Kutuplaşma Nedir?

Kutuplaşma nedir sorusu özellikle de siyasetten bahsederken son dönemler çokça soruldu. Ben bazı yanlış stratejilerin bir sonucu zannediyordum. Ancak sosyoloji okurken gördüm ki kutuplaşma özellikle uygulanan bir strateji de olabiliyor.


Evet saçma gibi duruyor ancak kutuplaşma da siyasette bir stratejiymiş. Kutuplaştıran siyasetçilerin çok ayrıntılı kalkınma stratejileri yapmalarına gerek kalmıyormuş. Bu da sanırım kutuplaşmayla insanları meşgul ederek mümkün oluyor. Bazen bir mağdur bir suçlu taraf üretiliyor. İktidar değiştikçe mağdur ve suçlu taraf yer değiştiriyor. Bir taraf diğerini ötekileştiriyor ve eziyor. Sonra da diğer mağdur tarafa sıra geliyor. 1


Bazılarına göre yeni başkanlık sisteminin temsili demokrasiden daha kutuplaştırıcı etkisi var. Bir kutup hep kazanırken diğer tarafta kaybetmeye mahkum ediliyor ve psikolojileri bu yönde şekilleniyor. Kutupların kaynakları çok belirli değil. Anket şirketlerinin güvenilirliği tartışmalı. 1 2


Bana göre ortada bir kısır döngü var. Öncelikle ortaya ülkenin temel değerlerinden farklı bir ideoloji atılıyor. Doğal olarak bir grup buna karşı çıkıyor. Ancak bir grubun da odaklandığı başka bir şey var. Çok çalışmadan zengin olmak. Bir taraf ülkedeki bazı kaynaklardan yararlanırken bir taraf yararlanamıyor. Bu durumda da bir taraftan alınıp bir tarafa veriliyor gibi oluyor. Bu durumda ekonomik olarak keskin iki kutup ortaya çıkıyor. Garip bir şekilde ideolojik olarak da bu iki grup ayrılmış durumda.


Yine sosyoloji okurken öğrendiğim üzere ülkemizde tam bir demokrasi yoktu. Temsili demokrasi vardı. Tam bir demokrasi şu an ütopya. Ancak daha az kutuplaşmış bir toplum bana göre daha barışçıl olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir