Yaşlı bakımı önceki kuşağın sorumluluğu mu?

Yaşlı bakımı önceki kuşağın sorumluluğu olup olmadığı sıkça tartışılan konulardan. Hatta bir de kız çocuk doğur sana baksın diyenler var. Tabii bu toplumda kadın köleydi öyle değil mi?

Bu hesap bana hiç adil gelmiyor yani bunun için mi çocuk doğuruyoruz? Sizce sizden doğmayı seçmemiş bir insanın sırtına böyle bir sorumluluk yüklemek adil mi?

Geçmişe bakıyorum da çocuk doğurmak bir nevi gereklilikmiş. Daha önce de yazdım zaten çocuk aile bütçesine katkı yapsın diye doğuruluyormuş bir fonksiyonları da yaşlanınca aileye bakmak. Tabii her doğan çocuk bu sorumluluklarla doğunca herkes bu işleri yapıyormuş. Ancak o dönemler herkes aile mülkünü koruyormuş. Geniş aile olarak yaşıyorlarmış.


Hangisi daha mantıklı bu tartışmalı ancak şu an daha farklı bir sisteme geçildi. Artık herkes kendi mülkünü edinmeli. Her şeye sıfırdan başlaman gerekiyor. Eh şimdi sen çocuğa mülk vermiyorsun bu durumda zaten beraber yaşamıyorsun. Böyle bir beklenti içinde olmak zamana uymuyor. Gerçi mülkünde geniş aile olarak yaşayanlar da var lafım onlara değil.

Aileni yaşlı bakımı için bakımevine vermek ayıp mı?

Şimdi herkes ebeveynleri yaşlanınca bakıcı tutanı ya da onları bakımevine verenleri ayıplıyor. Halbuki bu bir sektör ve artık yaşlı bakım üzerine üniversite eğitimi bile var. Bu bakım evlerinin çoğu doktorundan hemşiresine kadar olan donanımlı yerler. Yaşlılar yaşıtlarıyla sosyalleşedebiliyor. Geniş aile olarak yaşamayıp ailesini bakımevine verdiği için ayıplananların bir suçu olmadığını düşünüyorum. Çoğu çalışma hayatında. Üstte ki aile değişiminden dolayı sıfırdan başlamış. Kendi kurduğu aileye ancak bakıyor.

Artık azalsa da çocuğunu kreşe verenleri de ayıplayanlar var. Mantık aynı. Ancak karı koca çalışanların alternatifleri ne olabilir ki? Bir tarafın çalışmadığı evlerde de geçim oldukça zor. Ülkemizde anneanne ve babannenin çocuğa bakması yaygın. Ancak hem ikinci kuşak modern aileler bakıcıya ver diyip geçiyor hem de değişen eğitim fikirleri yüzünden annesiyle ya da kayınvalidesiyle anlaşamayanlar az değil. Ayrıca okul öncesi eğitimin değeri anlaşıldıkça, geniş aile modelinin de terk edilmesiyle evde çocukların sosyal ve konuşma gelişimleri geriledikçe kreşler daha çok tercih edilmeye başlanıldı ve bu konudaki tepkiler bile azaldı.

Kısaca bu konudaki fikir değişimleri aile modellerinin gelişiminden kaynaklandı. İnsanlar artık aileleriyle kalmıyor, konfor alanından çıkıyor, kendini daha çok geliştiriyor sonuç olarak tüm dünya küreselleşiyor. Hayat daha zor oluyor kuşkusuz. Bakalım sonraki aile değişimleri ne yönde olacak?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir