Ekşi Mayalı Ekmek ve Peynir yapımı

Bununla ilgili daha önce yazmıştım:

Ekşi Mayalı Ekmek Yaptım

Zamanla ekmek yemeyi komple bırakınca ekşi mayalı ekmek yapmaya ara verdim. Korona karantinası boyunca ben de herkes gibi ekmek yapmaya başlayınca ekşi mayayı tekrar denedim. Yine ölçülere değil kıvama dikkat ettim. İlk üç gün hiç eklemeden bekledim. Sonra hamur atmamak için mayayı kullanmaya başladım. İlk zamanlar çok kabarmadı ama 1buçuk 2 hafta sonra harika kabarmaya başladı. Mayam ilk yazımdaki denememde yüzme testini geçememişti. Şimdi geçti.

Süreci de kısalttım. Akşamdan yoğurup oda sıcaklığında bekletiyorum. Sabah fırına atıyorum. Sıvı olarak su değil peynirden arttırdığım peynir altı suyunu kullanıyorum. Önceki ekmeklerimde kulak memesi kıvamında yapıyordum. Şimdi yapışkan kıvamda bırakıyorum. Daha yumuşak oluyor. Tam buğday unu kullanmıyorum artık. Daha sert oluyordu. Onun yerine şimdi glutensiz un karıştırıyorum. Hem ekmek daha beyaz ve yumuşak oluyor. Yoğururken ele çok yapışması sinir bozuyor ama peynir altı suyu buzlu olunca bir nebze daha az yapışıyor. Pişirirken dış kabuğu aşırı sert olmasın diye mutlaka fırına bir kap su ekliyorum.

Süt ürünleriyle ilgili denememi de daha önce yazmıştım. Hatta en çok okunan yazım oldu. Linki:

Ev Yapımı Süt Ürünleri

Burada kendi yaptığım peynirle labne yapamadığımı yazmıştım. O zaman sütü sirkeyle kestirmiştim. Bu sefer peynir mayasıyla teleme elde edip onu süzdüm. Bir litreden elde ettiğim ürünü maya yaptım ve 2 litreden yoğurt mayalar gibi sütü mayaladım. Süzünce harika labne oldu. 2 litreden çıkan peynirle, 5 litreden çıkarttığım süt kremasıyla harika San Sebastian Cheesecake yaptım. Kremayı da biriktirdiğim kaymağı çırpıp süzerek elde ettim. Süzdüğüm parçaları da tereyağı yaptım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir