Çocukların yapılabileceği deneyler

Çocuğunuz okul çağına geldiğinde bilim eğitimini desteklemenin en güzel yolu çocukların yapabileceği deneyler yapmak. Ben birkaç deney seti aldım ama aslında sizin almanıza gerek yok. Evdeki malzemelerle pek çok şey yapmak mümkün.

Uçan giroskop mesela, bu basit alet fizik kurallarıyla uçuyor. Ama önerim yaptıktan sonra biraz yukarıdan hızlıca atmanız. Yakın mesafelerde pek anlaşılmıyor. Bir şişeyi bu şekilde silindirik kesin. Arkasına yuvarlak şekiller verebilirsiniz. Ben bir kartona sabitledim ama daha basitçe önden bant yapıştırmışlar. 

Mıknatısla pek çok deney yapmak mümkün. Bir ince kartonun üzerine yol çizip başka bir kartona araba çizip onu kesip üstüne ataç yapıştırıp yol kartonunuzun altından mıknatıs tutarak arabalarınızı yarıştırabilirsiniz. Birden fazla yuvarlak mıknatısınız varsa birini sarkaç gibi ipe bağlayıp ötekini yaklaştırıp uzaklaştırarak mıknatısın etkilerine bakabilirsiniz. Mıknatısları kartonla birleştirip iki tekerli ya da dört tekerli bir araç yaptıktan sonra arkasından başka bir mıknatıs yaklaştırıp yaptığınız aracı sürebilirsiniz.

Soda limontuzu ile çocukların yapabileceği deneyler

Soda ve limon tuzuyla yapılacak pek çok çocukların yapabileceği deneyler var. Benim aldığım sette kireçten bir yanardağ yapılıyordu ama siz kilden de yapabilirsiniz. İçine limontuzlu suya soda karıştırdığınızda püsküren bir yanardağ gibi oluyor. Deney tüpüne aynısını yapıp üstüne balon geçirerek bu tepkime sonucu nasıl hava çıktığını gösterebilirsiniz.

Bu deneyi biraz daha çeşitlendirebilirsiniz. Mesela gıda boyası karıştırdığınız suya limon tuzu koyun ve üstüne yağ koyun. Bu karışımın içine soda atarsanız çıkan kabarcıkları izlemek çok eğlenceli olacaktır. Tabii bütün bu deneyleri saydam bir kapta yapın ki çocuğunuz görsün. 

Sirkeli suda yumurta bekletmeyi deneyin. Zıplayanilen bir yumurta elde edeceksiniz. Yalnız bizimki birkaç günde oldu. Jelibon ayıcıkları bir akşam normal su, sirke ve tuzlu suda bekletin ve sonuçları görün. Su bardağının altına yanına markerla bir şeyler çizip içine su doldurup görünüşteki değişime bakın. Klasik balonu saçınıza sürtüp nasıl elektriklendiğini küçük kağıt parçalarını nasıl çektiğine bakın. Sütün yüzeyine birkaç damla gıda boyası damlatıp bulaşık deterjanı damlatılmış kulak çubuğuyla karıştırın.

Ben dry-erase denilen bir marker çeşidi aldım. Herhangi bir şeye bununla resim çizip dikkatlice suya bıraktığınız zaman çizdiğiniz şey suda yüzmeye başlıyor. Yine klasik bir deney, yanan mumun üstüne bardak kapatın ve nasıl söndüğünü izleyin.

Bunların harici tohum dikip nasıl geliştiğini incelemek ya da tohum çimlendirmek, mikroskopla inceleme yapmak ya da teleskopla gökyüzüne bakmak ya da teleskopunuz yoksa çocuğunuzla bir gözlemevini ziyaret etmek de yapabileceğiniz bilimsel aktiviteler arasında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir