Bebekli Anne Blogu

EğitimYAZILAR

Çocuklarda Duyu Geliştiren Aktiviteler

Aslında bu yazımda daha çok daha önce yazdığım bir yazıya eklemeler yapacağım. Bu başlığı açmadığımı fark ettim. Halbuki önemli bir konu. Çocuğun zekasının gelişmesi için önce duyularının gelişmesi gerekiyor. Bu yüzden mümkün olduğunca duyu gelişimi de atlanmamalı. Yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Duyu kavanozları: Biten kavanoz mamaları değerlendirdik. İçine lavanta, pirinç, çiçek ve deniz kabukları doldurdum. Hem ses çıkarıyor hem de görsel duyu girdisi sağlıyor.

Duyu poşetleri: Duyu kavanozuna göre artısı dokunma duyusu girdisi de sağlaması. Kilitli poşetlere pirinç, bakliyat doldurarak yaptım.

Yoğurt: Süzme yoğurdu biraz sulandırarak ve içine zerdeçal, pancar suyu gibi doğal renklendiriciler karıştırarak ilk resmimizi yaptık. Bu da hem dokunma hem görsel duyular için hem de yaratıcılık açısından faydalı.

Duyu balonu: Büyük bir panç balonun için fasülye doldurdum ve çok güzel bir duyu balonu oldu.

Waldorf bebekleri: Ben aslında bir yaşından önce tülbentten bir bebek yapmıştım. Çok korkunç oldu ama bebeğim nedense çok sevdi. Bir yaşından sonra çok basit bir şekilde çoraptan bebek yaptım. İçine bir kilo pirinç doldurdum. Böylece hem dokunma duyusu için faydalı oldu hem de bebeği kaldırmak için kaslarını çalıştırması gerekti. Gerisini elyaf ve lavanta doldurdum. Böylelikle kokulu oldu. Üstüne düğüm attım. Topuk kısmına da yüz göz çizdik kumaş kalemleriyle. Çocuğum çok sevdi.

Ses duyusu için: Bu madde yazımda yok ama yazıya bakarsanız çıngıraklı oyuncaklar da yapabileceğinizi okuyabilirsiniz. Ayrıca sürpriz yumurta kaplarını fasülyeyle doldurup sese yönelik bir oyuncak yapabilirsiniz. Hatta içine kum ya da pirinç de doldurup farklı sesler ekleyebilirsiniz. Aynılarından ikişer tane yapıp ses karşılaştırma oyunu yapabilirsiniz.

Çocuğunuz için alacağınız oyun hamurları ve kinetik kumlar da duyu gelişimi için faydalı olacaktır. Oyun hamurunu un ve tuzdan kendiniz de yapabilirsiniz. Ben ilk hamurunu öyle yapmıştım. Sonra pek çok hamur aldım ama kurumaz denilenler bile kurudu. En güzeli yine bilinenden şaşmamak. Play dough’un doku setini aldım. Bu sette ayrıca kalem ve makas kullanmayı da öğrenebilir.

Waldorf eğitimiyle de ilgilendiğim için balmumu hamurlarıyla ilgilendim. Kendi tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Ondan sonra ilk bal mumu setimizi aldık uygun fiyata. Aslında enteresan bir hamur dağılmıyor, yapışmıyor. Biraz sert olduğu için parmakları daha çok geliştiriyor. Kısaca ben öneririm.

Kinetik kumlardan plastik meyve sebze tarlası, hayvan kurtarma ya da çiftlik oyunu gibi oyunlar oynadığımızı söylemiştim. Mavi kinetik kumla da balık tutma oyunu yapmıştım. Burada. Ayrıca kar da yaptım. O da burada. Onun dışında su oynamayı zaten çok seviyoruz. Yazla da dışarda ve sahil de bol bol gerçek kumla da oynuyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir