Özel Okul Aldatmacası

Bugün size ülkemizdeki özel okul anlayışını anlatacağım. Özel okullar da adı üstünde bir özel sektör ürünüdür. Özel sektörle ilgili deneyimlerimden burada bahsetmiştim. Geçen yazımda da nasıl sırf statü için zengin görünmeye çalıştığımızda bahsetmiştim. Bizim de yakın zamanda bir özel okul tecrübemiz oldu maalesef özel okul mecrasının da ne kadar içler acısı halde olduğunu öğrenmiş olduk. Özel okullar da diğer tüm sektörlerde olduğu gibi kaliteden tasaruf edip parayı cebe atma durumu söz konusu. Peki nereden cebe para atıyorlar acaba?

Öğretmen maaşları: Klasik özel sektör yalanları. Belli bir miktara anlaşılır. Resmiyette asgari maaş gösterir. Tabii sigorta da bu şekilde eksik ödenir. Benim gördüğüm bütün özel sektördeki şirketler bunu yapıyor. Bu şekilde öğretmenlerin başlangıçları bazen 3 ay sonra yapılır. İlk üç ay maaş verilmez. Vereceğiz diye geçiştirilir. Bir süre sonra maaş da asgariden yatmaya başlar. (aslında buraya kadar tüm sektörlerde bu şekilde zaten.) Memnun değilse öğretmen çeker gider. Genelde giderler zaten. Sırada iş arayan çok öğretmen vardır. Böylelikle çocuklar her sene öğretmen değiştirir.

Alaylı personel çalıştırma: Aslında bu da her sektörde olan şey. Ucuz öğretmen çalıştırmak işverenler açısından çoğu zaman baş ağrısına sebep olduğu için direkt lise mezunu çalıştırıyor. Zaten veliler de çocuğumun öğretmeni gerçekten öğretmen mi diye pek de sorgulamıyor. O kadar para verince otomatik olarak kaliteli olacağını düşünüyorlar hizmetin.

Eğitim harcı üzerinden vergi kaçırma: Özel okullar her sene öğretmenlerine bin lira gibi bir ücret öderler. Ödemek zorunda değiller ama öderlerse daha az vergi ödüyorlar bu yüzden hepsi ödemeyi tercih ediyor. Ya öğretmenlere elden teslim aldım diye imza attırıyorlar ya da maaşlarına yatırıp sonra tekrar elden geri istiyorlar. Karşı çıkacak olursa işten çıkarmayla tehdit ediyorlar.

Teşvik ücretlerine çökmek: Teşvik çıkan ailelere haber vermeyip ona da çöküyorlar.

Çocuklara kalitesiz yemek yedirmek: Velilere haftalık mükemmel ötesi bir yemek programı gönderilir. Aileler çocuklarını her gün proteininden sebzesine sağlıklı yiyor sansın her gün patates kızartması ya da makarna yerler. Her şeyin en kalitesizi verilir.

Eğitimde sıçıp Finlandiya eğitim sistemi bilmem ne diye reklam yapmak: Tek bildiğin okulun duvarlarına saçma sapan süslerle doldurmak ve velilere miş gibi göstermekken Finlandiya nere sen nere?

Daha neler neler: Servis vb ücretini iki defa ödettirmek ve daha benim de bilmediğim birçok şey mevcuttur eminim.

O zaman neden özel okul? Mutlaka düzgün çalışan yerler de vardır ama benim kafama takılan yukarıda saydığım tüm özellikleri bir arada taşıyan okulların neden yüzlerce öğrencisi var? Yani bedava devlet okulları bu tarz okullardan ne kadar kötü olabilir ki? Bu kalitesizliğe binlerce lira verilir mi?

Özel okulların iç yüzü: Kimine göre özel okullara devlet okullarına adapte olamayacak mental yetersizlikte ya da psikolojik bozukluğu olan çocuklar gidiyor. Bu durumda veliler bu okullara para vermeyi kabul ediyorlar ve sorunsuzca diploma sahibi çocuklara sahip olabiliyorlar.

Statü ihtiyacı: Bence bu kadar körlemesine para verme statü ihtiyacından kaynaklanıyor. Çocuğunu özel okula göndermek çok havalı tabii. Ama umarım bu veliler kendi ego tatminlerini çocuklarının ihtiyaçlarının önüne geçirmiyordur.

Benim fikrim: Uzun bir süre eğitimde seküleritenin bozulduğu ve milli değerlerin verilmesinde yetersizlik korkumdan dolayı çocuğumu özel okula veririm diye düşünüyordum ama her konuda olduğu gibi özel okul deneyimimizin de çok berbat olması iyi olmadı. Artık ciddi ciddi evde eğitimi düşünmeye başladım. Ama tabii daha önümde çok uzun bir süre var. Umarım bu sefer de her defasında olduğu gibi bize kötüsü denk gelmiştir diyorum, az da olsa iyi kurumlar olduğunu umuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir