Bebekli Anne Blogu

AileYAZILAR

Kardeş Kıskançlığı

İkinci çocuk olduğunda ilk karşılaşılan şeylerden biri de kardeş kıskançlığı. Her ne kadar bilinçli ve sorumlu bir anne de olsanız aslında bu konuda epey uğraş vermeniz gerekebiliyor.

Elbette bu konuda herkesin tecrübesi farklıdır. Aradaki yaş farkı ve cinsiyet bile durumu etkileyebiliyor.

Bizde yaş farkı yediydi. 7 yaş aslında çok güzel bir yaş farkı çoğuna göre ancak bu durum kardeş kıskançlığını ortadan kaldırmıyor. Benim kardeşimle aram da 7 yaş ve insan kendini bu yaşlarda inanılmaz yalnız hissediyor. Hatta bu dönemler bende öyle bir travma yaratmıştı ki uzun süre tek çocukla kalmam demiştim. Ancak kardeş doğar doğmaz bakıma muhtaç olması ve hemen oyun oynayamaması biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Bu konuda çocuklara hak vermek lazım.

Tabii bir de kardeş kıskançlığıyla uğraşırken başka şeylerle uğraşılması gerektiğinin de altını çizmek lazım. Mesela sağlık problemleri, ağır cinsiyet rolleri ve pek bahsedilmeye bir şey var ki o da eş kıskançlığı.

Eş kıskançlığı

Evet eş de anne ve bebek arasındaki ilişkiyi kıskanabiliyor hatta bu durum hamilelikte bile başlayabiliyor. Bence kardeş kıskançlığından daha zor bir durum çünkü kardeş kıskançlığında iki çocuk da sizin sorumluluğunuzda oluyor ve ikisiyle ilgilenmenin de göreviniz olduğunun farkında oluyorsunuz. Ancak eş kıskançlığında bir eşinize çocuğunuz gibi davranamıyorsunuz. Ayrıca yüklendiğiniz sorumluluğu eşnizle paylaşmanız gerekirken bir de bonus gelen eş kıskançlığıyla ilgilenmek absürt oluyor. Annelik rolü yüklenirken bebeğe karşı dürtüleriniz sayesinde adapte olurken kendi doğurmadığınız tabiri caizse eşşek kadar adam için annelik rolü yüklenmiyor ve başa çıkmakta zorlanıyorsunuz.

Açıkçası internette konuyla ilgili neredeyse hiç kaynak bulamadım. Halbuki ben çok da nadir bir durum olduğunu sanmıyorum. Ama bana göre duruma psikolojik olarak yaklaşılabilir. Altta yatan geçmiş travmalar durumu etkiliyor olabilir. Sonuçta arka planda psikolojisi bozuk olmayan ya da travması olmayan insan yoktur. Bu yüzden psikolojik başa çıkma yöntemleri araştırılıp uygulanabilir. Çünkü uzun süre çözülmeyen eş kıskançlığı da çocuğunuzun psikolojisini etkileyebilir.

Kardeş kıskançlığı ile başa çıkma

Bana göre kardeş kıskançlığıyla başa çıkmak oldukça zor ve bulduğum kilit noktası bebekle ilgilendiğiniz kadar diğer çocukla ilgilenmeniz. Yani eşit vakit ayırmanızdan bahsediyorum. Bebeğin ne kadar vakit istediğini bilenler için bu durum yardımsız imkansız görünebilir. Ama ben çok çok minimum bir yardımla her şeyin altından kalktım. Demek ki mümkün. Unutmayın çocuğunuz kardeşini çok seviyor.

Bir zorlandığım nokta da çevreden aldığım tepkiydi. İşte şu an çocuğunla değil bebeğinle ilgilenmen lazım diyen oldu. Ancak biri can da öteki patlıcan değil. Sonuçta birinden birini ihmal etmiyorsanız bu sorun olmamalı. Burada büyük çocuk genelde ilgisiz bırakılıyor anladığım kadarıyla ve haklı olarak tepki veriyorlar. Annenin sadece yeni doğan bebekle ilgilenmesi ötekini ihmal etmesi bekleniyor. Zaten şu kadınlara toplum tarafından yüklenenlerin hakikaten bir sınırı yok. Ama zaten çalışan anneyseniz aynı anda ev işi, yemek, çocuk ve para kazanma aktivitelerini bir şekilde aynı anda yürütebiliyorsunuz. İki çocuğu da aynı anda idare edebilecek kısa yolları beyin bir şekilde üretebiliyor.


Ancak benim büyük neredeyse 7 yaşında ve temel ihtiyaçlarını benim minimum yardımımla halledebiliyor ve gerekirse bana yardım bile edebiliyor. Belki daha küçük olsaydı başa çıkamayacaktım. Dediğim gibi kardeş kıskançlığına birden fazla farklı faktör etki edebiliyor ve herkesin deneyimi farklı olabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir