Kadının hakkı yok!
Şöyle bir özlü sözüm olsun istiyorum: “Bu toplumda kadının hakkı yok sorumluluğu var.” En ufak gördüğüm yazılı sözlü yorum beni daha çok sinirlendiriyor. Soru işareti koyduklarım yer çekimine karşı bir duruş sergiliyor. Yani bu dünyada mümkün olabilecek şeyler değil. Olsun yine kadından bakleniyor. İşte gördüğüm hak problemleri:
Kadının olmayan hakları
- Dinlenmeye hakkı yok. Çünkü çok basit, her şey kadının sorumluluğunda.
- Kadının ev işlerini eksik yapma hakkı yok çünkü ev işi eksikliği en çok görülen şeydir.
- Kadın ev işi tam yapsa da sonra çoluk çocuk dağıtınca ama ben yapmıştım deme hakkı yok.
- Kadının dışardan yardımcı tutma hakkı yok. O zaman eksik kadın olur. Zaten bu ekonomik durumda bir de yardımcı kadına ayıracak para yok.
- Kadının çocuk bakıcısı tutma hakkı yok kendi çocuğuna kendi bakacak. Yine eksik kadın muhabbeti.
- Kadının dışarda çalışıp para getirmeme hakkı yok. O zaman ailenin ekonomisinin bozuk olmasının sorumluluğu kadın olur.
- Kadın dışarda çalışırken çocuğuna bakıcı tutma hakkı yok?
- Kadının eşi yeterli parayı kazanamıyorsa ya da çalışmıyorsa ben de çalışmıyorum evde çocuğuma bakacağım deme şansı yok. Zaten o zaman nasıl geçinsinlerdi.
- Kadının iyi para kazanmama şansı yok. O zaman kadının suçu olur. Eşine belli bir lüksü sunmak zorunda. Diğer türlü erkek neden evleniyor ki.
- Kadın eşi çalışmıyorsa da eve gelince ev işleri ve çocukla ilgili biriken işleri paylaşalım deme hakkı yok. O zaman eksik kadın olur. Erkeğin yeterli para kazanamaması onu eksik erkek yapmaz ama kadını eksik kadın yapar. Erkek çalışmıyorsa da kadın işten eve gelince evi çekip çevirmeli ki erkek çocuk gürültüsünden uzaklaşsın, bilgisayar oynasın, arkadaşlarıyla çıksın gezsin. Kadının dinlenme hakkı yok sadece erkeğin dinlenme hakkı var. Kadının da bunu sorgulama hakkı yok.
Kadının çocuğunu kreşe gönderme hakkı yok
- Cocuğunu kreşe gönderme hakkı yok o zaman yine eksik kadın olur.
- Kadının çocuğunun yaramaz olma hakkı yok. Olursa kadının suçu olur.
- Kadının işe gidiyorum diye çocuğunu yalnız bırakma hakkı yok. Hem çocuğunu hiç yalnız bırakmayacak hem de eşini lüks içinde yaşatacak kadar iyi para kazanacak. Sanırım bunu düşünen insanlar kadınların bunu nasıl yapacağından bahsetmiyor. Ben diyeyim kadın ikiye ayrılıyor. Bir tarafı işe gidiyor bir tarafı evde kalıp çocuğuna bakıyor. Burada aslında kadınların ilköğretimi Hogwarts’ta okuduğunu ama mütevazı olduklarından bundan bahsetmedikleri ortaya çıkıyor!
- Kadının erkeğe güzel sözler sarfetmeme hakkı yok. Bu kadının temel görevlerinden buna karşı erkek egosunu diri tutmak için kadını aşağılarsa ya da şiddet gösterirse kadının kendini savunma hakkı yok.
- Kadının bu neymiş ya diyip evlenmeme şansı yok. O zaman toplumda kötü kadın olarak görülür ailesi tepesine çöker.
- Kadının ev işi, para kazanma, kariyer, sağlık gibi herhangi bir konuda noksan olma hakkı yok. Kadın mükemmel olmalı.
- Kadının evlendikten sonra çocuk doğurmama hakkı yok yoksa eksik kadın olur.
- Kadının kendine bakma hakkı yok. Beş dakika bir egzersiz bile yapma hakkı yok çünkü bebek ağlar, kocası çay ister, hizmet etmek durumunda.
- Kadının bakımsız olma hakkı yok ? Her daim 18indeymiş gibi kalmalı.
- Kadının hamileyken aş erme hakkı yok erkeği uğraştırmamalı.
- Kadının doğumdan sonra vücudunda sarkma, çatlak olması ve kilolu olma hakkı yok. 18indeymiş gibi kalmalı?
- Kadının zayıf, dertli, sağlıksız bebek doğurma hakkı yok. Diğer türlü kadının suçu olur.
Kadının çocuğa mama verme hakkı yok
- Cocuğa mama verme hakkı yok. Yoksa eksik anne olur.
- Kadının emzirirken biraz kilolu olma hakkı yok 18indeymiş gibi kalmalı ?
- Bütün bunların yanında kadının kocasını yaptığı börek çöreklerle patatese çevirmeme hakkı yok. Erkek ya yerinden hiç kalkmayıp Türk kasını büyütecek ya da 100 kilonun üstüne çıkacak yoksa eksik kadın kabul edilir.
- Kadının yaşlanma hakkı yok dedim ya 18i…
- Kadının dışarıdan mutsuz görünme hakkı yok. Vizyonsuz bir ortamda dahi eşyalarla mutluymuş gibi görünmeli.
- Kadının kocasını sinirlendirme hakkı yok. Adam dışarıda bir şeye sinirlense dahi kadının sorumluluğudur.
- Kadının hasta olma hakkı yok. Kadın düşerse evin sorumluluğunu kim alacak?
- Kadının halsizleşme hakkı yok. Aynı sebepten.
- Kadının bebeği gece uyumadıysa kadın ertesi gün çalışıyorsa erkek ertesi günü çalışmıyorsa üstüne de kadın ağır hastaysa kocasından yardım isteme kocasının uykusunu bölme hakkı yok.
- Kadının fiziksel gücü yetmediğinde erkekten yardım isteme hakkı yok. Gücü yetmiyorsa kaslarını kuvvetlendirememiştir yine kadının suçudur.
- Kadın hamileyken dahi fiziksel gücü yetmediğinde erkekten yardım isteme hakkı yok. Ona mantıklı bir bahane aklıma gelmedi ama ağlak erkeklerin açıklayamasa da içlerinde bir sebepleri mutlaka vardır.
- Kadının, erkek eğer başka bir erkeğe sinirlenirse sakin kalma hakkı yoktur. Gidip o erkeğin saçını başını yolmalıdır. Gerekirse tekme tokat girişmelidir. Erkeği yormamalıdır.
- Ekonomik durum ya da mevcut durum bir şekilde degiştirilmek isteniyorsa bunu kadın yapmalıdır ama kadının bunu yapmak için vakit harcamaya hakkı yoktur. O vakti kocasına hizmet etmek için harcamak zorundadır.
- Kadının boşandıktan sonra hayatını yaşama hakkı yok. Çocuklarıyla birlikte sefil bir hayat yaşamalıdır. Hayatına zinhar başka bir erkek giremez. Yoksa ahlaksız olur kötü kadın olur.
- Kadını kocası evlilik boyunca çalışmasına engel olduysa ve sonuçta iş deneyimi ve yaştan ötürü iş bulamayacak durumdaysa ve boşanırsa erkekten nafaka isteme hakkı yok. İsterse asalak kadın olur.
Kadının sorumlulukları
Bence örnekler çoğaltılabilir hatta daha aklıma geldikçe yazarım. Peki bunların yanında kadının sorumlulukları neler?- Kadın evlenmekten sorumlu ve zorunludur. Aynı şey çocuk doğurmak için de geçerlidir.
- Evlendikten sonra akla gelecek ya da gelmeyecek tüm sorumluklar kadınındır.
- Evde para arttırmak çalışsada çalışmasa da kadının sorumluluğundadır. Evde para artmıyorsa bu bir şekilde kadının suçu olur.
- Hatta ekonomik kriz nedenli bir maddi zorluk oluştuysa dahi ülkemiz cennettir hülogdur bu zorluk kadının sorumluluğudur. Mutlaka kadının bir suçu vardır.
- Çocuğa dair ne varsa kadının sorumluluğudur.
- Kadın işteyken -zaten başka türlü dışarı çıkma hakkı yok- evde olanlardan kadın sorumludur?
- Evde kaybolan erkeğin kendi eşyası olup dağınıklığından kaybettiği şeyden dahi kadın sorumludur.
- Kadının güzel olması kadının sorumluluğudur.
- Fertilite kadının sorumluluğudur. Erkekte sorun varsa da kadının suçudur?
- İstenilen cinsiyette doğurmak kadının sorumluluğudur?
- Çocukta oluşabilecek genetik sistematik hastalıklardan tek başına kadın dnası sorumludur?
- Çocukta oluşabilecek herhangi bir hastalık kadının sorumluluğundadır.
- Çocuğun ileride iyi bir insan olması ve başarılı olmasından kadın tek başına sorumludur.
- Yaşlanma, doğum, emzirme dönemlerinde kadının vücudunda oluşabilecek herhangi bir değişiklikten kadın sorumludur.
- Kadın hastaysa, hamileyse, ameliyat olduysa dahi iyileşme döneminde her şeyden kadın sorumludur. Hasta olmayacak.
- Erkek hasta olursa ona bakmak kadının sorumluluğudur.
- Erkeğin cinsel problemlerinden kadın sorumludur. Erkek iktidarsızsa kadının suçudur?
- Erkek artık evliliği sonlandıracak kadar büyük bir hata yaptıysa ve evlilik sonlandıysa bu aslında boyun eğmediği için kadının sorumluluğudur.
- Kadının bir şey yapması gerekiyorsa salisenin onda biri hızında yapacak. Hatta kendinden bir kopya yaratıp işlere yetişmeli. Hatta tek kopya yetmez iki kopya ancak yeter. Mümkünse herhangi bir iş çıktığını bile çaktırmayacak hızda halletmeli. Aynı şey erkekten beklenirse saniye, dakika hak getire. 5 aya kadar vakti var ben denedim. Zaten 5 ay da kadının sabır sonu. Sonunda yine kadın hallediyor. İşin gecikmesinin maddi manevi sorumluluğu da kadına kalıyor.
Erkeğin hakları
Yine aklıma geldikçe ekleyeceğim. Bence bu liste uzar gider. Bütün bunların yanında erkeğin haklarından da bahsedelim o liste kısa.
- Erkeğin dinlenme hakkı var.
- Erkeğin eğlenme hakkı var.
- Erkeğin sosyalleşme hakkı var.
- Erkek boşanırsa hayatına istediği gibi devam etme hakkı var. Gezer eğlenir. Aslında dilediğince sınırsızca gezip eğlenmesini evlilik ve ev sorumlulukları engellemiyor gerçi de. Boşanınca hayatına başla bir kadın alma hakkı var. Hatta bu bir haktan çok olması gereken.
- Erkeğin boşandıktan sonra hayatına giren kadın adamın çocuklarını istemezse çocuklarını hayatından çıkarmaya hakkı var. Hatta nafaka ödememe hakkı da var (devlet bir şey yapmıyor bu da devletteki boşluk.) Kadının istediğini canını koparıp atmış olsa bile eksik erkek kabul edilmez aynı şeyi kadın yapsa eksik annedir.
- Erkek evliyken karısını çalıştırmayıp muhtaç hale getirir sonra boşanırsa, üstüne mahkeme nafaka vermesine karar verdiyse mağdur ayağına yatıp ağlanma hakkı var. Kadına asalak deme hakkı var.
- Evet bu haklar erkeklerde var. Bu hakları elde etmek için erkek olmaları yetiyor. Eve yardım etmeleri ve eve ekmek getirme sorumluluklarının karşılığında elde etme durumları yok.
- Evet içimizi döktüğümüze göre çözüm önerileri sunalım. Öncelikle hep yazarım bir evrim içindeyiz. Şu an ataerkil model evriliyor ve siliniyor çünkü sürdürülebilir bir sistem değil. Bu hak ve sorumluluk durumları yeni değil, eskilerden bugüne gelmişler ve biz bugün en azından bunları sorgulayabiliyoruz. Bu yazıda biraz daha bahsetmiştim. Bu yazıda da aklıma gelen bir çözüm önerisinde bulundum ancak sürdürülebilir bir çözüm üretmek için daha uzun yılların geçmesi gerekiyor.