Çocuklarda özgüven konusunda aşırıya mı kaçıyoruz?
Bu yazımda çocuklarda özgüven ve instagram anneliğinden bahsetmiştim. Herkes için değil ama sosyal medyada aşırı yüzeysel düşünmeden paylaşılan çocuk yetiştirmeye yönelik düşünceler var ve buna inanıp uygulayanlar var. Temel olarak düşünce, bizim dönemimizde otoriter ailelerin bize aşırı baskı uyguladığı ve özgüvenimizin olmadığı bizim de çocuklarımıza tersi şekilde davranmamız yönünde. Ancak bu sefer de sıkıntı, aşırı serbest ailelerden şımarık ve sınırsız çocukların yetişmesi. Normalde otoriter ile sınırsız ailenin ortası olan demokratik aile olmak idealken kendi gördüğümüz baskılara tepki olarak diğer uca savrulup sınırsız çocuklar yetiştirmeye başladık.
İnançlardan biri de çocuklarda özgüven konusunda eksik yetiştirileceği. Bir Dali eserleri sergisine gitmiştim. Çocuğun biri resime bakıp bakıp “bunu ben de yaparım yeah” dedi. Çocukların özgüvenli olması iyi ama aşırıya da kaçınca yetişkin bireyler olduklarında hayal kırıklığına uğramaları kaçınılmaz olmayacak mı? Şimdiki Z kuşağına bakıyorum. Bu yazımda da yazmıştım. Hiç orijinal olmayan ve herkesin yaptığı bir şeyler yaparak çok parlayacaklarını sanıyorlar. Küçük başlayıp büyüyeyim gibi bir mantıkları yok. Direkt en üstten başlamak istiyorlar. Hem de hiç tecrübeleri ve gerekli eğitimleri olmadan. Bakıyorum aileleri de arkalarında, destek veriyorlar. Kimse ‘oğlum başarmak için önce çalışmalısın’ demiyor. Başarmak için oldukları gibi olsalar yeter, gelişime açık değiller. Bu durumda sonradan hem para hem zaman kaybedecekleri kesin gibi değil mi? Hem nasıl alışacaklar sonra çalışarak kazanmaya?
Kafaya Dikkat
Ayrıca sadece çocuk yetiştirmeyle değil herkese yönelik bir özgüven pompalaması var internette. Hep güzelsin, süpersin. Herkes kendini geliştirmeden mükemmel sanıyor. Herkes bir hayal aleminde, gerçeklerden habersiz. Neyse ben bu çok yaygın pompalamalardan çok farklı, belki de hepimiz için gerekli bir video gördüm ve destekledim. Video sonundaki cümle aslında yukarıda anlattığım her şeyin sonucunu net açıklıyor. Bizim de mottomuz oldu diyebilirim. İşte bahsettiğim video:
Batesmotelpro 2000’lerde çıkan bir grup. Absürtlükleri çok hoşuma giderdi. Takip ederdim. Onlar gibisini de bulamadım açıkçası sonra. İzlenen hatta daha çok izlenen diğer kişi ve gruplar onlar kadar komik gelmiyor. Fransızca şarkıları Türkçe’ye çevirerek çıkış yapıp, haberlere çıkmışlardı. Sonra komik reklamlar yapmaya başladılar. Şu an Youtuberların atası olarak görülüyorlarmış.