Gençler İçin Yurtdışı Olanakları
Gençler açısından yurt dışına eğitim, staj ya da iş tecrübesi için çıkmak bence hayat tecrübesi, dil yeteneği açısından çok avantajlı. Bunun için benim de bizzat kullandığım pek çok program var. Bildiklerimi sıralamaya çalışacağım.
Erasmus öğrenim hareketliliği: Bence en rahat yurt dışına çıkış Erasmus programıyla. Avrupa Birliği’nin finanse ettiği bu program her üniversitede farklılık gösteriyor. Yani her üniversite her bölüm farklı ülkeler ve üniversitelerle anlaşmalı olabiliyor. Her ülkeye farklı hibe veriliyor. Ama bence çok lüks harcama yapmazsanız yetiyor. Bölümünüzün anlaşmalı olduğu okul dışında bir yere gidemiyorsunuz. Çoğu okul kriter olarak ingilizce sınavı yapıyor ve ortalamaya bakıyor. Her okul istediği dönemde gönderebiliyor. Benim tavsiyem gideceğiniz okulda international sınıf var mı onu araştırın. Çünkü gideceğiniz ülkenin dilini bilmiyorsanız orada alacağınız eğitim çok etkili olmayabilir. İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız orada international sınıfa ve yurda kaydolun. Her zaman türklerle takılmayın her çeşit ülkeden insanla takılmaya çalışın.
Erasmus staj hareketliliği: Bu program da staj dönemlerini yurt dışında ayarlayabileceğiniz bir program. Avrupa içinde olmak üzere herhangi bir staj yerinde kabul aldığınız sürece gidebiliyorsunuz. Avantajı anlaşmalı üniversitelere bağlı kalmak zorunda değilsiniz.
Mevlana Programı: Kendi ülkemiz tarafından finanse edilen bu programın avantajı Avrupa haricinde de ülkelere gidebiliyorsunuz. Dezavantajı da bence hibeler çok az.
Fulbright bursu: Lisans üstü bir program olan bu burs Abd için. Ancak belli bölümler için geçerli olduğu için ben kullanmadım.
Aisec: Bu da işletme gibi programlar için bir çeşit staj programı. Her bölüm için geçerli değil. Genellikle o bölgedeki ailelerde kalınıyor. Yaz gibi ara dönemlerde kullanılıyor.
Erasmus Mundus: Lisansüstü bir program olan Erasmus Mundus da Avrupa içinde bir program. Kurumlar arasında seçiyorsunuz. Kabul edilirseniz hibesi epey yeterli görünüyor. Yabancı dil, ortalama, çoğu zaman spesifik programda araştırma yayın ya da deneyim ve referans istiyorlar. Bir iki sene gibi uzun süreli bir program.
Work and Travel: Bir ara epey popüler olan Birleşik Devletlerde yaz çalışma programı. Aracı kurumlarla başvuruluyor. Üniversite öğrencisi olmak gerekiyor.
Working Holiday: Şu an Yeni Zellanda’da otuz yaş altı için açık olan bir program. Bir yıllık iş programı. Orta seviye İngilizce isteniyor. Önceden Avustralya için de açıktı ama şu an Türkler için sadece Yeni Zellanda’da açık. Otuz yaşın altıysanız ve yurt dışında yaşamayı düşünüyorsanız bu programı kesinlikle öneririm. Çünkü bu program aracılığıyla Yeni Zellanda göçmenliğine başvurabilirsiniz. Uzun vadede beş yıla vatandaşlık alırsanız Avustralya’ya da geçebilme olanağınız var.
Gençtur: Bu kurum yurt içi yurt dışı pek çok staj ve gönüllü program fırsatı sunuyor. Bana mantıklı geldi.
Interrail: Yirmi dört yaş altına Avrupa’da ucuz tren bileti sunan bir program. Aslında bunu her yaşta yapabilirsiniz ama yirmidört yaş altına daha indirimli oluyor. Avrupada tren ağları çok geniş olduğu için tüm Avrupa’yı gezebilirsiniz. Ama Türkiye’den çıktıktan sonra Ryan Air isimli bir hava yolu şirketiyle de ucuza gezebilirsiniz. Önceden ayarlarsanız gayet ucuza gelebilir. Tren biletleri o kadar da ucuza gelmiyor. Bu yönden hava yolunu daha çok öneririm.
Gönüllü programlar: Yurt dışı kaynaklı başka kurumlarla çok çeşitli ülkelerde çok çeşitli gönüllü programlara dahil olabilirsiniz.
Bilimsel araştırma projesi: Bütün üniversitelerin lisansüstü eğitiminde mevcut olan, şu sıralar maalesef bütçe kısıtlamasına gidilen, size bilimsel araştırmanızı yurtdışında sunmanıza fırsat veren bir proje. Yurtdışında kongre gibi araştırmanızı sunacağınız bir etkinlik bulup başvuruyorsunuz. Kabul alırsanız bir miktar ücret ödüyor size. Hatta gri pasaportunuzu dahi ayarlıyor.
Sporcu olarak gitmek: Ülkemizi temsilen sporcu olarak da yurtdışına gidebilirsiniz. Bu durumda yine size gri pasaport ayarlanıyor.