum. Harita pratiği yapmak mantıklı olabilir. Yönleri ve yer belirteçlerini öğrenmek de aynı şekilde iyi olabilir. Onun dışında bence test de zor oluyor. Çünkü o zamansızlıkta sorudan önce soruyu ve uzun uzun cevapları okumak zor oluyor. Önceden soruyu okunazsanız da yakalaması zor oluyor.

Son olarak cevap kağıdına kelimeleri yanlış yazarsanız yanlış yapmış oluyorsunuz. O yüzden geçirirken dikkatli olun. Yanlış doğruyu götürmüyor. O yüzden boş bırakmayın. Destekli sallarsanız daha iyi olur.

Speaking

Speaking sınav günü, sınavdan önce veya sonra iki güne herkese farklı bir tarih ve saat verilerek çoğunlukla yabancı ielts yetkilileriyle mülakat gibi oluyor. Speaking korkulacak bir bölüm değil. Eğer sadece sorulara cevap verip kestirip atarsanız düşük puan alırsınız. Sınavı yapan kişi sizi susturana kadar konuşun. O zaman kekeliyorsun, yineliyorsun, yanlış söylüyorsun ama sınav sonucu iyi geliyor. Bu bölümde biraz torpil yapıyorlar bence.

Sınav üç bölüm sürüyor. Sınavın anahtar noktası ielts yetkilisi soruyu değiştirene kadar İlk önce kendinizle ilgili şeyler soruyor. Etkileyici cevaplar için nereli olduğunuz ya da nerede oturduğunuzla ilgili özellikle şehir, nüfus, özellikler konusunda baştan bir şeyler ezberleyebilirsiniz. Hatta yeri gelmişken söyleyeyim. Ben Atatürk’le ilgili de bazı şeyler ezberledim. Favori karakteriniz, tarihten kişilik, önemli kişi gibi sorulara cevap olarak vereyim.
İlk bölümde belli bir temada basit sorular soruyorlar. Daha çok kendi hayatınızdan tecrübelerinizi, düşüncelerinizi anlatmanızı istiyorlar.

İkinci bölümü bence en zor olanı. Çünkü ikinci bölümde sizden monolog istiyorlar. Bir kart veriyorlar. Kartta bir konu ve birkaç soru yazıyor. Bir dakika düşünmeniz için süre verip iki dakika boyunca konuşmanızı istiyorlar. Biraz stresli oluyor. Bu bölüm için anahtar nokta bir dakikalık düşünme süresini ne kadar etkili kullandığınız. Verdikleri kağıda not alabiliyorsunuz. Neler söyleyeceğinizi not etmeniz bir dakika içinde mümkün değil. O yüzden en iyisi kelime dağarcığına da puan verileceğini düşünüp konuyla ilgili aklınızdaki farklı kelimeleri not etmek. Böylece bu kelimelerle cümle kurar söyleyeceklerinizi arttırırsınız.

Üçüncü bölümde daha önce konuştuklarınıza benzer temada bu sefer toplumsal sorular soruyorlar. Bu bölümde artık hayatınızdan tecrübelerden çok sosyolojik şeylerden bahsetmeniz gerekiyor. Bir başka puan kaynağı deyim kullanmanız olabilir. İnternette her bölüm için farklı durumlarda kullanılabilecek deyimleri önceden ezberleyebilirsiniz. Beklediğiniz soru gelirse deyimi yapıştırırsınız. Ama sınavı deyime boğmayın. Doğal olmak önemli.

General Reading

Bu gerçekten academic readinge göre çok daha kolay bir sınav. Kırk soru bir saat süre veriyorlar. Üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde ilanlar gibi basit kısa metinler üzerinden sorular soruyorlar. İş ilanları gibi. İkinci bölümde kullanma kılavuzu ya da tesis kullanım kuralları gibi bir ya da bir buçuk sayfalık bir metin verilip buna yönelik sorular soruyorlar. İlk iki bölümde ikişer metin çıkabiliyor. Üçüncü bölümde zor akademik bir metin oluyor. Bunun üzerine sorular soruyorlar. Readingde true false not given soruları çok çıkıyor. Özellikle not givenda verilen ayrıntı var mı yok mu çeldirici olabiliyor. Readingde tavsiye edeceğim yöntem önceden soruları okuyup anahtar noktaları çizip cevabı bulmanız. Hatta ben birkaç soru okuyup cevapları bulup öyle sonraki soruları okuyorum. Sıralı gidiyor zaten. Gözden kaçırmamak için bir iki soru sonrasını da okuyorum. Başlık soruları için de skipping dedikleri hızlı gözden geçirme tekniğini de kullanabilirsiniz. Bazen hiçbir zaman şıklar pasajın içeriğini kapsamayabiliyor. Bu durumda en alakalı olanı işaretleyin.

Academic Reading

Bu bölüm de üç bölümden oluşuyor. Kırk soru bir saat süre veriliyor. Her bölümde birer akademik metin veriliyor. Gitgide zorlaşıyor yalnız metinler. Buradada aynı şeyleri önereceğim. Academic module gireceği için generalı okumayacaklar için tekrar yazıyorum.

Readingde true false not given soruları çok çıkıyor. Özellikle not givenda verilen ayrıntı var mı yok mu çeldirici olabiliyor. Readingde tavsiye edeceğim yöntem önceden soruları okuyup anahtar noktaları çizip cevabı bulmanız. Hatta ben birkaç soru okuyup cevapları bulup öyle sonraki soruları okuyorum. Sıralı gidiyor zaten. Gözden kaçırmamak için bir iki soru sonrasını da okuyorum. Başlık soruları için de skipping dedikleri hızlı gözden geçirme tekniğini de kullanabilirsiniz. Bazen hiçbir zaman şıklar pasajın içeriğini kapsamayabiliyor. Bu durumda en alakalı olanı işaretleyin.

Writing

Writing iki bölümden oluşuyor. Bir saat veriliyor. İlk bölüm için yirmi dakika ikinci bölüm için kırk dakika ayrılması öneriliyor.
Genel olarak writinde istenilen kelime dağarcığının, gramatik yapıların çeşitliliği. Ona dikkat etmek gerekiyor. Soruları dikkatli okumak yazarken konudan da sapmamak gerekiyor. Bir diğer önemli husus bol bağlaç kullanmak. Bir kuklandığınızı bir daha kullanmamaya gayret edin. Her bölüm için minimum kelime sayısı veriyorlar. Bayağı oturup kelimeleri sayın. Çok yazın ama az yazmayın epey puan kırılır az kelimeyle yazarsanız.

General Writing

Öncelikle general ya da academic bence writing ieltsin en zor bölümü. Çünkü ağzınızla kuş da tutsanız altıdan fazla alamıyorsunuz. Ve bu yüzden alt modüllerden altı buçuk şartı arayan her yer hayal haline geliyor.

İlk bölüm mektup yazılması isteniliyor. Bu bölümde dikkat edilmesi gereken istenilen mektup resmi mi değil mi? Buna göre mektupta kullanılan ton çok önemli. Bunun için resmi ve resmi olmayan mektuplar nasıl yazılır, nasıl başlanılır, ilk cümlesi nasıl olur, son cümlesi nasıl yazılır ve nasıl kapatılır bunun farkı ve tabii ki içerik ve mektubun yazıldığı kişiye seslenişte büyük farklılıklar var.

İkinci bölümde toplumsal bir kompozisyon yazılması isteniliyor. Kompozisyon konuları; karşılaştırma, sorun-çözüm, sebep-sonuç olabiliyor. Kompozisyonlarda kalıp kullanılması öneriliyor. Ben bir sefer kalıp kullanmadım onda da beş buçuk aldım. Kalıp kullandığım sınavlarda daha yüksek puan aldım. Ancak doğru yerde doğru kalıp kullanmak önemli. Çok kalıp var. O yüzden kalıplardan bir sonraki yazımda bahsedeceğim. Ayrıca kompozisyonunuzun planı da çok önemli. Minimum üç paragraf yazmazsanız puanınız çok düşebilir. Bunlar giriş, gelişme ve sonuç olmalı. Ben gelişme için de en az iki paragraf öneririm. Mesela sorun çözüm kompozisyonuysa ilki sorundan ikicisi çözümden bahsedebilir. Karşılaştırma ya da tartışmaysa iki ayrı görüşten iki paragrafta bahsedilebilir. Gelişmede yazdığınız her cümleyi örnekle devam ettirmelisiniz. Giriş ve sonuç paragrafları kısa ve benzer olur. Girişte konuya giriş yapan sonuçta da konuyu kısaca toplayan bir iki cümle yeter.

Academic Writing

Aynı şekilde iki bölüm bir saat veriliyor. İlk bölüme yirmi dakika ikinci bölüme kırk dakika ayrılması gerektiği salık veriliyor. İlk bölüm istatistik yorumlama, nadiren şema ya da süreç de çıkabiliyor. İstatistik bilginiz olmasına gerek yok. Sadece çeşitli kelimeler kullanabileceğiniz rakamları yakalamaya çalışın ve metinde istatistiğin genelini anlatmış olun. Şema ya da süreçte zaten yazılı olan şeyleri sıraya sokmanız gerekiyor. Bence bu bölüm kullanılabilecek kelime çeşitleri bilinirse general writingteki mektuptan daha kolay. Kelime çeşitlerine bir sonraki yazımda yer vereceğim.

İkinci bölüm general writingle ortak. Bir kompozisyon yazmanız bekleniyor. Generaldan farkı academicteki konunun daha zor olduğu söyleniyor ama bence aman aman bir fark yok. Aynı şekilde akademiğe girecekler generalı okumayabilirler diye aynısını tekrar yazıyorum: Kompozisyon konuları; karşılaştırma, sorun-çözüm, sebep-sonuç olabiliyor. Kompozisyonlarda kalıp kullanılması öneriliyor. Ben bir sefer kalıp kullanmadım onda da beş buçuk aldım. O yüzden ben kalıp kullandığım sınavlarda daha yüksek puan aldım. Ancak doğru yerde doğru kalıp kullanmak önemli. Çok kalıp var. O yüzden kalıplardan bir sonraki yazımda bahsedeceğim. Ayrıca kompozisyonunuzun planı da çok önemli. Minimum üç paragraf yazmazsanız puanınız çok düşebilir. Bunlar giriş, gelişme ve sonuç olmalı. Ben gelişme için de en az iki paragraf öneririm. Mesela sorun çözüm kompozisyonuysa ilki sorundan ikicisi çözümden bahsedebilir. Karşılaştırma ya da tartışmaysa iki ayrı görüşten iki paragrafta bahsedilebilir. Gelişmede yazdığınız her cümleyi örnekle devam ettirmelisiniz. Giriş ve sonuç paragrafları kısa ve benzer olur. Girişte konuya giriş yapan sonuçta da konuyu kısaca toplayan bir iki cümle yeter.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir