Bebekli Anne Blogu

GebelikYAZILAR

Doğum Fotoğrafçılığı

Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla, beğenilme ve takdir edilme isteği hayat amaçlarımızın merkezine oturunca profesyonel fotoğraf çektirmek de yaygınlaştı. Klasik bir yeni ailenin albümünde dış veya iç mekanda profesyonel olarak çekilmiş sırayla; söz, nişan, gelinlikle fotoğraflar, kına, nikah, düğün, gelin ertesi, hamile fotoğrafları, baby shower, doğum, yeni doğan, aylık gelişim fotoğrafları, bebek mevlüdü, diş buğdayı, ilk adım, doğum günü gibi fotoğraflar oluyor ve liste böyle uzayıp gidiyor. Sırf toplumsal rolleri yerine getirmek için bir şeyler yapmayı marifet sanıp gösteriş yaptığını zannetmeye yeni bir boyut katan sosyal medya sayesinde bazen sanki insanlara göstermek için yaşıyoruz sanıyorum. Her şey bir yana çocukların fotoğraflarının sosyal medyada bu kadar paylaşılmasını uzman pedagoglar uygun görmüyor. Çocukları daha küçük yaşta sanal dünyaya sokmanın zararlı olduğunu söyleyen çocuk psikologlarının sayısı azımsanacak gibi değil.

Sosyal medyada paylaşın ya da paylaşmayın miniğinizin büyümesinin her aşamasını fotoğraflamak hatta videosunu çekmek isteyeceksiniz. Siz başkalarının ne düşündüğünü boş verin. Bırakın instagramdan geçen biri size özenmesin. Zaman geçip gidiyor. Siz anı yaşayın ve çocuğu haftada bir şekilden şekile sokacağınıza onun en doğal hallerini çekin. Emin olun bugünleri hatırlamak isteyeceksiniz. Yine de bazı özel günlerde çocuğunuzla profesyonel fotoğraflarınız olsun isteyebilirsiniz.

Fotoğrafçı tutmak: Doğum fotoğrafçılığı denilince en az bir özel hastanede doğum ve yatış ücreti kadar bütçe ayırmak gerekiyor. Ben şahsen bunu gereksiz buluyorum. Ama bu düşüncemin zaten elimde profesyonel fotoğraf makinesi olması, benim ve eşimin fotoğrafçılık konusunda eğitiminin olmasından kaynaklandığını söylemezsem haksızlık etmiş olurum. Eğer durum bu olmasaydı fotoğrafçı tutar mıydım emin değilim.

Doğum fotoğrafları: Pimpirikli biri olarak doğuma foroğraflarda güzel çıkayım diye saçına fön çekip, ful makyajla giden arkadaşlarıma hayret ediyordum. Büyük konuşmamak için bu konuda pek yorum yapmıyordum. Belki ben de böyle olurum kim bilir diyordum. Ama tahminim doğru çıktı. Fotoğrafçı tutmadığım gibi doğum öncesi fotoğraf bile çektirtmedim. Annemin zorla çektiği fotoğraflarda da somurtuyorum. Aklımda deli düşünceler: Ya bir sorun olursa? Fotoğrafçı bebeğimin ya da benim kötü hallerimi mi çekecek? Hüngür hüngür ağlayacağım o dramatik anları bir de belgeleyecek miydim? Kızmayın can çıkar huy çıkmaz. Felaket senaryoları üretmek bizde genetik demiştim.

Korkunç yeni doğan fotoğrafları:
Amanin daha anne karnından yeni çıkmış çocuğu cıbıldacık atıvermişler kafasına kulak yapıvermişler. Küçüklüğünü belli etmek için sıkıca kundaklamışlar. Halbuki biz insanlara kalçasını çıkarmayın diye tembihleyip duruyoruz. Biz çocuk uyusun diye yanıp tutuşurken çocuğu uyurken şekilden şekile sokup rahatsız etmişler. Değer mi? Şahsen ben tercih etmedim. Ne zaman o tarz yeni doğan fotoğrafları görsem şoka giriyorum. Ben doğal halini çekmeyi tercih ettim.

Kendi bebek fotoğraflarınızı kendiniz çekebilirsiniz:
Bunun için profesyonel fotoğraf makinesi gerekse de artık akıllı cihazların çözünürlüğü fotoğraf işleme uygulamalarıyla birleşince profesyonelleri aratmıyor. Fotoğrafı uygulamalarla en doğru şekilde işlemek için bir fotoğrafçılık kursuna gidebileceğiniz gibi internetten de araştırarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

Arkaplan
Fotoğraflarınıza arkaplan ekleyerek stüdyoda çekilmiş havası katabilirsiniz. Tüylü ya da pıtırcıklı bir battaniye işe yarayabilir. Farklı renklerde ve desenlerde fotoğraf perdesi satın alabileceğiniz gibi dilediğiniz renkte bir top kağıt bile işinize yarar.

Konsept
Bana göre en önemlisi herkesin yaptığını yapmamak. Uçan balonlarla sahilde yürüyen hamile bayan fikri sıktı mesela. Aylık fotoğraflar için aylık body denilen çocuğun ayının yazdığı zıbınlar çok şirin ve sade mesela. Bebek fotoğrafları için bulabileceğiniz bir sürü uygulamayla da fotoğraflarınıza tatlı ayrıntılar ekleyebilirsiniz. Anne-bebek elbise takımları alabileceğiniz gibi benzer tişört ya da saç bandı, pantolon askısı gibi aksesuarlar seçerek de albümlerinizi şenlendirebilirsiniz.

Fotoğrafta ışık
Fotoğraf çekimindeki en önemli anahtar nokta ışıktır. Işık kaynağına karşı fotoğraf çekerseniz başarısız olursunuz. Işık kaynağıyla modeliniz arasındaki açı fotoğrafta oluşacak gölgeleri belirler. İyi bir portre fotoğrafı için mümkünse modelinize 45 derece açı yapacak sağ ve sol köşelere koyacağınız iki ışık kaynağı ayarlayın. Güneşli günlerde pencereden gelen ışığı da kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir