Bebekli Anne Blogu

Bebek BakımYAZILAR

Mucize Yöntem: Gece uyuyan bebekler

Evet bunu yazmakta biraz geciktim. Gecikme sebebini de yazacağım. Yeni annelerin babaların neredeyse hepsinin büyük derdi çocuğun gece uyumaması, sık uyanması, uyandıktan sonra uyumaması. Hem anne hem baba gece uykusuz kalır. Gün içinde enerjileri kalmaz. Bir süre sonra da tükenirler. Bütün bunları bir yöntemle yenebilirsiniz. Sadece bir yöntem uygulayarak hem bebeğiniz hem siz güzel bir uyku çekebilirsiniz.

Yöntemin adı: Birlikte uyuma

Bu yöntem çok eski zamanlardan beri uygulanmakta ve özellikle güvenli bağlanma için gerekli olan ayrıca doğal ebeveynlikte de önerilen bir yöntem. Bu yöntemin çok avantajları var. Neler mi?

1. Bebekle yatan anne çocuğun ihtiyaçlarını daha iyi anlar. Düşünsenize çocuk başka odada ağlıyor oraya gitmek bile ayrı dert. Beraber yatınca kalkıp çocuğu kucağa almaya bile gerek kalmıyor. Bir süre sonra anne ve çocuk birbirine öyle alışıyor ki bebek ağlamasına bile gerek kalmadan gözünü açar açmaz anne uyanıyor ve çocuğun ihtiyacını karşılıyor. Buna devam ederseniz geceleri komşularınız ‘sizin evinizde bebek var mı gerçekten?’diye soracaklar.

2. Hastalıkta: Çocuk hastayken ne zaman ateşi çıktı ne zaman huzursuzlandı anında anlamak mümkün.

3. Üst açmada: Çocuk sürekli üstünü açıyorsa bunu hemen anlayıp sürekli çocuğun üstünü örtmek daha rahat oluyor.

4. İç rahatlatmakta: Pimpirikli annesiniz çocuk yatakta ne yapıyor tıkandı mı, ağzına yüzüne bir şey kapandı mı gibi endişelere son. Çocuğunuz hep gözünüzün önünde.

5. Daha sakin bir çocuk: Bir kere çocuk korkup huzursuzlanmıyor. Çok daha sakin oluyor.

Beraber Uyuma ABÖS’e sebep oluyor mu?

Bazı kaynaklara göre beraber uyumanın en büyük riski ani bebek ölüm sendromuna yol açması. Klasik bebeğimi ezerim korkusu. Uzman pedagoglara göre alkol ve madde bağımlılığı, obezite, psikotik ya da uyku ilacı kullanımı gibi durumlar harici annelerin kendi çocuğunu ezmesi zormuş. Aslında çocukların yataktaki problemleri annenin hemen fark etmesi yönünden abösün önüne geçeceğini bile söylüyor uzmanlar.

Gece Emzirmeleri

Ben gece emzirmelerine karşı değilim. Gece süt daha fazla salgılanıyor. Ayrıca gece gelen süt de daha besleyici olduğunu söylüyorlar. Ayrıca çocuk açsa uyanıp meme ister tabii. Çocuğu aç bırakmak doğal olarak bir uykusuzluk sebebi. Ben şahsen bir yaşından sonra emzirmek için kalkmadım bile. Yattığım yerden verdim memeyi. Bebiş de bir güzel eme eme uyudu.

Anne için daha rahat uyku

Annelerin hem aklı bebekte kalmıyor. Sürekli yataktan kalkıp beşiğe ya da çocuk odasına koşma pozisyonuna girmiyor. Hem de bence bebeğin sıcaklığı ve kokusu da anneyi rahatlatıyor.

Dikkat

Ben bebeğin yatağını yatağıma serdim. İlk dört ay mutlaka yan yatırma yastığı kullandım. Bu şekilde yaparsanız en fazla tecrübesiz ve endişeli olduğunuz dönemde çocuğu ezme telaşınız olmaz.

Baba nerede?

Babayı dışlamak zorunda değilsiniz. Bebeği ezmeme doğal içgüdüsü annede mevcut. Yani özellikle ilk yıl baba bebeği ezebilir. Büyük bir yatak alıp ortaya anne geçebilir. Yatak duvara sıkıca sabitlenebilir ya da korkuluk yapılabilir bebeğin tarafına. Ya da anne yanı beşikleri alınabilir.

Alışır mı?

Peki bebek alışır da büyüyünce yataktan ayrılmak istemez mi? İşte bu konuda emin olamadığım için bu yazıyı yazmakta geciktim. Adem Güneş’e göre çocuk iki yaşından itibaren yine aynı odada olmak koşuluyla yatağı ayrılabilir. Ben de buna dayanarak çocuğun yatağını odama taşıdım. Memeden kestikten bir ay sonra yatağına yatırdım. Uyudu uyumasına ama sabah uyanıp beni göremeyince panikledi. Bense bebeğimle uyumaya çok alışmıştım. Gece onsuz uyuyamadım. Boğazımda bir yumruyla yattım. Sabah da onu öyle panik halinde görünce içim parçalandı onu tekrar yatağıma aldım. Psikolog arkadaşlarım bunu o kadar dert etmememi söyledi. Çünkü uzmanları dinleyecek olursak iki yıl annenin bebekle birlikte olması gerekiyor. Ancak ben dört aylıktan beri işe gitmek zorundaydım. O yüzden beraber yatma işini biraz daha uzatabileceğim, bu dönemde bağlanma döneminin bu vesileyle de devam edeceği söylendi. Böylelikle doğal ebeveynlik adı verilen yöntemi araştırdım. O yönteme göre yatak ayırmakta bir sınır yok. Çocuk ne zaman hazır olursa deniliyor. Zaten bebek bakım da öyle değil mi? İki saatte bir emzirin, yirmi dakika emzirin deniliyor. Ama biz çocuğun ihtiyaçlarına göre ne zaman acıkırsa meme verip ne zaman doyarsa bırakmıyor muyuz? Ben de yatağı ayırma kararını çocuğa bıraktım. Gelişmeleri yine buraya yazarım. Bakalım sonra ayrılabilecek miyiz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir