Kreş Yaşı
Okuduğum kitaplardan dolayı ikileme düştüğüm bir konu da kreşe gönderme yaşıydı. Uzmanlar dört yaşından itibaren mümkünse yarım günle başlanarak verilmesini öneriyorlar. Bizim için öncelik çocuğun ihtiyacı. Şu ana kadar birimiz gündüz birimiz gece resmen direnerek didinerek çocuğu kimselere vermedik. Bunun için kendi işimizi bırakıp yeni sektörlere girdik, yeni deneyimler kazandık. Çocuğun bağlanması anne ve babasına oldu. Ancak bağlanma konusunda epey yol kat ettik sanırım ki geçen sene sosyal bir ortama bıraktığımda arkamdan ağlayan çocuk bu sene arkasına bakmadan çocukların içine karışıyor.
Sosyal ihtiyaç
Her ne kadar uzmanlar tersini de söylese bence belli yaştan sonra çocuğun sosyal ihtiyacı oluyor. Yaşıtlarıyla oynamak istiyor. Yaşıtını bulunca oynuyor sonra çocuk gidince arkasından öyle bir ağlıyor ki içim parçalanıyor. Belki bazı ailelerde örneğin geniş ailelerde ya da çok fazla küçük çocuğun olduğu ailelerde çocuk sosyal bir ortamda büyüyor ancak son dönem çekirdek ailenin yaygınlaşması ve bireyselleşmenin yayılmasıyla çocuklar yalnız büyüyor bu durumda çocuk kreş gibi yerlere daha çok ihtiyaç duyuyor. Biz elimizden geldiğince oyun atölyelerine kışın kapalı yazın açık parklara götürdük ancak belli ki yetmedi.
Dil Gelişimi İçin
Sosyal ortamda büyümeyen çocuğun dil gelişimi de geri kalıyor. Bu durumda da kreş faydalı oluyor.
Çekinceler
Evet kafamda bazı soru işaretleri var ki en önemlisi de çocuk ilk kez insan içine karışında vücudunun karşılaşmadığı bakteriler ve virüslerle karşılaşacak. Biliyorum bu kaçınılmaz. İlkokula kadar bir yere göndermesem bu sefer de ilkokulda hastalanacak ve bu süreç yaşanacak. Ama tabii biraz daha büyükken bu süreci geçirmek daha iyi olabilirdi. Şimdilik yaz mevsimi olmasına güvendim. Bakalım ilerleyen günlerde neler yapacağız.