Ebeveyn kitapları 3
Hamileyken ve 1yaşına kadar okudupum kitapları yazmışım ama 2 yaşına kadar okuduklarımı yazmamışım. Bu kitap yazıları seri oldu. Bu üçüncüsü oluyor. İşte bu dönem okuduklarım.
Tracy Hogg’un okuduğum üçüncü kitabı. Ama bu kitaptan önceki kitabı kadar şey kazanamadım. Bu kitabında da Help yöntemi var ama bana pek işe yarar gibi gelmedi. Farklı olarak oyun gruplarının altıncı aydan itibaren önerildiğini öğrendim. Ancak çevrede onsekiz aydan küçük çocuklar için yok. Belki siz kendi grubunuzu kurarsınız. Ayrıca yeni kardeş hazırlığı, kardeş kıskançlığı konularında da nasıl davranılması gerektiğine değinilmiş.
Michael Harvey Karp’ın okuduğum ikinci kitabı. 1-4 yaş arası çocuğu olan ebeveynlere yönelik yazmış. 1-4 yaş arası çocukları maymun çocuk, ilkel köylü gibi benzetmelerle anlatmış. Fast food tekniği gibi kolay akılda kalacak iletişim teknikleri geliştirmiş. Mahallenin en mutlu bebeğindeki gibi kısa sürede mucize yaratacak yöntemler bekleyenler hayal kırıklığına uğrayabilir. Bu kitap daha çok çocuklarla iletişime yönelik. Bence her ebeveynin okuması gerek.
Google book kütüphanemden bir kare. Google anketlerden biriktirdiğim parayla Adem Güneş’in iki kitabını aldım. Basit bir dille çocuklarda karşılaşılabilecek temel problemler, nedenleri, çözümleri ve soru-yorum kısımları bulunuyor.
Doğan kitabın bir zaman çok satan bu kitabını eğitim konusunda uzmanlık yapmış bir bilim insanı kaleme almış. Son zamanlarda çok tartışılan ödül gerçekten çocuk eğitiminde işe yarar mı yoksa etkisi yok mu sorularının cevaplarını bulabileceğiniz bir kitap. Hatta ödülün yarardan çok zararının olabileceğini çocuğu yalana yöneltebileceğini ve değerlerimizi kaybedebileceğimizi de anlatıyor. Anlatım yöntemi fazla bilimsel. Bu yüzden normal bir vatandaş okurken zorlanabilir ama ben de bir bilim insanı olduğum için zorlanmadım. Aslında bu kitap sadece çocukta değil yetişkinde de ödülün zararlı etkilerini anlamamda yardımcı oldu. Ama maalesef bizim eğitimimiz de sınava dayalı bir nevi ödül üzerine kurulu bir sistem. Umarım bu konu üzerindeki araştırmalar devam eder ve daha etkin eğitim yöntemleri kullanılmaya başlanır.
Çok önce almıştım ama 2 yaş üstüne uygun olduğunu fark edip okumayı ertelemiştim. 3 yaş üstüne daha çok uyan aktiviteler de var. Belli bir kaynağa dayandırılmamış ama çok güzel oyun ve aktivite örnekleri var. Pek çok anneye ilham olacağını düşünüyorum. Ayrıca kitaptaki resimler çok güzel.
D&R’da aradığımı bulamayınca bu kitabı aldım. Tuvalet eğitimi konusunda eksik kalmayayım dedim. Aslında kitap bana bilmediğim çok fazla bir şey öğretmedi. Sadece çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunun belirtilerini öğrenmem faydalı oldu. Bence google’da bulamayacağınız bir şey yazmıyor.
Sonunda aradığım kitabı buldum. Dr’nin sitesinde waldorf diye aratınca çıkmıyor bu kitap. Çocuğumu büyütüyorum diye aratmak lazım. Waldorf yöntemini kısa da olsa açıklıyor. Waldorf’la ilgilenen anneler için güzel bir kaynak
Daha önce 3 ay 2 yaş arası için olanı okumuştu. Zaman ne hızlı geçiyor çocuk 2 yaşına girmeden de bunu okudum. Yine önceki kitapta olduğu gibi kendiniz waldorf oyuncaklarını nasıl yapabilirsiniz tarifleri ve yararlarıyla anlatılıyor.
Çocuğum iki yaşına girerken tam zamanında okumuştum dediğim kitap. Tamam çocuğun üstünde fazla otoriter olmayalım derken piyasada fazlaca şımarık çocuğun var olmasının yegane sebebi sınır konulmamış çocuklar. Bu yüzden bu meselenin tüm ebeveynler tarafından özümsenmesi önemli. Kitaptaki örnekler şemalar okunmayınca teorik olarak anlatılması zor bir mesele. Yalnız hem bu kitaba dayanarak hem Montessori’nin yazdıklarına dayanarak 2-3 yaş aralığına disiplin verilmesinin çok zor olduğunu öğrendim. Ayrıca 2 yaşından itibaren çocuğa verilmesi gereken sorumlulukların da listesi var. Bu kitapla bu kitabın devamı sandığım iki nolu kitabını aldım. Meğer o daha inatçı çocuklar için olan disiplin kitabıymış. Devamı değilmiş. Şimdilik onu rafa kaldırdım.
Dedim ki neden okuduğum İngilizce ekitapları da paylaşmıyorum? Aslında waldorf eğitimiyle ilgili birden çok İngilizce ekitap buldum. Bu kitapları waldorflibrary.org sitesinden buldum. Geniş bir kütüphane ama tüm kitapların pdfi yok. Biraz karıştırmak gerekiyor.