Bebekli Anne Blogu

Bebek BakımYAZILAR

Hareketlenen Bebeklerin Anatomisi

Pıtırcıklar 8-9 aydan itibaren farklı bir döneme girer. Önceden tepinik bebelerimiz ayaklarıyla tüm güçleriyle vurarak yerleri döverdi. Bazen sürpriz yapar yattığı yerden döner belki de oturduğu yerden göt kaydırarak bir yerden bir yere ulaşmaya çalışırdı. Şimdi bambaşka bir döneme girdiler artık kollarını ve bacaklarını kullanarak o koca kafayı başka yere taşıyabilecekler. Koca kafa da büyüyor ama o minicik bedenler daha hızlı büyüyor. Kafa gövde dengesizliği yavaş yavaş kapanıyor. Böylelikle siz onu karın üstü yatırdığınızda elleri ve dizleri üzerine gelerek gitmeye çalışacak, nereye gidiyorlarsa artık.

Eh aylardır lök taşı gibi yatarlarken sizi çevresinde dört dönerken gördü. Bu günlerin acısı çıkacak. Ama o da ne, ulaşmak istediği şeye yakınlaşacağına uzaklaşıyor. Çünkü nasılsa ileriye değil geriye gidiyor. Bu hareketlenme tam bir hayal kırıklığı oluyor. Agresyon seviyesi artıyor.
Bir süre sonra biraz daha ne yapacağını çözüyor minişler ve emeklemeye başlıyorlar. Aman Allahım artık gitmek istedikleri yere ulaşabiliyorlar. Keşfetmeleri gereken çok yer var. Olur da annem babam yere küçük bir şey düşürürse hemen alıp ağızlarına atarak ne olduğunu anlamak için dip köşe bakıyorlar.
Biraz daha ilerledik ve bir yerden tutundukları gibi ayağa kalktılar. Artık o masa mı sandalye mi ne yapıyorsak meraklı gözlerle bakıyorlar ve gitgide bize yaklaşıyorlar. Bir an önce yürüsün istiyorsunuz biliyorum. Ama bilmediğiniz birkaç şey var:

Desteksiz yürümeye başlamasıyla şarkı çıktığında şirin şirin dansetmesinin yanında türlü yaramazlıklar fenalıklar hatta canavarlıklar yapacak. Her köşeye koşacak yetmeyecek, tırmanacak deli danalar gibi oradan oraya gidip sizi yoracak. Bir yıldır yürümenin hasretiyle yanıp tutuşan bebeğinizi yemek yedirmek için bile oturtamayacaksınız. Her yere girecek, herkese musallat olacak, her şeye maydonoz olacak.

Yani kısaca acele etmeyin. Çocuğun kendi gelişimini dikkatle gözleyin. Gerektiği yerde destekleyin. En önemlisi güvenliğini sağlayın. O zamanı geldiğinde yürüyecektir. Ama çocuğunuz onsekiz aya gelmesine rağmen hala desteksiz yürüyemiyorsa bir uzmana götürün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir