Çocuğum Üşür Korkusu

Konu çocuk yetiştirme olunca herkes uzman kesilir, herkes çiçeği burnunda annelere ahkam kesmeye kalkar. Neyse ki ben biraz izole yaşıyorum ve böyle kişilere pek denk gelmiyorum. Hani çevrem kalabalık olsa, herkes yalan yanlış işime karışsa bu konuyla ilgili kitap yazacağım o kadar yani. Piyasada buna benzer kitap örnekleri de mevcut. Malum bizde zeki çok ya da bilgili mi demeliyim? Ben Duning Kruger sendromlu demeyi tercih ediyorum. Kimi herbokolog diyormuş.
İşte benim denk geldiğim toplumun yarası, her teyzenin diline pelesenk olmuş bir klasik:
“Aman çocuk üşümesin.”
İlk atağa temmuzun ortasında denk geldim. Malum havalar çok sıcak. Doğal olarak çocuğu yazlık giydirmişim, dışarıda dolaşıyorum. İlk duyduğumda şok içinde bakakaldım. Ne diyeceğimi şaşırdım. Sonrakinde hazırlıklıydım. Bu sefer teyze değil çocuğunu yazın ortasında kat kat kışlık kıyafetler giydirmiş biri denk geldi. Benimkinin ayağında yazlık ayakkabılar vardı. “Amanın çocuğun ayağında çorap yok.” dedi. Ben de durur muyum yapıştırdım cevabı “Sen de çocuğu kışlık giydirmişsin.” Bir ara yazın çocuğum terliyor diye kötü anne bile oldum. Sorun şu ki bebeklerin terleyebildiğinden haberdar olmayanlar varmış. Tabii bu tezi ortaya atan arkadaşımın çocuğu yoktu. Bilmiyorsan neden konuşuyorsun? İşte onu bir çözebilsem.
Konuyla ilgili bilgiyi bezsiz bebekler gruplarından birinden aldım. Bezsiz bebekler hiç bez kullanmıyor. Bazen çıplak dolaşıyor, bazen poposuna bir havlu sarılıyor. Tuvaletinin geleceğinin sinyalleri alındığı bebek lazımlık ya da tuvalete tutuluyor. Böylece erken dönemde çocuğun tuvalet alışkanlığının kazanması hedefleniyor. Emzirirken dahi çocuğun altına kova tutanlar var. Bu açıkçası bana biraz aşırı geldi. Ben tuvalet eğitimine 8 aylıkken başladım ancak şu an ara verdik çünkü benimki lazımlıkta durmuyor. Eh yürümeyi öğrendi, aşırı hareketli, normal bir süreç dedim bıraktım şimdilik. Neyse bezsiz bebekleri destekleyen annelere başarılar diliyorum. En güzel açıklamayı onlar yapmış: 
Bebek doğduğunda milyonlarca ter bezi hücresi vardır. İlk iki sene boyunca yaşadığı iklime göre bu ter bezi hücrelerinin bir kısmı ölür. Vücudun muhteşem bir adaptasyon süreci. Böylelikle çölde de buzulda da yaşayabilen insanlar var.
Bebek terler mi? Hem de ne biçim terler. Özellikle o koca kafaları terler. Ancak ilk aylar terlemedikleri, üşüyebildikleri ve ana rahmi gibi sıcak bir ortamın iyi gelebileceğini söylemek lazım.
Bizim milletimiz çocuk üşür diye yazın ortasında bile mont giydirecek neredeyse. Ah o derdini anlatamayan masum yavrularım nasıl terliyorlar, nasıl sıcaklıyorlar o hırkaların yeleklerin içinde. Bebekken kat kat giydirirseniz büyüyünce çok üşür derler ya çok doğru. Çünkü bebek iklim öyle diye o şekilde adapte olur. Bırakın çocukları mevsime uygun giyinsinler. Siz nasıl giyiniyorsanız öyle giydirin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir