Bebekli Anne Blogu

TariflerYAZILAR

Asya Yemeklerine Giriş

Farklı lezzet arayanlar için ideal bir mutfak olan Asya mutfağından bahsedeceğim bu yazımda. Tarif vermeyeceğim çünkü internette pek çok siteden farklı tarifler bulmak mümkün. Daha çok Asya mutfağını hiç bilmeyenler ve ilgi duyanlar için bilgilendirme amaçlı bir yazı olacak.

Makarna Yemeği Çeşitleri

Noodle: İnce ve makarnadan çok daha kısa sürelerde olan bu ürün Asya’nın çoğu ülkesinde yaygın olarak kullanılıyor. Evde hızlıca sebzeli, tavuklu, karidesli gibi pek çok çeşit yapabilirsiniz.

Ramen: Noodle ile yapılan sulu bir yemek olan ramenin hazır kutu versiyonlarını Türkiye’de marketlerden bulmak mümkün. Bir miktar kaynar su ekleyip bir süre beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Dilerseniz bir paket noodle ile evde siz de yapabilirsiniz. Noodle yemeğinden farklı olarak lezzetli suyu da içiliyor. Japonya’da ramen, çoğunlukla kırmızı gıda boyasıyla renklendirilen spiral görüntülü balık keki dilimiyle süsleniyor.
Soba: Spagettinin karabuğday unuyla yapılmış daha çok Japonya’da yaygın olan cinsi.

Shirataki: Noodle’ın piriçten yapılmış versiyonunu da Türkiye’de bazı marketlerden bulmak mümkün. Pişirmek için üzerine kaynar su dökmek yeterli oluyor. Shiratake genellikle fıstıklı, demirhindili, acılı, tavuklu ve karidesli çeşitleriyle Tayland’ın yöresel yemeği Pad Thai yapımında kullanılıyor.

Evde suşi yapılır mı?
Restoranlara tonla para dökeceğinize evde suşi yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Tek gereken malzeme ise suşi yosunu nori. Temel olarak nori, pirinç ve iç malzemesi birleştirilip yapılıyor. Pirinç genel olarak suşi için kullanılan yapışkan pirinçten yapılıyor. Çok su yiyen bir pirinç çeşidi bu. Neredeyse bire üç su koymak gerekiyor. Çok nişastalı bir pirinç olduğu içinse pişirmeden önce iyi yıkamak gerekiyor. Genellikle pişirirken içine pirinç sirkesi ekleniyor. Ama normal pirinci lapa yaparak da suşi yapabilirsiniz. İçine saşimi denilen çiğ balıklar konuluyor. Bunun için tazeliğinden emin olduğunuz balık satın almak önemli. Ama açıkçası ben hiç direkt çiğ balıktan suşi yapmadım. Ton balığı, yengeç tadında olan işlenmiş beyaz etli balık ürünü surumi ve tuzun içinde birkaç gün bekletip iyice yıkadığım çiğ somondan yaptım. Balık harici suşinin içine yeşil soğan, havuç, salatalık, avokado konuluyor. İsterseniz hiç balık koymadan yalancı suşi de yapabilirsiniz. Ayrıca küçük kesilen suşi dilimlerinin una bulanıp kızartıldığı cins suşiler de var. En yaygın olan maki suşi yapmak için Nori’ye bir kat pirinci yapıştırdıktan sonra içini koyup sarın. Sarmak için bambudan yapılmış bir aparattan faydalanıyorlar ama ben bambu amerikan servisiyle yapıyorum. Bence yaprak sarabiliyorsanız bambuya bile ihtiyacınız yok. Sıkı sarmak önemli. Başlangıçta noriyi ıslatmazsanız kesmesi zor olacaktır. Keskin bir bıçak işinizi kolaylaştıracaktır. Suşinin pirinç köftesi gibi olup üstüne bir parça saşiminin yerleştirildiği nigiri ve koni şeklinde yapılan temaki gibi başka şekilleri de var. Yerken genel olarak wasabi ve soya sosuyla yeniliyor. Acı seviyorsanız wasabiyi çok seversiniz. Kesinlikle çok farklı bir acı. Bir anda insanın burun kemiğini sızlatan cinsten. Ama etkisi kısa sürüyor. Wasabi yeşil bir çeşit turptan yapılıyor.

Ayrıca Japonların suşiye benzer onigiri dedikleri pirinç topları da var. İçine havyar, balık ya da fermente soya ürünleri koyuyorlar.

Farklı ülkelerin temel yemekleri

Hindistan: Hindistan yemeklerinin çoğu vejeteryan ve aşırı baharatlı yemekler. Bir yemeğe on çeşit baharat koyuyorlar. Hindistan cevizi sütünü sebze yemeklerini tatlandırmak için kullanıyorlar. Çeşitli hamur kızartmalarını çok sık tüketiyorlar. Benim en sık pişirdiğim hint yemeği biryan pilavı. Temel olarak zerdeçallı ve sarımsaklı pilav aslında. İçine fıstık, ceviz ya da badem kullanılabiliyor. Bu arada zerdeçal çok ama çok sağlıklı bir baharat olduğu için mümkün olduğu kadar çeşit yemeğimde kullanmaya çalışıyorum.

Çin: Çin yemeklerinin en çok tercih ettiğim metodu wok tavada sebzeleri çok öldürmeden yapmaları. Onun dışında bu mutfağın özelliklerinden biri de etleri mutlaka ekşi tatlı, acılı ekşili ya da acılı sosların içinde yapmaları.

Japonya: Suşi ve ramen dışında çok çeşitli yemekleri var ama benim en çok ilgimi çekenlerden biri bizdeki sefer tasına benzer bento box uygulamaları. Bento box’ları genellikle öğle yemeklerinde kullanıyorlarmış. Ana malzemesi pirinç lapası. Geri kalan malzemelerle kutuları öyle bir süslüyorlar ki inanılmaz sunumlar çıkıyor. Japonlar hiç üşenmeden en ufak ayrıntılara kadar uğraşıyorlar. Kutunun kenarına koydukları ufacık sosise dahi yosundan yüz göz yapıyorlar mesela.

Evde Asya yemekleri yapmak için malzemeler

Soya sosu: Hemen hemen bütün Asya yemeklerinde kullanılan bir sostur. Etlerinizi soya sosunda dinlendirirseniz çok lezzetli olur. Püf noktası, soya sosu tuzlu olduğu için yemeğe ekstra tuz eklemeyin.

Susam yağı: Yemeklere ekleyeceğiniz az miktarda susam yağı yemeklere lezzet katacaktır. Ayrıca çok da sağlıklı.

Yeşil soğan: Yemekleri süslemek için bol miktarda kullanılıyor.

Yumurta: Yumurta da Asya mutfağında bol kullanılıyor. Çinliler çorbalarına pişirirken akıtarak ekledikleri için şekil yapıyorlar. Japonlar çırpılmış yumurta yapıp çoğu yemeklerine ekliyor. Hatta çiğ yumurta ekledikleri lapa yemekleri de var. Ayrıca dikdörtgen şeklindeki tavalarına incecik yumurta döküp rulo yaptıkları egg roll da popülerdir.

Asya yemeklerinde kullanılan diğer malzemeler: Soya filizi, tatlı patates, lotus kökü, japon yemekleri için sake ve mirin. Tabii ki sonunda yaptığınızı yemeği yemek için chop stickler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir