Bebekli Anne Blogu

Bebek BakımYAZILAR

Tuvalet Eğitimi

Aslında tuvalet eğitimini kazanalı bir yıldan fazla zaman oldu. Ancak bu tuvalet meselesi tek seferde kolaylıkla çözülecek bir şey değilmiş onu da anladım. Çünkü çocuk tuvaletini anlayacak ve tutabilecek seviyeye gelince de çocuğun psikolojisi devreye giriyor ve süreç tersine işleyebiliyor. Neredeyse bezli dönemden daha fazla zaman ve çaba harcamanız gerekiyor ve bazı zamanlar sabrınız tükenebiliyor.

Erken tuvalet eğitimi

Daha önce de bahsetmiştim. Bezsiz bebekler diye bir yaklaşım var. Yani çocuk doğduğundan itibaren hiç bez takmıyorlar. Çocuğun tuvaletini yaptığı zamanları belirleyip altına kova tutuyorlar. Bu yaklaşım bana biraz agresif geldi. Ben çok küçük bir lazımlık bulup çocuğu bilinçliyken yani 8 aylıkken oturtmaya başladım. Yine ne zaman tuvaletini yaptığını tahmin ederek ben kendim oturttum lazımlığa. Oturunca “ıh, ıh, çiş” gibi sesler çıkarıyordum. Çocuğum da bana garip garip bakıyordu. Ve sonuç mükemmel; çocuğum 8 aylıkken lazımlığa hem büyük hem küçük tuvaletini yapmaya başlamıştı. Hem de çok komikti. Lazımlıkta yaptığını görünce şaşırıyordu. Ama bir ay geçtikten sonra 9 aylık olunca ayağa kalkmaya başladı. Ve sonra maalesef bir daha oturtamadım. Yani oturmayı reddettiği için değil. O sırada ayağa kalkıp yürümeye o kadar meraklıydı ki tuvalete ilgi göstermedi. Ben de zaten yaşı tuvalet değil yürüme yaşı olduğu için erken tuvalet eğitimine devam etmedim.

Kumaş Bezler

Yine daha önce de bahsetmiştim. 3 aylıktan itibaren kumaş bez kullandım. Sağlıklı olması bir yana tuvalet eğitiminde de etkili olduğuna kesinlikle inanıyorum. 2 yaşa doğru yine kumaş alıştırma külodu aldım ancak çok bir şey fark ettiğini düşünmüyorum. Ayrıca aynı etkiyi kumaş bezlerin ara bezlerini de çıkararak elde edebilirmişim.

Tuvalet Eğitimi

Çocuğum 1buçuk yaşında büyük tuvaletini söylemeye başladı. Büyük tuvaletini bezine yapmaya iğreniyor gibiydi. Bu aşamada ben sadece biraz daha büyük bir lazımlık alıp onu çocuğa tanıttım ve gerisini akışına bıraktım. Okulda tuvaletle ilgili kasların 2 yaş civarında geliştiği öğretildiği için acele etmedim. Çok şükür çocuğum büyük tuvalet eğitimini 1buçuk yaş civarı kazandı ve bir daha büyük tuvalet sorunu yaşamadık.

Ancak hala küçüğü altına kaçırıyordu. Okulda eğitilenden daha ilerideydik o yüzden yine acele etmedim. Zaten memeye gitgide daha düşkünleştiği için dikkatini de veremiyordu. Ama 2 yaşına doğru bezi istememeye kendi çıkarıp atmaya başladı. Çok geçmeden de küçük tuvalet eğitimi tamamlandı. Evde rahatça küçük tuvalet eğitimi tamamlanınca sorunumuz uyurken ve dışarı çıktığımızda kaldı. Dışarıda başka şeylere odaklanmaktan genelde altına kaçırıyordu. Yavaş yavaş ona da alışmaya başlamıştık ki 2buçuk yaşında kreşe başladık. Kreşte çocuğu biri tuvalete götürür mü ilgilenirler mi hiç emin değildim. Konuşunca ilgileniyorlardı ancak aslında ilgilenmiyorlardı tabii. Bir önceki yazımda da bahsettiğim gibi iki kreş değiştirdikten sonra referanslı bir kreşe başladık. Zaten çocuğun tuvalet eğitimi vardı. Yeni kreşte bir hafta gibi kısa bir süre içinde küçük tuvaletine gitmeye başlayınca uyku harici küçük tuvalet işini tamamen çözdük. Artık dışarıdayken de küçük tuvaletini söylüyordu.

Tuvalet Eğitimi Sonrası Çıkan Zorluklar

Çocuk tuvalet eğitimi kazandıktan 3 ay kadar sonra bazı zamanlar şımarıp altına yapmaya başladı. Ayrıca lazımlığa da yapmayı reddediyordu. Klozet adaptörümüz ve merdivenimiz vardı. Onlara iyice alıştı. Bu noktada çocuğu tuvalete eğlendirerek götürmenin ve çocuk tuvalete gidiyor diye abartılı bir saygı göstermenin çok önemli olduğunu fark ettim. Tabii mesane küçük olunca bu kadar sık tuvalete gidip çocuğun canı istediği kadar başında bekleyip tuvaleti eğlenceli hale getirmek aslında bez değiştirmekten daha zor geldi bana. Ciddi bir zaman ve çaba sarfetmek gerekiyor. Kısaca bizde muhtemelen çocuk kasları ve sinir sistemi derslerde gördüğüm gibi tam 2 yaş civarı hazır hale geldi. Artık çocuk tutabiliyordu. Rahatsız edici bezi de artık takmasına gerek olmadığının farkındaydı. Ancak anne ve babadan aşırı bir saygı görmeyecekse neden oyununu bölüp tuvalete gitsin ki. Nasılsa altına yaparsa anne değiştirecek. Bu aşamada bazen sabrım tükendi. Çünkü bazen bilerek aynı bölgelere gidip tuvaletlerini yapıyorlar. Eşyalar da mahvoluyor. Beze geri dönmeyi de düşündüm. Bu arada bu davranışı sadece evde yaptığının dışarıda gayet kontrollü olduğunu söylemeliyim. Kreşte de kaza yaşamıyordu. Yani 3 yaş civarı 2 yaştakinin tersine döndüğümüz bir zaman oldu. Neyse ki zaman ve sabırla bu dönemi de atlattık. Şu an 3 buçuk yaş civarı artık kendisi tuvalete gidip kendisi tuvaletini yapabiliyor.

Uykuda Tuvalet Eğitimi

Genetik faktörleri de göz önünde bulundurup gündüz küçük tuvalet işini çözmeden gece tuvalet eğitimine girmek istemedim. Şu an aşırı süt içmediği günler de gece de küçük tuvalet işini hemen hemen çözdük. Gecede bir defa tuvalete kaldırmak yetiyor. Yatağa bir alt bezi ya da alez sermekte fayda var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir