Hamilelikte Okuduğum Kitaplar
Hamileyken 4. aydan itibaren ben bu çocuğa nasıl bakacağım derdine düştüm. Malum daha önce hiç bebek bakmamıştım. Çok umudum yoktu ama belki kitaplardan biraz tüyo kaparım diye düşündüm. İşte hamileyken okuduğum kitaplar:
Hamilelik Kullanım Kılavuzu:
Cep kitabı boyutundaki bu kitap bence hamilelerin hamilelikle ilgili bilgi alabileceği ve okurken eğlenebileceği bir kitap. Kapağında gördüğünüz üzere hamile bir kadını sanki teknik bir aletmiş gibi resmedip tam bir kullanma kılavuzu haline getirmişler. Yakın zamanda bu kullanma kılavuzlarından bebek ve çocuk versiyonları da çıktı. Okurken sıkmıyor ve arada güldürüyor. Eğlendirmesinin yanısıra üç trimester, doğum ve doğum alışverişiyle ilgili bilgi de var.
Başlarım Şimdi Anneliğe:
Şermin Çakracı'nın popüler kitabı Oyuncu Anne'yi alarak hata ettim. Bu kitap 2 yaşından büyük çocuklar için. Hamileler için uygun olan kitap bu. Bebek bakımıyla ilgili ayrıntılı bilgi yok. Ancak bir kadının deneyimlerinden hamilelik, doğumla nasıl başa çıktığını ve bebek bakımına nasıl alıştığını anlatması açısından ilham verici. Beni en çok etkileyen, yazarın hamileliğinde 40 kilo alıp vermesi oldu. Hamileliğin ilk trimesterinde bunu okuyunca bana inanılmaz moral olmuştu.
Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı:
Ayşe Öner'in bu kitabı hamileler arasında popüler olunca ikinci trimestere girmesine rağmen bebek bakımıyla ilgili hiçbir şey bilmeyen hatta o zamana kadar kucağına bebek bile almamış biri olarak panik olmaya başladığım için saldırdığım bir kitap oldu. Peki bu kitapla bebek bakımını öğrendim mi? Pek sayılmaz. Zaten annelik kitaplardan öğrenilebilen bir şey değil. Çoğu sayfasında ürün reklamlarıyla samimiyetini biraz yitirmiş. Büyük bir merakla açtığım emzirme CD'si de Philips Avent'in reklamı çıktı. Kitabın beğendiğim tarafı illüstrasyonları oldu. Kopyalayıp tişörte çizerek kendime hamile modası yaptım.
0-1 Yaş Bebek Beslenmesi ve Merak Ettikleriniz:
0-1 yaş arası bebek beslenme ilkeleri ve örnek menüler var. Kitabın yarısında da sık sorulan sorular cevaplanmış. Hamileyken okumak zorunda değilsiniz. Ek gıdaya geçiş süresinde de işe yarar.
Miniğimle Afiyetle:
Bu bir tarif kitabı. Hem de tarifleri besin gruplarına ve aylara göre ayırmış. Ayrıca son sayfalarında organik annelik yani saksıda yetiştirebileceğiniz sebzeler anlatılmış.
Yeni Anneler İçin Mucize Çözümler:
Yurt dışında çok popüler olan bebeklere fısıldayan kadın olarak da bilinen Tracy Hogg'un çok satan kitabı. Tracy Hogg da her fısıldayan gibi, sorun çözme ve ev huzurunu kurtarmak için bebekleri seçmiş. Bu kitap ilk 3-4 ay için. Easy methodu olarak bebek rutinini anlatıyor. Başlangıçta ben de çok mucizevi olduğunu düşünüp bir rutin tutturmaya çalıştım. Evet bebeğimin bir rutini vardı ama sürekli değişen bir rutindi ve işin başına geçince bebeğe zorla rutine sokmak yanlış geldi. Daha çok bebeğin rutinine ben uydum, bebeğimi kendime uydurmaya çalışmadım. Ayrıca alışır diye annelerin bebekleriyle uyumaması gerektiğini yazmış. Bu konuda da Tracy Hogg'u değil kendi içimdeki anne ruhunu dinledim. Ayrıca kitapta bebeklerin mizacından da bahsedilmiş. Bu ve Mahallenin En Mutlu Bebeği kitabını okurken nihayet bebek bakımı konusunda bilgi sahibi olmaya başladığımı hissettim. Bazı konularda çok ayrıntılı bilgiler içeriyor. Ama bahsettiği uyku saatleri bizimkine uymadı ama en azından değişken uyku saatleriyle ilgili bilgi sahibi oldum. Bu kitaptan iki önemli şey öğrendim. Birincisi bebek ilk aylarında hemşirelerin önerdiği gibi yirmi dakika değil çok daha uzun sürelerde emzirilmeli. Bir diğer öğrendiğim şey de bebekler hangi sebepten nasıl ağlar. Bebekler mutlaka bir sebeple ağlar tezine kesinlikle katılıyorum ve bu kitapta bebeğin ağlayacağı tüm sebepler verilmiş ve bebeklerin bu durumlarda nasıl ağladığı anlatılmış. Şu ana kadar bu konuda bu kitaptan aldığım tüm tavsiyeler işe yaradı.
Mahallenin En Mutlu Bebeği:
Çok satan ve dünya çapında popüler olan Michael Harvey Karp'ın kitabı. Bu kitaptan aldığınız bilgilerle 3 ay bebeğinizi çok rahat idare edebilirsiniz. Karp'a göre bebekler aslında karnımızda 12 ay durmalıyken kafa büyüklüğünü rahimlerimiz kaldırmayacağı için üç ay erken doğduğunu düşünüyor. Ben kesinlikle bu fikre katılıyorum. İlk üç ay bebeğin çoğu duyusunun tam açılmaması bundan kaynaklanabilir. Durum böyle olunca ilk üç ay yapmamız gereken rahim koşullarını oluşturmak. Bunlar kundak, yan yatış, şş sesi, emzik ve sallama. Karp'a göre kolik diye bir şey yok. Bebeğin ağlama krizlerinin sebebi sindirim problemi olamaz. Çünkü sindirim problemi olan çocuk ağlama krizine girmeyebilir. İşe yaraması için bu beş yöntemi aynı anda uygulamak gerekir. Bu konuda da Karp'a katılıyorum. Benim bebeğimin reflü problemi vardı ve problemleri arttığında ağlama krizine girmiyordu. Kolik denilen belli saatlerde gerçekten ağlaması ve huzursuzluğu oldu. Bence bu saatlerde bebeklerin iyice uykusu geliyor ve uyuyamadıkları için huzursuzlanıyorlar. Biz bu anları bu yöntemlerle atlattık. Yalnız bir süre sonra kundakta durmamaya başladı. Ama geri kalan dört yöntem de işe yaradı. Ayrıca kitapta bu yöntemlerin kaçıncı aylarda bırakılacağı da yazıyor.
Doğumdan İtibaren Montessori:
Bebek eğitim yöntemi olarak Montessoriyi çok duymuştum. Ancak kaynaklar okul öncesi ve anasınıfı içindi. Sonunda 0-3 yaş arası Montessori yöntemini anlatan bu kitabı aldım. Kitap başında bir çizelge bile yapmasına rağmen Montessoriyi nasıl uygulayacağımızın ayrıntılarını, örneklerini vermemiş. Montessori yönteminin mantığını anlatıyor.
Bu kitapların arasında Yeni Annelere Mucize Çözümler ve Mahallenin En Mutlu Bebeği kitaplarını anne adaylarının mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum.