Artık Yallah Arabistan’a Diyemeyecek miyiz?

Yine bir Nevşin Mengü videosundan etkilenerek geldim, videonun da başlığı artık yallah arabistan’a diyemeyecek miyiz? Gerçi ben bu durumun yıllar önce farkına varmıştım.

Yalan değil ben de önceden Yallah Arabistan’a diyen kesimdendim. Ben de pek çok insan gibi gerilemekten korkuyordum. Ancak korkum zihniyet ve medeniyet olarak gerilemekti. Ekonomik etkilerinin bu boyutta olabileceğini tahmin etmemiştim. Gerçekten bir yirmi yıl önce Arabistan’ın bile bizden daha ileride olabileceğini söyleseler inanmazdım. Sonunda her yer Türkiye’den iyidir diyerek çıktığım yolda bugün Birleşik Arap Emirliklerinde daha refah bir hayat yaşıyorum. 

Tabii büyük bir kesim de yallah derken “Ama orası Dubai farklı bir yer.” Diyor ama coğrafi olarak Arabistan bir yarım ada aslında. Körfeze geldiğinizde anlaşılmak için ülke ismini doğru telaffuz etmeniz gerekiyor. Normalde KSA olarak kısaltılan Suudi Krallık ismindeki ülke bizde Arabistan olarak biliniyor.

Videoyu aşağıya ekleyeceğim. Konu güzellik yarışmasındaki ilk Suudi güzelle ilgili. Kız gayet modern görünüyor. Türkiye’de bu durum büyük tartışmalara sebep oldu. Aslına bakarsanız Neom projesi varken Suudi güzelin tartışma konusu olmasına gülsem mi ağlasam mı bilemedim.

Suudi Arabistan Örneği

Prens Selman büyük reformlar yapıyor. Bu sadece ülkenin modernleşmesi değil aynı zamanda ülkenin kalkınması için de. Pek çok konuda teknolojiyi geliştiriyorlar. Teknoloji desteğiyle tarımda çok ilerlediler. Al ula’yı parlatıp turizm merkezi haline getirdiler. Neom şehri birden çok proje içeriyor. İçinde oteller, turizm merkezleri, liman şehirleri ve sürdürülebilir şehir The Line var. Amaç petrole hiç ihtiyaç duymadan kendi enerjisini üretebilen bir şehir. Dikey şehir. Neom şehri futuristik bir yer olacak. Bu hızla devam ederlerse körfez Avrupa’yı da sollayabilir.

Artık Türk göçmenlerden Suudi Arabistan hikayeleri de gelmeye başladı. Haç bölgesi harici kadınlar istediği gibi giyinebiliyor. Hatta okullarda kara çarşaf yasaklandı.

Birleşik Arap Emirlikleri eski konu. Bu adamlar petrolden zengin olup sonra bir gün petrol bitecek diye hesap ettiler. Artık milli gelirlerinin yüzde 80’nini turizmden sağlıyorlar. Küçücük ülkenin turizm gelirleri  Türkiye’den fazla.

Biz oy için hazineyi dağıtırken beğenmediğimiz Arapların zihniyeti bu şekilde. Araplarla ilgili fikirlerimiz gerçekten cahillik boyutunda. Gerçi bu da istilayı bir miktar azaltıyor. Muhalif kesim, arapları hala kadınları kuma gömüp taşladığını sanarken muhtemelen muhafazakar kesim de aynı şeyi düşünüyor. Ama tabii tepkiler farklı. Muhalif kesim karlşılığında admları medeniyetsiz sanıp mümkün olduğunca uzak dururken, muhafazakar kesim onları kendine yakın görüyor. “Ama öyle değil artık medeniler diyince de.” Muhalif kesim inanmazken, muhafazakar kesim de “o zaman artık müslüman değiller” şeklinde tepki veriyorlar. Muhafazakarların kimi durumu kabullenmiş. İslami çok iyi anladıkları için (!) Kimin müslüman kimin olmadığını tartıştıklarından son tartışmaları artık Arapların müslüman olmadığına yönelik. Yani araplar da müslüman değilse kim müslüman diye sormamak elde değil. Tabii insanın ilk aklına Afganistan geliyor ama galiba birden fazla çağ geride yaşadıkları için onu da konduramıyorlar yine bir cahillik Filistin diyorlar. Halbuki Filistinliler de gayet modern yaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir