Meslek Birliği Önemi

Şüphesiz her meslek için odalar, dernekler gibi meslek birliği önemlidir. Bu birlikler o meslek mensuplarının haklarını savunur, ulusal düzeyde düzenlemeler yaparlar.

Dünyada Meslek Birliği


Bu düzenlemelerden biri denkliktir mesela. Sağlık sektöründe üniversite mezunları ve yurtdışından gelenler için ülke içinde o ünvanı taşıyabilmeleri gerekli elemeleri yapar. Çoğu birlik öncelikle mezunların gerekli eğitimleri alıp almadıklarını kontrol eder. Bu okulun kaç yıllık olduğundan, yeterli ders alımına kadar ayrıntılı bir değerlendirme olabilir. Bu sadece yabancı ülkelerden gelenlere karşın ülke içi standartı sağlamak için değil ülkedeki eğitimi de kontrol altına almak için gerekir. Bu yazımda farkından bahsetmiştim. Bizim ülkemizde mezunlar otomatikman lisanslı sayılıyor. Ancak diğer pek çok ülkede insanlar mezun olduktan sonra meslek birliklerinin denkliklerini ayrıca almak zorunda kalıyorlar. Yani o ülkede o ünvanla çalışmak için mezun olmak yetmiyor. Mesela benim bölümüm dört yıllık. Bizim bir de asistanlık bölümlerimiz var. Bu bölümler de iki yıllık. Dikey geçişle iki yıllıktan dört yıllığa geçiş mevcut ancak bu kişiler dört yılı baştan okuyor. Çünkü iki bölüm birbirinden farklı. Biri bölümün kendisiyken ötekisi asistanlığı. Bazı özel üniversiteler dikey geçişten sonra iki ya da üç yıl içinde diploma vermeye başlamış. Bunun için önemli mesleki bir çok dersi vermiyorlarmış. İşte işleyen bir meslek birliği olsaydı bu kişiler lisans sahibi olamazdı. Verilen hizmetin ülke içinde belli bir standartı olurdu.


Çoğu meslek birliği ayrıca yurtdışından gelenler için dil şartı koyar. Bu da ülkedeki dilin korunması için önemlidir.


Ve nihayet belli ülkelerde meslek birlikleri bizzat denklik sınavı yapar.


Bu meslek birlikleri ülkedeki okul sayısını ve kontejyanını belirler. Böylece o ülkede fazla mezun ya da fazla göçmen olunca maaşlar düşmez aksine belli bir sınırda kalır.

Ülkemizde Meslek Birliği


Şimdi bizim sorunumuz bu tarz birliklerin olmaması. Odalar ve dernekler göstermelik. Ne lisansı kontrol edebiliyorlar ne kontejyanı. Ülkede Türkçe bilmeyen vasıflı işçiler var. Bu durumda belli bir zamandan sonra halkın özellikle de arapça öğrenmesi gerekecek. Ayrıca üniversite kontejyanları çığrından çıkmış durumda. En azından üniversitelerin açıldığı bölgede esnaf geçinir mantığıyla bir sürü bölüm açıldı. Sonuç, okuduğu bölümde çalışmayan ya da asgari maaşla çalışan mezunlar. Kontejyanlar bu haldeyken üstüne göçmen almamız da artık tuz biber. Dil konusunda olduğu gibi denklik durumu yok. Varsa da kontrol altında değil. Özel hastanelerde yabancı, denkliği olmayan doktorlardan can alanlar var. Var olan meslek birlikleri hak savunamıyor. Bu yazımda siyasi olarak daha güçlü olup para kazanma konusunda rakip istemediği için nasıl başkalarının uzmanlık alanının ihlal edilebileceğini yazmıştım.


Vasıflı işlerde belli bir kalitenin korunması için meslek birliklerinin aktif işlemesi önemli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir