Hangi Eğitim Modeli Daha İyi?

Bugünkü yazımda öğretmen merkezli eğitimle çocuk merkezli eğitimi karşılaştırmak istiyorum.

Eğitim felsefelerine bakarsak öğretmen merkezli ve çocuk merkezli olan birden fazla eğitim felsefesi var. Ben tarihsel olarak baktığımda ilk ortaya çıkanın öğretmen merkezli eğitim olduğunu gördüm. Platon ve Aristotales’in realist eğitim felsefesine göre öncelik toplumun eğitilmesidir. Öğretmen merkezli eğitim hepimizin bildiği, okulda gördüğümüz öğretmenin ve müfredatın öncelikli olduğu eğitim modelidir.

Çocuk merkezli eğitim de bize yabancı olan yeni model. Felsefesi natüralist felsefeye dayanıyor. Aslı çok eskilere dayanan natüralist felsefeden farklı olarak bu eğitim felsefesi çocuğun doğuştan iyi olduğuna, toplum tarafından bozulduğuna inandığı için çocuğun ihtiyaçlarını, kişiliğini baz alıp mümkün olduğu kadar bozmamaya çalışıyor. Modern eğitim metotlarının çoğu bu felsefeye dayanıyor. Montessori, Waldorf ve bunun gibi diğer metotlar aynı felsefeden etkilenmiş. Bu fikri ilk geliştiren kişi 18. Yüzyılda yaşamış olan Jean-Jacques Rousseau.

Ben bu karşılaştırmanın çocuk merkezli eğitim tarafındayım. Öğretmen merkezli eğitim çıktığı dönemde bir devrimmiş muhtemelen. Çünkü aslında eğitimin bile olmadığı tarih öncesi bir dönemden bahsediyoruz. Sosyal evrimin belli bir evresine geldik ki yeni bir felsefe ortaya çıktı. Üstelik bu felsefe çok da yeni değil. 18. Yüzyılda ortaya çıkmış. Bu kadar yüzyıl boyunca mevcut eğitim modeli yeterince denenmiş. Ancak şu zamana geldik hala milattan öncenin yöntemleriyle hayatımıza devam etmemiz gerçekten enteresan. Bugün hayat boyu eğitim dediğimiz, öğrenme aşkı diyerek entelektüel göründüğümüz şeyleri milattan önce Konfüçyüs demiş. Yani şöyle bir bakınca yüzyıllar boyu çok da ilerleyememişiz.

Bana göre çocuk merkezli eğitime gerçek anlamda geçildikçe insanoğlunun potansiyeli daha çok ortaya çıkacak ve her yönden çok daha hızlı gelişeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir