Bebekli Anne Blogu

GeziYAZILAR

Dubai’de Denklik Almak (DHA)

Bugün Dubai’den bir sağlık çalışanı olarak nasıl denklik alırsınız ondan bahsedeceğim. Ben fizyoterapist olarak denklik aldım.

Türkiye’de fizyoterapist olmak 10 sene önce ayrıcalıkken şu an maaşlar asgariye inmiş durumda. Bunun en önemli sebebi sağlık kurumlarında fizyoterapist harici başka herhangi bir personelin fizyoterapist olarak çalıştırılması. Tabii ki o personel fizyoterapistlik yapmıyor. Fizyoterapistlik 4 yıllık üniversite eğitimi gerektiren gayet ağır bir meslek. Fizyoterapist olmanın zorlukları diye ayrı bir yazı bile hak ediyor yani. 10 sene önce hastalar fizyoterapist imzası altında kotayla alınırken tüm hizmetlerin göstermelik olduğu gibi bizim meslek de bu hale düşürüldü. Yani fizyoterapiye ihtiyacınız olup hastaneye gittiğinizde sizi tedavi ediyor gibi görünen kişi fizyoterapinin ne olduğundan haberdar olmayabilir. Siz de hakim değilseniz nereden bileceksiniz ki. Bu durumda özeller ‘üniversite mezunuyla uğraşacağıma lise mezunu biri alır geçerim’ kafasıyla çalışırken devlet de ayrıca bir personel atama derdinden kurtuluyor. Bu durumda vatandaş düzgün sağlık hizmeti alamazken üniversite mezunları da işsiz kalıyor. Eğitim sektörüyle aynı yani. Ben oğlumu gönderecek öğretmen ya da okul öncesi eğitimle alakalı eğitim almış personel çalıştıran kurum bulamazken eşim öğretmen olarak işsiz kalmış, alakasız başka işlerde çalışıyordu. Galiba Türkiye’de çoğu sektör bu durumda. İnsanlar boşuna işsiz kalmıyor yani.

Durum böyle olmasına, bunun düzeltilmesiyle ilgili de hiçbir efor harcanmamasına rağmen bir sürü de üniversite açıldı. Artık bunun izahı okumuş vasıflı gençleri yurtdışına kaptırmak istemek zaten. Ee fizyoterapistlik bütün ülkelerde talep edilen bir meslek. İşsizseniz ya da asgari ya da asgariye yakın maaş alıp hala duruyorsanız ee ne diyeyim size.

Fizyoterapist yerine başka personelin çalıştırılması fenomeni başka ülkede karşılaşmadığım bir durum. Karşılaşmayı geçtim Türkiye’deki durumu bile insanlara anlatamıyorum. Yani o kadar saçma geliyor ki zor anlıyorlar.

Dubai’de Denklik Almak

Nerede kalmıştım? Dubai’deki sağlık kuruluşunun adı DHA yani Dubai Health Autority. Denklik işlemlerinizi bu kurumla yapıyorsunuz. Buradan aldığınız denklikle sadece Dubai’de çalışabiliyorsunuz. Buradan denklik işlemini 3 aşamada anlatacağım.

Birinci aşamada belli şartları sağlamanız gerekiyor. Ya master mezunu olmanızı istiyor ya da 2 senelik iş tecrübeniz olması isteniliyor. Master’a girmesi zor. İşsizseniz bu şart biraz sıkıntı. Başka ülkeler de iş tecrübesi istediği için işsizlik problemini aşmanız lazım. Askerde fizyoterapist olarak çalıştıysanız sayılabiliyormuş galiba bir yıl. Başka bir sorun da işvereniniz dolandırıcıysa, maalesef bu da çok yaygın bir sorun Türkiye’de, fizyoterapist olarak çalıştığınızı nasıl göstereceksiniz? Son yıllarda sigorta girişlerine meslek belirtmek zorundalarmış. Edevletten kontrol edebilirsiniz. Bu şekilde yırtabilirsiniz. Ama işvereniniz sigorta yapmazsa zor. Yani iki sene bir şekilde Türkiye’de hayatta kalmaya çalışın. Özel sektörde hayatta kalmak yazımı okuyabilirsiniz. Ya da mastera girmeye çalışabilirsiniz. Devlet okulları zor ama belki özel öğrenci olarak girebilirsiniz gerçi onun sonunda diploma vermiyor olabilirler. Özel okullarda mastera girmek daha kolay ama masraflı bir süreç.

İkinci aşamada Dataflow diye bir kuruluşa başvuruyorsunuz. Bu bir nevi bizdeki noter. Bu kuruma online olarak iş tecrübenizi, master diplomanızı, lisansınızı ve lisans diplomanızı yüklüyorsunuz. Bu kurum da Türkiye’deki ilgili kurumdan sizin belgelerinizi doğruluyor. Lisans ve lisans diploması konusunda sıkıntı yaşamıştım. Onu uzun uzun anlatırsam:

Pek çok ülkede 4yıllık üniversiteyi bitirdikten sonra ayrıca bir lisans süreci oluyor. Her ülkenin sağlık bakanlığı ya da denklik otoritesi oluyor ve o ülkede fizyoterapist olabilecek kişilerin niteliğini belirliyor. Üniversiteler ayrı kurumlar olduğu için onların kazandırdığı niteliklerden bağımsız oluyor bu nitelikler. Bu otoriteler ayrıca yurtdışından gelenlerin de denkliklerini bu şekilde ayarlıyor. Yurtdışında yaşayan göçmen, vatandaş herkes okul bitince bu otoritelerin yaptığı denklik sınavına giriyor. Yani yabancı olduğunuz için sadece siz girmiyorsunuz herkes bu sınava giriyor, bu süreçlerden geçiyor.

Bu bir nevi iyi bir şey. Özellikle son yıllarda kontrolsüz bir biçimde çok fazla üniversite açıldığı için bizde de belli bir standartı yakalamak adına böyle bir uygulama gerekli. Kontrolsüz bir biçimde fazla üniversite açılmasındaki en büyük sakınca yeterli öğretim üyesinin olmaması. Bu durumda yine alakasız bölümlerden hoca atanıyor ya da bazı şeyler eksik kalıyor. Bizim bölümümüzde gördüğüm en uç örnek özel okullarda 2yıllıktan 4 yıllığa dikey geçiş yapanlardı. Devlet üniversitelerinde dikey geçiş yapanlar birinci sınıftan başlayıp 4 yıl baştan okuyorlar. Bu zorlamak amaçlı değil. Çünkü 2yıllıkta alınan derslerle 4yıllıkta alınan derslerin içeriği farklı. Çünkü sebebi çok basit farklı meslekler. Fakat bazı özel üniversiteler 2yılda veya 3yılda 4yıllık üniversite diploması verileceğini vaat edip pek çok rehabilitasyon dersini vermeden mezun etmeye başlamış dikey geçiş yapanları. Bölümün adı fizik tedavi ve rehabilitasyon. Bu insanlar nasıl rehabilitasyon dersi almadan mezun olur? İşte bizde de lisansı denetleyen bir kurum olsaydı bu kişiler diploma sahibi ama Türkiye Cumhuriyetinde fizyoterapistlik yapma ehliyetine sahip olamayacaklardı muhtemelen.

Evet lisans konusunu netleştirdiysem devam edebilirim. Bizde ayrı lisans olmadığı için bu bölüm biraz karışık. Normalde bachelor diploma ile lisans ayrı belgelerken bizde lisans diploması kısaca birleştirilmiş gibi ikisi aynı belge. Ama bu durumda kurumların farklı olması gerekiyor değil mi? Sistem çoğu ülkede bu şekilde olduğu için onların da anlaması zor oluyor. Diploma üniversiteden alınırken lisansın sağlık bakanlığından alınması gerekiyor. Diplomanıza dikkatli bakın. Diplomanın bir tarafında üniversitenin ve rektörün imzası varken bir tarafında da sağlık bakanının imzası kaşesi olması gerekiyor. Diplomanın önüne arkasına her yerine bakın. Yani dataflowa mezuniyet bölümüne lisans diplomanızı yükleyip kuruma üniversiteyi yazarken, lisans bölümüne yine lisans diplomanızı ekleyip kuruma sağlık bakanlığı yazmanız gerekiyor. Masterınız varsa ayrıca master diplomanızı yükleyin. Elbette iş tecrübenizi eski iş yerinizi de yazmanız gerekiyor. Dataflow ücreti biraz tuzlu 1000dirhem civarı.

Son aşama Prometric. Yani lisans sınavı. Online, çoktan seçmeli, 3saatlik, fizik tedavi bilginizi ingilizce olarak ölçen bir sınav. Sınavları hazırlarken Amerikan Board sınavlarından etkilenerek hazırlıyorlarmış. Sınav çok basit değil. Hazırlıksız girmemek lazım. Amerikan Fizyoterapi Board sınavları diye araştırırsanız, çalışılması gereken kitapları bulup, pdf olarak indirip çalışırsanız çok daha iyi olur. Sınav da 200dirhem civarı.

Sınavı da geçtiniz mi tamamdır. Yine 200 dirhem civarı kayıt parası ödeyip eligibility letter’ınızı elde ediyorsunuz. Lisansınızı, girdiğiniz iş yeri aktifleştiriyor ve bunun için sizden ücret talep etmiyorlar. Pek çok iş yerine kabul edilmeniz için eligibility letter yetiyor. Hatta bazı yerler sizi kabul ediyor ama işe başlamanız için sizin bu süreçleri geçmenizi bekliyor. İyi tarafı bütün bu aşamaları Dubai’ye gitmeden Türkiye’den halledebiliyorsunuz. Prometric sınav merkezleri İstanbul’da var. Muhtemelen Ankara ve İzmir’de de vardır.

Denkliği almakla bitmiyor. Her sene lisansınızın yenilenmesi için bir puan toplamanız gerekiyor. Bu puanları meslek adına yaptığınız yayınlar, kongre ve seminer katılımlarından sağlayabiliyorsunuz. Bu puanları sizin toplamanız gerekiyor. Lisansınızı da her sene iş yeriniz yeniliyor.

42 thoughts on “Dubai’de Denklik Almak (DHA)

  • Emre

    Merhaba
    Ben Şerif Emre ,
    Kahramanmaraş 1992 doğumlu, 2016 İzmir 9 Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Mezunu Fizyoterapistim. Bir çok kurumda çalıştım mesleki anlamda kendimi geliştirdim, Sonuç olarak Dubai de fizyoterapist olarak çalışmak istiyorum, bu konuda orada başvuru yapıp iletişime geçebileceğim Türk firmaları yada Dubai sağlık kuruluşları bilgisini sizden talep ediyorum. Bunları internetten de bulabilirsiniz diyebilirsiniz ve nitekim internette de araştırma yapıyorum fakat orada bilgi karışıklığı çok fazla olduğu için ve her ülkenin sistemi kovit salgını nedeniyle değiştiği ayrıca referanslar olduğu zaman ve sistemi bilen birisi olduğunda işlerin daha hızlı sonuç verdiğini bildiğimden sizlerle iletişime geçerek bilgi almak istedim. Umarım rahatsızlık verememişimdir. Sağlıklı günler dilerim.

    Yanıtla
    • admin

      Yardımcı olurum. Maalesef bir Türk firması yok. Ben önce iş bulup sonra denkliğimi aldım. İşleri indeed veya linkedinden buldum. Ancak çoğu arkadaş denklik alıp öyle iş buluyor. İş bulsanız da bulmasanız da denklik almadan çalışamıyorsunuz. Benim şahsi görüşüm denklik alırsanız iş bulabilirsiniz. Ama garanti veremem tabii. Denklik için dha.gov.ae sitesinden denklik işlemlerine gelin. Orada kısa bir uygunluk testi var onu çözdükten sonra işlemlere başlayabiliyorsunuz. Ben dataflowla başladım. Siz bu aşamaya gelince takıldığınızı sorabilirsiniz çünkü ben yukarıda bahsettiğim birkaç aksaklıkla karşıkaştım. Sonra da prometric sınava girdim.

      Yanıtla
      • Naime

        Merhaba, öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler, biz de eşimle yavaştan Dubai için araştırmalar yapıyoruz, eşim pratisyen hekim devlette çalışıyor, ben de grafikerim, sizin bloğunuzu araştırma yaparken denk geldim, fakat ekşi sözlük vs bir sürü yerde sürekli ticari sayfalara yönlendirme olmuş, “bu işi tek başınıza yapamazsınız, profesyonel destek lazım” gibi bir çok cümle gördüm , sizin bu konuda fikriniz nedir? Ayrıca LinkedIn’e pratisyen hekim olarak olanlara bakıyoruz fakat bazı yerler güvenilir gelmiyor, nasıl ayırt edebiliriz, sonucta belgeleri toplarken zor bir süreç yaşayacağız belliki

        Yanıtla
        • admin

          Merhaba. Bence tek başınıza yapabilirsiniz. Dha.gov.ae den yapılıyor. Ticariler zaten sonradan başladı önceden aracı kurum yoktu 😄 gerçekten sizin mailinizi indeed linkedin gibi yerlerden bulup iş bulma kurumuymuş gibş kandırabiliyorlar dikkatli olmak lazım. Googledan iyi araştırın. İş yeri var mı nerede mail adresleri gerçek mi gibi. Gerçi bazen gerçek iş bulma kurumları da devreye girebiliyor. En önemli kriter iş bulma ve yerleşme esnasında kimse sizden para istemez bu şekilde ayırt edebilirsiniz.

          Yanıtla
      • Esra

        Merhaba promethic sınavı çok zor mu ve sorulari anlamak için hangi seviye dil bilmek gerekiyor, çalışılacak gerekli kaynaklara nasil ulaşabilirim. Bir de acaba yaşarken para biriktirme imkanı ne kadar pahalı bir şehir yer diye biliyorum. Ve denklik sürecinde aracı firmalara başvurmak gerekli mi

        Yanıtla
        • admin

          sullivanın kırmızı fizyoterapi kitabıyla muscles testing and function with posture and pain kitabını çalıştım. Tidys physiotherapy’i daha önce okumuştum. Ayrıca claytonun elektroterapi kitabı öneriliyor. İyi derecede ingilizce olmasında fayda var zaten kurum işe alırken ingilizcenize dikkat eder. Para biriktirme meselesi gerçekten kişiden kişiye değişiyor o yüzden çok yorum yapamayacağım. Denklik için aracı kuruma gerek yok.

          Yanıtla
      • Duygu

        Merhabalar data flowa bilgilerinizi yüklerken diploma transkript ya da sertifikalarınızı Türkiyede konsolosluğa onaylatmak gerekiyor mu?

        Yanıtla
        • admin

          En son gerek yoktu. Konsolosluk onaylarının en son Dubai’ye gelmeden yapılması gerekiyor

          Yanıtla
      • fatih

        merhaba size nasıl ulaşabilirim.

        Yanıtla
        • admin

          Merhaba. İletişimde kişisel instagram hesabın var. Oradan yazabilirsiniz.

          Yanıtla
  • Merhabalar bende Türkiye ‘de çalışan 3yıllık bir fizyoterapistim . Ciddi amlamda dubaide calismak istiyorum fakat sartlari , maas durumlari nasil henuz net bir bilgiye ulasamadim. Yardimci olursaniz cok sevinirim

    Yanıtla
    • admin

      Herkesin beklentisi çok farklı olduğu için pek yorum yapmak istemiyorum. Ancak Türkiye’den iyi olduğu kesin 😀

      Yanıtla
      • Seçiş

        Çok teşekkür ediyorum🙏🏻❤️, birde prometric için kaynak veya çıkmış soru gibi şeylere nasıl ulaşabilirim?

        Yanıtla
        • admin

          Çıkmış soruya denk gelmedim hiç. Ben sullivanın kırmızı fizyoterapi kitabıyla muscles testing and function with posture and pain kitabını çalıştım. Tidys physiotherapy’i daha önce okumuştum. Ayrıca claytonun elektroterapi kitabı öneriliyor.

          Yanıtla
          • Neslihan

            Merhabaaaaa ☺️ Güzel bilgiler için çok teşekkür ederim. Söylediğiniz kitapları çalışınca geçilebilecek bir sınav olduğunu anlıyorum sonuç olarak. Ben 17 yıllık fizyoterapistim. Eş durumu sebebiyle dubaide çalışmam an meselesi gibi duruyor. Bana önerebileceğiniz herhangi ekstra bişey varsa, dinlemekten büyük keyif alırım ve de minnet duyarım. Teşekkür ederim tekrar 🙂

          • admin

            Rica ederim. Yazdıklarıma ek olarak artık good standing istemeye başlamışlar diye duydum. Yani işyerinde alacağınız fizyoterapist olarak çalıştığınız ve disiplin suçu işlemediğinize dair bir belge olarak anladım ben. Bir de artık biraz daha zorluyorlar diye duydum.

  • Ozlen ipek

    Merhaba,
    Ben son beş yılda özel hastayla çalıştım ve sigorta yapmamıstım. Ama daha öncesinde 2 yıllık fizyoterapist olarak sigorta kaydım var. Bu sorun oluyor mu acaba? Yani son bir iki yıl içerisinde, belirli bir süre çalışma şartı koşuyorlar mı?
    Teşekkürler

    Yanıtla
  • Esra

    Merhaba birsey daha sormak istiyorum ben Türkiye de sadece özel eğitimlerde çalıştım pediatrik fizyoterapi alanında uzmanım. Orada da Türkiye benzeri çocuk rehabilitasyon yapıları var mı, tip merkezinde çalışmak ya da hastanede çalışmak mesela bedensel olarak çok güç gerekiyor acaba orda da çalışma esnasında bedensel güç yine de önemli mi bunlarla ilgili bilgi alabilir miyim

    Yanıtla
    • admin

      Evet var. Fizyoterapistlik aynı maalesef her yerde. Zor bir meslek.

      Yanıtla
      • Selçuk Erdoğan

        Merhaba lise mezunu 5 yıl yogun bakim tecrübeli hemşirenin lisans sınavını geçtiği takdirde çalışma durumu var mı? Yoksa üniversite zorunlu ?

        Yanıtla
        • admin

          Merhaba Dünya’nın pek çok yerinde hemşirelik için üniversite okunuyor diye biliyorum ama benim alanım fizyoterapi tabii. Yanlış yönlendirmiş olmak istemem. Dha.gov.ae’den self assessment tool ile uygun olup olmadığınıza bakabilirsiniz.

          Yanıtla
  • Esra

    Orada çalışırken lazım olacak turkiyede alabileceğimiz kurslar hakkında da bilgi verebilirseniz çok sevinirim

    Yanıtla
    • admin

      Burada pediatride çalışanlarda bobath var gördüğüm kadarıyla. Muskuloskeletalde manuel terapi önemli. Buradaki çoğu fizyoterapist kuru iğneleme biliyor.

      Yanıtla
      • Ahsen

        Merhabalar ben Dubaide Diyetisyen olarak çalışmayı düşünüyorum fakat önümde bu konuda bir örnek olmadığı için ne yapmam gerektiğini çok bilmiyorum. Kendi bölümüme yakın sizi gördüğüm için çok mutlu oldum nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olabilir misiniz? Benim de denklik sınavıma girmem gerekiyor sanırım.

        Yanıtla
  • admin

    allied health sectikten sonra physiotherapist cikmasi lazim

    Yanıtla
  • elif

    Selam,
    Sınav için 3 hakkınız var dediler. Bu bilgi doğru mu? Üç defa girip geçemezsem bir daha şansım kalmıyor mu? (Fizyoterapi için soruyorum)
    Çok teşekkürler

    Yanıtla
    • admin

      Evet ben de öyle biliyorum. 3 defa girme hakkınız var.

      Yanıtla
      • İksa

        Merhabalar , bu sınavlara çalışabilmek için ayrıntılı bilgi verebilirmisiniz. Birde Instagramda bu konulara dair bilgi paylaşımı yaparsanız sevinirim .Instagram hesabınızı alabilirmiyiz.Simdiden tesekkurler

        Yanıtla
        • admin

          Çok teşekkürler. Çalışma kitabı olarak ben girerken dört kitap önerilmişti sullivanın kırmızı fizyoterapi kitabıyla muscles testing and function with posture and pain ayrıca Tidys physiotherapy ve claytonun elektroterapi kitabı öneriliyor. Sitede sol üstte üç çizginin olduğu yerde instagram sayfam var. Oraya girip kişisel linkten beni bulabilirsiniz.

          Yanıtla
  • Eda

    Merhaba ,
    Teşekkürler ender bulunabilecek bilgiler için …:)
    İş deneyiminizi SGK dan mı onaylattınız?Bir de diploma için 2001 de başlayıp 2005 te bittiğini ispatlayan belge deniyor…Diploma yeterli olur diye düşünüp göndermekten çekiniyorum çünkü dataflow 25 gün sürer deniyor.

    Yanıtla
    • admin

      Merhaba. 9 yıllık devlet memuruydum. Son tayin olduğum hastanede beş senedir çalışıyordum. Çalıştığım hastaneden aldım belgeyi şu tarihte fizyoterapist olarak devlete atanan kişi şu tarihten itibaren hastanemizde çalışmaktadır yazdılar. Dataflow yazdığınız kurumdan doğruluyor. Son iki yıldır çalıştığınız yerle iletişiminiz varsa oradan alın. Eğitim için diploma yeterli olmalı.

      Yanıtla
  • Semra

    Merhabalar, okul dışında yaptığımız gönüllü stajlar da iş tecrübesi olarak sayılıyor mu? Ben yeni mezun oldum ve çalışmaya başlayalı bir kaç ay oluyor fakat öğrenciyken tecrübe kazanmak adına okul dışında her yaz bir hastanede gönüllü stajyer olarak çalıştım. Bunların doğrulamasını da sağlatabilirim.

    Yanıtla
    • admin

      Merhaba. Sanmıyorum ama kesin bir cevap için dha.gov.ae iletişime geçebilirsiniz. Sitede live chat özelliği var. Konulardan licensing servisi seçin.

      Yanıtla
  • Miray

    Merhaba 2 yıllık bir çalışma geçmişim yok ancak master programını bitirmek üzereyim. Bu şekilde şartları sağlayabilir miyim yoksa 2 yıllık çalışma zorunluluğu mu var?

    Yanıtla
  • meryem

    merhaba ben fizik tedavi teknikeriyim önlisans eğitimimi tamamladım. önlisans denkliği mevcut mu bilginiz var mı çok bakındım fakat lisans çıktı sürekli karşıma dubai, almanya filan için

    Yanıtla
    • admin

      Her ülkede fizik tedavi teknikerliği yok. Ama Dubai’de teknikerlik denkliği var. Ama açıkçası hiç tekniker arayana denk gelmedim. İşverenler tarafından pek tercih edilmiyor sanırım.

      Yanıtla
  • Melda

    Ergoterapistim, pediatri alanında çalışıyorum. Eş sebebi ile Dubai’ye yerleşeceğim. Anlattıklarınız ergoterapistler için de geçerli midir? Bilginiz var mı?

    Yanıtla
    • admin

      Merhaba. Tabii ergoterapistler icin de denklik var ama detayini bilmiyorum. Muhtemelen benzerdir. DHA’nin sayfasindan bilgi alabilirsiniz. dha.gov.ae

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir