Z Kuşağı Neden Muhalif?

Daha dün bu çocuklar dikkat çekmek için aptalca hareketler yapıyorlar, youtube, tiktok üzerinden ne görüyorlarsa onu yapıyorlar, düşünme ve üretim konusunda noksanlar derken son yıllarda çoğunluğu hepimizi şaşırttı. Hala sosyal medya üzerinde aptal şeyler yaparak takipçi kasanlar var ancak bunun da bir sektöre dönüştüğünü düşünürsek aslında gayet akıllı olabilirler ve biz eski kuşaklar olarak anlamıyor olabiliriz.

Peki Z kuşağı neden muhalif. Z kuşağını özellikle X kuşağından ayıran farklar ne?

İki taraf da gördükleriyle yaşadıklarını karşılaştırıyor

X kuşağından ve muhalif olmayanlar iddia ettiği şeyler var. Önceden karneyle yiyecek alıyorduk. Karaborsaya düşen pek çok ürün vardı. Kıyafet alacak paramız yoktu. Şimdi ister istemez daha çok bolluk var. Kıyafetlerin daha ucuz alternatifi var. Yiyecek o kadar bol ki karaborsa diye bir şey yok. Herkes çok daha güzel evlerde yaşıyor. Geçmişle karşılaştırılınca her şey daha iyiye gitniş gibi. Böyle bakınca haklılar. Z kuşağı eskisini bilmiyor. Yani karşılaştırabilecekleri bir deneyimleri yok.

Ancak z kuşağı internet ve sosyal medyayla haşır neşir. İnternet sayesinde diğer ülkelerdeki yaşıtlarının ne kadar bolluk içinde ve mutlu yaşadıklarını görüyorlar. Halbuki X kuşağının karşılaştırdığı dönemlerde dünya kaos içindeydi. Kıtlık, savaşlar ve ölüm vardı Türkiye dışında. Türkiye ikinci dünya savaşına katılmayarak büyük bir tehlikeden kurtuldu. Savaşın sebep olduğu küresel kıtlık ve kaostan bir miktar etkilendi. Ancak günümüzle karşılaştırdığımızda dünya eskisi gibi değil. Gelişen ticaretle birlikte pek çok ülke vatandaşları temel ihtiyaçları ve eğlence ihtiyaçlarını karşılayan ürünlere ucuza ulaşabilirken biz pek çok ülkeyle aynı tempoyu yakalayamadık. Yani 50 yıl öncesi Türkiye’yle karşılaştırılınca ilerledik ancak diğer ülkelerin elli yıllık ilerleyişiyle karşılaştırdığımızda oldukça geride kaldık. İnternetin de gücüyle Z kuşağı bu durumun daha fazla farkında.

Eğitim farkı

Anlamadığım bir şey var. Çoğu X kuşağı vatandaşın devlet kurumuyla iktidardaki parti kavramını birbirine karıştırdığını görüyorum. Bunun sebebinin iktidar tarafından kontrol edilen medyada yapılan propagandalar olduğunu sanıyorum. Muhtemelen bu vatandaşlar sabahtan akşama bu kanalları izliyorlar. Böyle bir yanılgıya düşmelerini yadırgıyorum aslında. Acaba hiç mi eğitimleri yok diyorum. Tehlikeli de bir durum aslında hani iktidar ülkeyi satsa devlet diye baş sallayacaklar sonra devlet diye bir şey kalmayacak. Peki bu kadar cahil kalmış bir kesim nasıl ortalarda dolaşıyor? Artan kente göç sebepli mi daha çok göze çarpmaya başladılar? Bunu çok algılayamıyorum. Ancak eğitimin yaygınlaşması sebebiyle Z kuşağındaki eğitimli popülasyonu X kuşağını geçer. Eğitim kalitesi ayrı bir soru işareti tabii. Yani eğitimli X kuşağı popülasyonu Z kuşağından az da olsa daha kaliteli eğitim almışlar denilebilir.

Medya-sosyal medya farkı

X kuşağı medyadan haberleri alırken, z kuşağı sosyal medyayı tercih ediyor. Sosyal medya iktidar tarafından daha az denetlenebilen, medyadan daha özgür bir ortam. Hatta neredeyse iktidarın istemediği, tehlikeli gördüğü bir ortam. Bu durumda Z kuşağı olayları daha objektif açıdan görebiliyor.

Haksız kazanç faktörü

Bildiğim ama ispatlayamadığım bir durum varsa o da bazı grupların iş yapmalarına gerek olmadan desteklenmeleri. Bazıları onları bankamatik memurları olarak adlandırıyor. Bu gruplar iktidar üzerinden haksız kazanç elde edebiliyor. Eğer bu komplo teorisi doğruysa bir grubun ister istemez objektif olamaması doğal. Herkes pastadan aynı payı almıyor tabii. Bir grup da çok düşük bir yardım alıyor. Ancak çalışmadan alınan her para tatlı geliyor. Bu duruma haksız yere iş ve mülk edinenler de dahil. Bu konudaki en tehlikeli durumsa cahil ve herhangi bir iş kolunda faaliyet gösteremeyenler az miktarda yardım alabilmesi için eğitimli ve üretici kesimin fedakarlık yapması gerekmesi. Bu durumda eğitimsiz kesimin kendini geliştirmesine gerek kalmazken eğitimli kesim fırsatını bulunca beyin göçüne yöneliyor. Aslında sürdürülebilir bir sistem değil ancak uzun süre böyle idare edilebilir. Ülkenin hayrına olmadığı kesin. İş ve para piyasasında X ve Y kuşakları daha hakim. Bu yüzden Z kuşağı daha az tiyatro yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir