Toksik Maddeler ve Zararları

Toksik maddeler her an hayatımızda ve biz bu maddeler konusunda bilinçlenmedikçe hayatımızda olmaya devam edecekler. Çünkü bence bu günlük hayatta kullandığımız maddelerin toksik maddeler olduğunu pek çok kişi bilmiyor. Bu maddeler vücutta birikim yapıyor. Atılmaları çok güç. Bu maddelerin birikip pek çok hastalığa yol açacağı muhakkak. Ben yine kilo vermeyle muhattapken karşılaştım. Diyet yaparken bağışıklığımızın düşmesi, detoks yollarının tıkanması gibi şeyler bu birikimler sonucu oluşuyor. Ayrıca ödem, selülit gibi problemler de bunlar sonucu oluşabiliyor. Peki neymiş bu günlük hayatımızı zehirleyenler:

Deterjanlar

Bulaşık deterjanı: Bulaşık deterjanının sıkıntısı tabaklarda ya da kaşıkta kalıntı bırakırsa bunu yememiz. Ben soda aldım. Doğal bir alternatif. Ancak bazen çıkarmıyor. Bu durumda sirkeyle birlikte kullanmayı deneyebilirsiniz. Ancak bazen yine çıkarmıyor. Bu durumda deterjan kullanırsanız da bulaşığın iyi durulandığından emin olun. Makine kullanıyorsanız çift durulama yapabilirsiniz. Ayrıca plastik ürünlerde deterjan atığının daha çok kaldığını belirtmeliyim. Plastik malzemeler başka bir maddede.

Çamaşır deterjanı: Çamaşır deterjanı özellikle de sıvı olanlar çamaşırda kalmaya daha meyilli oluyor. Ben toz deterjan kullanmaya gayret ediyorum. Sıvı deterjan kullandıysam da çift durulama yapıyorum. Yumuşatıcılar toksik. Yumuşatıcı kullanımını hayatımdan çıkardım. Bunun yerine esansiyel yağ aldım. 15 damla çamaşırları mis gibi kokutuyor.

Temizlik malzemeleri: Üstteki maddelerle hemen hemen aynı mantık. Yine soda, sirke ya da ikisini birlikte kullanmayı tercih edebilirsiniz. Yediğiniz bazı meyvelerin kabuğunu atmayıp suda bekleterek doğal temizleyici yapabilirsiniz. Özellikle de narenciyeler bu konuda çok iyi.

Kozmetik ürünler

Makyaj malzemeleri+oje: Kötü haber hanımlar. Çoğu makyaj malzemesi toksin içeriyor. Bu yazıma göz atın. Ancak iyi haber mineralli makyaj malzemeleri kullanabilirsiniz. Ojelerin hepsinin toksik olduğunu biliyor muydunuz? Maalesef buna çok fazla bir alternatif yok. Kutikül giderici yağlar kullanarak tırnakları parlatmak toksin içermeyen ve sağlıklı bir alternatif. Oje zamanla tırnakları yıpratırken bu yağlar tırnaklarınızı doğal olarak parlatacak.

Saç boyaları: Bir kötü haber de buradan geldi. Alternatif doğal boyalar, saç boyarken dibe değdirmemek ve geçici boyalar kullanmak. Evet en azından geçici boyalar toksik değil.

Plastik mutfak malzemeleri: Plastik yukarıda da belirttiğim gibi deterjandan arıtsanız dahi sıcak yemek ve içecek kullandığınızda bir miktar eriyerek yemeğinize toksin karıştırıyor. Bir bilgi daha aynı şekilde donuk gıdalarda da benzer etkiye sahip oluyormuş. Bir detay daha. Karton bardaklar suyu tutsun diye iç kısmı yine plastik materyal kaplanıyormuş. Yani karton bardak da sıcak içecekte sağlıklı değil. Bpa içermeyen plastikler var. Onlar tercih edilebilir.

Ağır metalli balıklar: bir kötü haber daha. Okyanuslarımızı o kadar kirlettik ki omega 3’ten zengin ve aslında haftada 2 tavsiye edilen balıklar da toksik. O kadar çok balık türü toksik ki aslında çok dikkat etmek gerekiyor. Tatlı su balıkları tercih edilebilir. Ben çoğunlukla somon ve sardalya yiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir