Bebekli Anne Blogu

EğitimYAZILAR

18 Aylık Bebek İçin Aktiviteler

12 ay üstü aktiviteleri daha önce yazmıştım. Burada. 18 aydan sonra iyice hareketlenince aktivitelerimiz de değişti ve hızlandı.

Haftalık rutinin günlük rutine dönüşmesi

Daha önce haftalık yaptığımız aktiviteleri günlük yapmaya başladık. Sonuçta her gün çiçek suluyoruz. Bulaşık ve çamaşırı da sayarsak her gün temizlik yapıyoruz. Yani boyama ve hamur dışındaki haftalık aktivitemizi her gün yapmaya başladık. Bunlar yemek yapma, temizlik, kitap okuma, çiçek sulama. Diğer aktiviteleri yine haftaya dağıttım.

Dışarı çıkma:

Havaların da iyileşmesiyle her gün dışarıya açık havaya çıkmaya başladık. Çocuk parkı olanağımız da var. Başka çocuklarla sosyalleşmesi kesinlikle çok faydalı oldu. Aslında pediatristler ve Waldorf yaklaşımı havanın yağmadığı zamanlar, dört mevsim çocuğun açık havaya çıkarılmasını öneriyor. Ama yaşadığımız yerde çok fena rüzgar oluyor. Bu da cidden insanı hasta ediyor. O yüzden yaz ayları anca açık havaya çıkıyoruz. Biz de havanın tadını çıkardık.

Zumbini

Zumba’nın 0-4 yaş arası için adapte edilmiş hali olan bu uygulamayla bol bol dans ettik. Youtube’dan zumbini time adı altında bulduğum videolarla hem vurmalı çalgılar çaldık. (Bunun için her zaman enstrüman kullanmadım, bazen leğeni ters çevirip çaldık, sürpriz yumurta plastiklerini fasülyeyle doldurdum.) Ayrıca çok kısa çizgi film gösterisi de var videolarda. Ben çocuğumun çizgi film izlemesini istemediğim için çizgi film dönerken kitap okuttum. Benim gibi hareketli çocuğunuz varsa yine hareketli aktiviteler yapmak çocuğun enerjisini atmak için ideal oluyor.

Orff

Çocuğun ritm duygusunun gelişmesi için müzikli vurmalı şarkılar buluyorum. İş yerinde insanlara rağmen oturup bu şarkılara hareketlere çalışıp çocuğuma yapıyorum. O yapamasa da seviyor. Youtube’da Ezon Sunal’ın videolarından öğreniyorum genellikle.

Su oyunları

Yaz mevsiminden dolayı su oyunlarını bol oynadık ama belki kışın da sıcak suyla devam ederim. Bazen leğeni bazen lavaboyu doldurdum. Plastik ördekler, yüzen oyuncaklar yüzdürdük. Bazen akan su bile yetiyor. Çocuğu en fazla oyalayan şeylerden biri. 2 yaş sendromuyla kıyafet giymeye ve bez değiştirmeye fazla muhalefet olmaya başladı. Bazen suyun başında değiştirebiliyorum.

Dil gelişimi aktiviteleri

Yazı tahtası şeklinde manyetik bir platform ve hayvanlar, meyveler, sebzeler magnetler aldım. Bunları sıralayıp adlarını söylüyoruz. Dikkati hızlı bozuluyor. Dikkati dağılınca zorlamıyorum.

Montessori aktiviteleri

Aktarma çalışmaları

Plastik kaptan kaba top aktarma çalışıyoruz. Bazen elle bazen de ikeadan aldığım kepçe takımı işe yarıyor. Buz kalıplarını da kullanıyorum. Maşayla küçük keçe topları tek tek kalıplara yerleştirmeye çalışıyor. Su içi aktarma da çok yapıyoruz. Süngerle suyu bir kaptan ötekine aktarmayı çok seviyor. Suya top atıyoruz delikli kepçeyle topları alıp diğer kaba aktarıyoruz. Biten deniz suyu damlalıklarıza ve lastik ördeklere su doldurup başka kaba sıkıyoruz. Bunları yaparken dondurduğum buzları kendim aktardığım diğer kaptan çıkarıp sıcak suya atıp erimelerini de izliyoruz.

Kart oyunları

Pinterest ve Piapolia diye bir siteden kartlar bastırdım. Mukavvaya yapıştırıp kestim. Mesela tek heceliler kartlarım vardı. Bu dil gelişimi açısından faydalı oldu. Ayrıca gölge ve şekil eşleştirme kartlarım var. Şimdi plastik hayvanlar aldım. Bunlarla kart nesne eşleştirmesi de deneyeceğim. Şimdilik önüne üç çeşitten fazla kart koymuyorum eşleştirme için. Henüz pek başarılı değiliz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir