Ebeveyn Kitapları 4
Bu sene ebeveynlikle ilgili hangi kitapları okudum? Aslında geçtiğimiz 2 sene çocuk sahibi olduğum ilk iki sene kadar çok ebeveyn kitabı okumamışım. Açıkçası biraz da diğer türlere ve daha önce okuduğum türlere de geri dönmek istedim. Neler okuduğuma gelirsek:
Emici Zihin
O kadar yorum kitabı okudum Montessori metoduyla ilgili. Ama anladım ki Maria Montessori’nin bizzat yazdığı kitapları okumadan bu işin felsefesi anlaşılmıyor. Bu kitap Montessori’nin en sevdiğim kitabı oldu. Tam anlamıyla bu işin felsefesini anlatıyor bu kitapta. Waldorf eğitim metodunun kurucusu olan Rudolf Steiner’ın ezoterizm ve antropolojiyle alakalı olduğunu biliyordum ama Montessori’nin de alakalı olduğunu anladım. Bir yerde çocuk geçmiş hayatından bunları bilir bile diyor. Montessori’nin en çok vurgulamak istediğim şey çocuk boş bırakılmamalı. Ayrıca diyor ki çocuk doğasında iyidir. Çocuğun ruhsal olarak çok hassas ve yetişkin dünyasına uyumlu olmadığını söylüyor. Okuma yazma konusunda Montessori’nin Waldorf’a göre acele ettirdiğini düşünmüştüm. Aslında Montessori’ye göre hassas dönemlerden varmış. Mesela 3 yaşında matematik, 4 yaşında yazma ve 5 yaşında okumaya hassaslarmış. Montessori’nin de çocuklara aslında bunları çocuğa öğretmiyormuş. Bunlarla ilgili materyaller veriyormuş. Çocuk zaten hassas olduğu için kendi kendine öğreniyormuş. O yaşlardaki halimi düşündüğümde mantıklı geldi.
Çocuğun Sırrı
Montessori’nin okuduğum ikinci kitabı. Aslında kitabın yarısında emici zihinde yazdıklarını yazmış. Diğer yarısındaysa metodu geliştirdiği çocuklar evindeki gözlemlerini yazmış. Vakti olmayanlar bu kitabı atlayıp direkt çocuğun keşfi ve emici zihini okusalar bir şey kaybetmezler bence.
Çocuğun Keşfi
Montessori’nin okuduğum son kitabı. Bu kitapta Montessori metodunun nasıl uygulandığı ve çocuklar evindeki tecrübelerini anlatıyor. Metodu en ayrıntılı bu kitapta anlatılmış. Yani daha önce okuduğu iki kitapla kıyaslarsam tabii ki.
Oyun Terapisi
İtiraf ediyorum kitabın tamamını okumadım. Klinik çok fazla bölüm vardı. Bu kitap üç bölüm. İlk bölüm tüm oyun terapisi yöntemlerini anlatıyor. İkinci bölüm klinik vakalarda oyun terapisini anlatıyor. 3 bölümde de konuyla ilgili araştırmaları ve etik ilkeleri anlatıyor. İlk bölüm teorik ikinci bölüm pratik. Bayağı kalın bir ders kitabı. Bu kitabın teoriğinin tamamı ve pratiğinin bir kısmını okuyup üstüne sertifika kursuyla oyun terapisini herhalde anlarım diye düşünüyorum. Bu arada sırf anne olarak kendimi geliştirme amaçlı tüm bunlar mesleki değil. İlgililer için belki fazla kapsamlı bir kitap.