Sosyal medyada hakaret suçu
Bugün sosyal medyada hakaret suçu ve zorbalığı irdeledim. Bu yazımda iyilik kötülük dengesinin ego-empati geri beslemesinden kaynaklandığının, empatinin gelişmesi açısından da ayna nöronlarının çalışmasının gerekliliğinden bahsetmiştim. Ayna nöronların etkili bir şekilde çalışması için karşımızdaki kişiyi görmemiz hissetmemiz gerekiyor. Bu da internet ortamında zorlaşıyor.
Sosyal medya zamanla insanların birbirine rahatça küfür ettiği, hakaret ettiği hatta topluca linç ettiği bir ortama dönüştü. Sosyal medyada hakaret suçu için verilecek ceza sistemi hala tam gelişmiş değil. Ama her geçen gün yeni bir gelişme oluyor.
Bir diğer endişe edilecek konu ise iletişimin yavaş yavaş uzaktan hale gelmesi. Yeni nesil geldikçe bu durum çok daha fazla yaygınlaşacak. Bu durum acaba insanların empati dengesi kurmasını engelleyecek mi? Zamanla bizi insan yapan değerleri kaybedebilir miyiz?
Bu yazımda 20 yaşından küçük bir grup gencin ulusal ve dini değerlerimize küfür etmek şartıyla bir grup kurduğundan ve bu grupta yükselmek için çalıntı kredi kartlarıyla para kazanıp para akladıklarından ve yaşıtlarına internetten zorbalık yapıp tehdit ettiklerinden bahsetmiştim. Bu kişilerden bazıları enkaz altındaki depremzedelerin numarasını bulup arayıp onlarla dalga geçtikleri için tutuklanmışlar. Reşit bile değillermiş. Ayrıca arama kurtarma ekiplerini de arayıp yanlış yönlendirip onların zaman kaybetmesine sebep oluyorlarmış. İşte bu uç örnek maalesef var ve bu çocukların hepsinin yaşı çok küçük. Bunun sebebinin beyindeki empati bölümünün hiç çalışmamasından kaynaklandığını düşünüyorum ve bu şekilde bir nesil şu an bizim hastalıklı olarak tabir edeceğimiz bir uca gidecek davranış ve kişilik geliştirebilir.