7 yaşa yönelik eğitici materyaller
7 yaşa yönelik eğitici materyaller ya da aktiviteler için yaptığım alışverişe bu yazıda yer vereceğim.
Okula yardımcı 7 yaşa yönelik eğitici materyaller
7 yaşa yönelik eğitici materyaller arasında olan bir güneş sistemi modeli, gezegen boyutları ve isimlerini öğrenmek için harika. Ayrıca bu modelle gezegenlerin sırası ve dönüşü de somutlaştırılabilir.

Bu yazımda bahsetmiştim. Sight words’leri öğreten bir oyun. Basitçe yaşa ya da sınıfına uygun listeden kelimeleri ilk bulan raketi sineklere yapıştırıyor; rekabetçi oyunla kelimeleri öğretmeyi amaçlıyor.

Bu ahşap panoyla günlük hava durumu, tarih, mevsimler gibi şeyler takip edilerek aylar, haftalar, günlerin öğretilmesi amaçlanıyor.

Yine ahşap olan bu çarpım tablosu setiyle çarpma ve bölmeyi somutlaştırarak öğretmek çok kolay oldu. Karelerin her yüzeyinde çarpım, sayı ve çarpım sonuçlarını içeriyor. Döndürüp yerleştirerek çocuğa hem basamakları hem çarpmayı, hatta ilişkilendirerek bölmeyi de öğretmek mümkün.

Ülkelerin bayraklarını öğrenmek için harika bir set. Çoğu ülke var.

Bu sene okul için her şeyi içeren bir set aldım. Türkiye’de nasıl bilmiyorum ama burada bazen çocuklardan tüm kitap ve defterleri bir anda isteyebiliyorlar. Ayrıca her gün beslenme de koyunca, okullardaki klima yüzünden de bazen ceket ekleyince çantalar gerçekten çocukların ergonomisine uygun olmuyor. Bence bu da sağlıklı değil ama sürmeli tercih ediliyor. Umarım Türkiye’de çocuklara daha gerçekçi beklentilerle yaklaşıyorlardır.

İngilizce okumayı geliştirdikçe yaşına uygun bir kitap seti aldım. Maalesef her şey online ve bu durumu sevmiyorum. Öğretmenler bile her şeyi slayt ya da online gönderiyor. E-book da okuyoruz ama çocuğun basılı kitaptan da kitap okumasını istedim.

Burada okullarda sınıfına göre yabancı dil eğitimi kapsamında Arapça öğretiyorlar (Oğlum İngiliz müfredatlı okulda o yüzden eğitim dili %100 İngilizce). Epey yavaş gidiyor, ben de kelime hazinesini geliştirmek için bu seti aldım. Bu sadece kartlardan oluşmuyor. Kartları okuyan bir alet de çıkıyor içinden, böylece dinleme de içeriyor. Kartlar resimli; hem İngilizcesi hem Arapçası yazıyor. Ayrıca fiyatı da aşırı uygun.

İnce el becerisi için 7 yaşa yönelik eğitici materyaller
Dry erase markerları bir tabağa ya da seramik yüzeye çizip suyla temas ettirdiğinizde çizdiğiniz şey çıkıyor ve su üstünde yüzmeye başlıyor. Bu şekilde pek çok eğlenceli aktivite yapmak mümkün.

Oğlum legoları çok seviyor. Ayrıca Minecraft’ı da çok seviyor. Öyle olunca aslında Lego Minecraft setlerinden birden fazla aldım. Gerçekten çok sevindi ama etkisi kısa sürdü diyebilirim. Yaşı uymasına rağmen seti yapması 5 dakikayı geçmedi. Bir kere yaptıktan sonra da bence Lego setleri heyecanını kaybediyor. Ancak ne kadar set alırsanız o kadar çok lego parçası oluyor ve çocuk onlardan kendisi istediği dizaynı yapabiliyor. Ancak aynısını Lego Teknik için söyleyemem. Bence Lego Teknik yapması biraz daha zorlayıcı. Tabii bir tane de Teknik set aldım. Bu sette iki çeşit araba çıkıyor.


Bu yazımda daha önce orgla uğraştığımızı söylemiştim. İkinci enstrüman olarak kalimba aldık. Bu enstrümana parmak piyanosu da diyorlar. Daha küçük, daha az nota içeren versiyonları da var. Ben standart bir şey aldım.

Örgü seti basitçe çocuklara örgüye girişe yardım ediyor. Tabii bu çatalla ancak bileklik gibi şeyler yapılabiliyor.

Kumihimo, Japonların makrome tarzı bileklikleri yapmak için icat ettiği basit alet. Bir çeşit köpük, ben dikdörtgen olanı aldım. Yuvarlak olanı da kartondan kendim yaptım. Aslında çok detaylı ve çok sayıda sırada farklı hareketle motifler oluşturuluyor ama çocuğum hızlı kaptı.

Perler beads ya da Hama boncuk, Aquabeads’e benzer ama daha geniş bir dizayn yelpazesi sunuyor. Bu boncukların kalıpları var; cımbızla ya da elinizle yerleştirip ütü basıyorsunuz. Sonra kitap arasında soğumasını bekleyip düzleştiriyorsunuz. İnternette çok fazla dizayn örneği bulmak mümkün.

Mini waffle makinesi elektrikle çalışıyor. Bu sene oğlum bu makineyi tamamen bağımsız; malzemeleri kendi karıştırıp kendi waffle’ını yapabiliyor.

Origamileri daha profesyonel yapmak için özel origami kağıtları.

Rahatlatıcı aktiviteler
Sulu boya içeren bu set aslında çok küçük ve seyahate çok uygun. Yanınızda sulu boya taşımanıza gerek yok çünkü her sayfadaki tek kullanımlık boyayı kullanabiliyorsunuz. Setin yanında fırça da çıkıyor. Desenler mandalayı, doodle’ı andırıyor. Rahatlatıcı bir etkisi var diyebilirim.

Bu sene mandalaya başladık. Bu boyama. Çocuklar için olan mandala kitabı almaya dikkat ettim. Rahatlatıcı etkisi de var.

Mandala kitabı aslında crayon, pastel boya, kuru boya gibi pek çok boya çeşidiyle boyanabilir ancak benim oğlum markerları çok sevdi. Aslında hem normal hem akrilik marker da aldım. Metalik markerları da ayrıca sevdiği için bu alışverişi yaptım.

Müzik kutusu biraz detaylı bir alet olduğu için bu yaşa kadar bekledim çünkü bir çocuk tarafından rahat bozulabilecek bir şey. Gerçi bebek yine fırlatıp bozdu ama oğlum tamir etti. O yüzden karmaşık mekanikli müzik kutusu için uygun bir yaş olduğunu düşünüyorum.

Kaleidoskop çevirdikçe farklılaşan mandalalar gösteriyor, çocuğa rahatlatıcı.

Tesla lambası aynı zamanda çocuğa plazmanın yapısını gösteriyor. Elektrikle çalışıyor, ayrıca rahatlatıcı etkisi var. Çocuk cama dokunduğunda elektrik yönleniyor. Yalnız epilepsisi olan çocuklar için uygun değil.

Model aile seti ve eşya setleri hem eğlenceli hem oyun terapisinde kullanılıyor.


Diğerleri
İçinde tünel de olan bir çadır seti. Aslında bunu hem bebek için hem oğlum için beraber oynasınlar diye aldım. Tünel de bebeğin emeklemesine yardım etmek için.

Bu ahşap tırnak temizleyiciye de bebeğe ve oğluma birlikte aldığım şeylerden. Açıkçası biraz pahalıydı ve pek işe yaramadı. Elleri biraz suda bekletmek gerekiyor. Elleri suda bekletince zaten fırçaya gerek kalmayabiliyor. Yani çok önereceğim bir ürün olmadı.

Bu ikinci satranç setimiz oldu. Piyonları manyetik, katlanıp piyonları içine alan bir kutu olabiliyor. Böylelikle piyonların kaybolma olasılıkları azalıyor. Seyahat için de çok uygun.
