2 yaş sendromu
Daha çok son dönemlerde duyduğumuz 2 yaş civarındaki çocukların huysuzluğuyla karakterize sendroma 2 yaş sendromu demişler. Daha önce yok muydu böyle bir sendrom bilmiyorum ama herhalde varsa da anne terliği sendromuyla bastırılmış olabilir. Otoriter aile modeli yaygınlığını yitirdikçe 2 yaş sendromu ortaya çıkmış olmalı.
Peki nedir bu 2 yaş sendromu. Bence 2 yaş sendromu ilk benlik gelişiminin etkileri. Bebeklikten çocukluğa geçiş aşaması. Çocuğun var olduğunun farkına varması ve hayata katılma çabası. Çocuk resmen yetişkin olmak istiyor. Yemeğini kendi yemek istiyor. Kıyafetlerini kendi giymek istiyor. Anne babasından aşağı kalır ne özelliği olabilir ki? Kendi çamaşırlarını yıkamak istiyor. Yerleri süpürmek istiyor. Bez de ne? Anne baba bez mi kullanıyor? Bezini çıkarıp atıyor. Daha da ileri gidiyor. Arabayı kendi kullanmak istiyor. Evet evet baya şöför koltuğuna geçip arabayı kendi kullanmak istiyor. Hiçbir aşamada sabrı yok. Bir şeyi yapamadıysa da bağırıp çığırıyor. Allah kolaylık versin.
2 yaş sendromuyla başa çıkma yöntemleri
Aslında 2 yaş sendromuyla tam olarak başa çıkabilmek bence herhangi bir yöntemle mümkün değil. Yani çok kolay bir iş olduğunu söyleyemeyeceğim. Sadece biraz yardımcı olabilecek şeyler var. En önemlisi ebeveynin anlayışlı olması. Sürecin doğal bir süreç olduğunu bilmesi önemli. Gerisi kişinin sabrına kalmış bir şey. Kuşkusuz ki sabırsız biri için hem bu aşamada hem de çocuk yetiştirmenin diğer dönemlerinde hayat kolay olmayacaktır.
Çocuğu işlere dahil edin
Çocuğunuz her an ayağınızın altında ve işlerinize salça olacaktır. En iyisi tersleşmektense işlere mümkün olduğunca dahil edin. Hem size yardım etmiş olur hem oyalanmış olur hem de becerileri gelişmiş olur.
Sakin olun
Her şeye sinir olmadan önce durun ve düşünün. Aslında çocuğun istediği şey belki de kötü bir şey değil ya da size engel olmayacak. Gereksiz otorite yarışına girmeyin.
Dikkatini başka yöne çekin.
Bazen yapılması zorunlu şeylere karşı çıkacaktır. Oto koltuğuna oturmak istememek gibi. Bu durumda başka bir oyuncak ya da dikkatini çekecek nesne verebilirsiniz.
Seçenek sunun
İstenmeyen davranış yaptığında mesela bezini çıkarmak istedi diyelim, bezsiz koltuğa oturmasını engelleyin ve isterse bezsiz dolaşabileceğini ama bu durumda koltuğa oturamayacağını söyleyin.
Su Oyunları
Su oyunları hem çocuğun eğlendiği hem de sakinleşleştiği oyunlar. Bazen çocuk suyla oyalanırken istemediği şeyleri (kıyafet giyme gibi) yaptırabiliyorum.