Evrimsel psikoloji saçmalıkları

Aslında yanlış anlaşılan evrimsel psikoloji ile ilgili şurada yazmıştım. Genellikle erkeklerin sorumluluklarını yerine getirmemek için ağlandıklarını ve bir sürü bahaneler uydurduklarını biliyordum ama son zamanlarda bir de evrimsel psikoloji kurban edilmeye başlanıldı.

Geçen yazımda hipergami adı altında kadınların nasıl açgözlü ve nankör ilan edildiğinden bahsetmiştim. Toplumsal baskılardan azade olarak davranışları biyolojik eğilimlere yormanın yanlış olduğundan bahsetmiştim. Zaten ortada muhtemelen yanlış bir teori var bir de bunun üzerinden yanlış bir çıkarım yapılıyor. Bir de çıkmaza giriliyor. Konu hem kadının kendinden zengin erkek seçtiği için açgözlü olmasıyla alakalıyken bir de kariyeri, maddi durumu ve eğitim düzeyi yüksek kadından bir kaçma ve uzaklaşma durumu var. Eh el insaf sen hem kendinden fakir kadını bul hem de açgözlü, nankör diye darla. Gerçi muhtaç kadın bulmanın amacı da sonra ezmek, sömürmek, kadına her türlü davranışında ve küçük yaramazlıklarında boyun eğdirmek için ya neyse.

Ama ben yine de bu kuramdan çıkıp red pill denilen harekete dönüşen fikrin işe yarayacağını düşünüyorum. Genel olarak kadınların üstün erkek seçeceği fikri hakim olduğu için bu zihniyette ve evrimle de bugün kadın eskisine göre kendini geliştirdiği için kendinden üstün olmasa da kendiyle eşit erkek bulması açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Geçen yazımda belirtmemiştim. Sanayi devriminden itibaren özellikle de savaşların etkisiyle nüfusun azalmasıyla kadının iş hayatında aktifleşmesiyle kadın hakları gelişti. Kadının sosyal hayata girmesiyle insanlığın en hızlı ilerlediği yüzyıla girdik. Bu evrim midir evrimdir. Evrimin olayı zaten değişim. Evrimsel psikoloji diyip neden hala mağarada yaşıyormuş gibi düşüneceğimizi tam anlamadım zaten.

Bahaneler

Bu yazıyı yazmaya karar verdiğimde babalık yapmayan erkeklerin evrimsel psikolojiyi suçladığını fark etmiştim. Diyorlar ki bazı memeliler sadece dölleme işlevi görür ve çocuğuyla ilgilenmez. Şu yazımı yazalı çok oldu. Çocuktan sonra merak ettiğim şeylerden biriydi. Neden diğer hayvanlar doğar doğmaz yürümeye başlıyordu da bizim kafamız kocaman olduğu için bir yılda ancak yürüyorduk. Bu bizi evrimde zayıflatmaz mı? Biz nasıl bu kadar zayıflıklarla Dünyadaki en gelişmiş tür olduk? Chatgpt ile konuştuk konuyu. Bu dezavantaja rağmen bu kadar gelişmemizin en önemli sebebi topluluklar halinde yaşamamızdı. Yani doğan çocukları sadece babayla değil topluluklar halinde koruyorduk. Bu arada maymunların da aynı şekilde davrandıkları görülmüş. Yani evrimsel psikoloji nedenli babalık yapmayan bir erkek mağara adamı da değil hatta maymun dönemi de değil tiktalikkenden falan kalmış olmalı gelişimi.

Yine erkeklerin çok eşlilik muhabbetini de evrimsel psikolojiye bağlayan var. Ancak yine topluluk kuralları olan bir türe göre bu da uymuyor. Kaldı ki sadece erkek çok eşliyse yine aynı teoriyi ortaya koyup kadın da en üstünden çocuk yapmaya çalışır demek ne kadar mantıklı? Bu durumda kadın üstün erkek buldukça çok eşli olmaz mı? Kaldı ki bu fikirdeler. Ama aynı anda erkek çok eşliyken kadın tek eşli olmalı gibi bir ton çelişkili şey söylüyorlar. 

Kısaca ahlaksızlıklara, sorumsuzlukların kişisel nedenleri dışında tüm topluma mal edilen evrimsel sebepleri aslında yok. Dini bile işine göre yorumladığımız gibi şimdi de pozitif bilimleri ortak etmeye başladık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir