Rota Aşısı
Aşı konusu da bebek bakımı ve çocuk eğitimindeki pek çok yöntemde olduğu gibi tartışılan bir konu. Bazı aileler hatta hekimler aşıların çocuklarda Ms, otizm, dikkat eksikliği gibi problemlere neden olduğunu savunurken pek çok hekim çocukların aşı olması gerektiğini söylüyor. Çocuklarda belli bir döneme kadar kan beyin bariyeri olmadığı için aşının içinde olabilecek civa gibi maddeler beyinde birikime sebep olabilir. Beyinde civa birikiminin sebep olabileceği otizm gibi hastalıklar var. Bu gibi iddialar bana mantıklı geldi.
Öte yandan, aşılar bizi çocuk felci gibi ömür boyu sakat bırakabilecek hastalıklardan koruyor. Aşı sayesinde bu hastalık çok azaldı ve şu an benim hiç çocuk yaşta çocuk felci hastam yok. Kızamık virüsünün beyne sıçramasının sebep olduğu ölümle sonuçlanan çok ağır bir tablo olsn Sspe hastalarım maalesef oldu. Benim çocukluğumda aşı programına dahil olmayan kabakulak, su çiçeği, zatürre gibi hastalıkların aşısının artık programa dahil edilmesi açıkçası beni çok rahatlattı. Artık doğar doğmaz ilk dozu yapılan hepatitin ise toplumumuzda çok yaygın olduğu ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğinin altı çizilmeli. Anne sütünün koruyuculuğunun ilk altı ay için geçerli olduğu da bir gerçek. Aşıya karşı olanların bazı iddialarına katılmadığımı söylemeliyim. Bazı otoimmün rahatsızlıkların sebebi hala bilinmiyor. Ben otoimmün rahatsızlıkların ve alerjilerin bağışıklık sisteminin zayıflığına bağlıyorum. Profesöründen immünoloji dersi alma şansım oldu. Aşı aslında bağışıklık sistemini güçlendiren bir şey. Birçok aşıyla hastalıklardan yüzde yüz ve ömür boyu korunabiliyoruz. Hastalık dünyadan tamamen silindiğinde çiçek hastalığında olduğu gibi o hastalığın aşısı da kalkıyor. Hastalıkların ortadan kalkmasının en önemli sebebi bence aşı. İnsanın kendi bağışıklığının yetiyor olması fikrine katılmıyorum. Çünkü eğer öyle olsaydı hiç hastalık olmazdı. Belki bir gün vücudumuza tamamen hükmedebilmeyi öğrenirsek hastalıkları yenebileceğimiz kesin. Ancak şu an öyle bir seviyede değiliz.
Düşündüğümde aşının artılarının risklerinden fazla olduğuna karar verdim ve çocuğumu aşılatmaya karar verdim. Hatta ben ve eşim de sağlık ocağından rica ettik ve çocuğumla birlikte bağışıklığımızın negatif olduğu hastalıklara karşı aşılandık. Sağlık bakanlığının programına dahil olmayan ve çok duyduğum bir aşı vardı. O da rota aşısıydı. Rota virüsünü daha önce duymuştum ve şiddetli ishal yaptığını biliyordum. Küçük çocuklar için tehlikeli olabilecek bir hastalıktı Sağlık ocağından bu konuyla ilgili bilgi istedim. Ancak konuya onlar da hakim değildi. Pediatriste sordum. Önerdi. Araştırdığıma göre virüsten %60 koruyormuş. Yani tam bir koruyuculuğu yok. Ama eğer Allah korusun virüsü kaparsa yaptırmayıp pişman olmaktansa yaptırmaya karar verdim. Ücreti neyse verecektim.
Rota aşısını eczaneden alabilirsiniz. Soğuk zincir olduğu için önceden sipariş vermeniz gerekebilir. Rota aşısının 6. aydan sonra yapılması önerilmiyor. Her doz arası da en az bir ay olmalı. Piyasada iki marka aşı var. Rotarix ve Rotateq. Rotarix iki doz, Rotateq de üç doz. Her doz için ücret ödendiği için Rotateq daha pahalıya geliyor. Her doz için 150 lira civarı ücret ödeniyor.
Pediatrist arkadaşım Rotateq önerdiği için Rotateq almaya karar vermiştim. İnternetten prospektüsü indirip dikkatlice okudum. Maalesef 6. ay bitimine doğru Rotateq yetişmiyordu o yüzden son anda Rotarix aldım. Belli bir ayda yapılması gerektiğiyle ilgili bilgim yoktu. Keşke sağlık ocakları bu konuda bilgilendirseler ebeveynleri.
Rota aşısını yaptırmaya karar verdiyseniz çok gecikmeyin. 2. aydan itibaren yapılabiliyor. Hastaneye gitmenize gerek yok. Ağızdan veriliyor. Kullanımını dikkatlice okursanız kendiniz rahatlıkla yapabilirsiniz.