2. ay alışverişi
2. ay alışverişim daha çok oyuncak ve kışlık alışveriş oldu. 2. aydan itibaren kavrama çalışmalarına başlamak istedim. O yüzden daha çok kavrayabileceği çıngırak tarzı oyuncaklar aldım. İşte 2. ay aldıklarım:
Fisher Price marakas: Bu benim bulabildiğim çocuğun eline en çok uyan çıngırak oldu. Benimkinin eli kolu çok hareketliydi. Oyuncağı suratına çarpıyordu. Bu marakasın yumuşak yerine denk getirince daha güvenli oldu.
Classic world ahşap çıngırak: Bunu farklı materyalleri de hissetsin diye aldım. Eline çok uygun değildi. Ve sert olduğu için yüzüne çarpabiliyordu. Bunu eline verdiğimde başından hiç ayrılmadım.
Asılabilir çıngıraklı oyuncak: Önceki yazımda da anlattığım gibi belli aydan sonra sesle dokunma duyusunu uyaran mobiller montessori yönteminde öneriliyor. Rüzgar gülü tarzı oyuncaklar hareketle ses üreterek bebeğin etki tepkiyi öğrenmesini sağlıyor.
Tanny çevirmeli oyuncak: Bunu montessori oyuncaklarından biri olan iç içe geçen disklere benzediği için aldım. Ama biraz eline büyük geldi. Bu oyuncağı 3. aydan sonra eline verdim.
Fisher Price asılabilir çekmeli oyuncak: Geçen yazımda da bahsettiğim üzere çocuğun tutup çekebileceği karşılığında ses çıkaran asılabilen bir oyuncak istemiştim. Bunun tutulan yeri diğerlerine göre daha uygun geldi. Bunu da 3. aydan sonra verdim.
Kanz ahşap silindir çıngırak: Hem kavrama hem de yerde yuvarlandığı için karın üstü aktivitelerde sürünme, öne uzanma ve emeklemeyi stimüle ediyor. Bunu 3. aydan itibaren kullandık.
Torba tulum: Benimki uyurken öyle bir tepiniyordu ki üstünde battaniye falan bırakmıyordu. Mevsim kış olunca daha fazla problem olmaya başladı. Bu torba tulumlar 1 yaşına kadar çok kullanışlı oluyor. Doğum öncesi alışverişe bile dahil edilebilir.
Kışlık tulum mont: Bence kış mevsimi için olmazsa olmazlardan bir tanesi. İlk aylar battaniyeye sarılıyor ama sonraki aylarda bu tarz tulumlar çocuk için daha rahat ve korunaklı oluyor. Bunun çok tatlı hayvanlı kostümleri var. Yalnız biraz büyük almak gerekiyor bence. Benimki küçük boy bebek olmasına karşı 3-6 aylık tulumu zor sığdırdım.
Kanguru: Kanguru piyasada annelere çok gerekliymiş gibi gösteriliyor. Anne bebeğin yakın olmasını sağlıyor deniliyor. Ama kucağa alarak da bunu sağlayabilirsiniz bence bir şeye ekstra para vermek ne kadar gerekli emin değilim. İnsanlar evde de kullanıyormuş. Bence çocuğuyla yakın olmak isteyenler çocuğu giymektense çocuklarına vakit ayırmalı. Ayrıca ben mutfak işleri yaparken kanguruyla dolaşmayı uygun bulmadım. Mutfak işlerinden yarısından fazlası sıcak iş. Maazallah çocuğu yakabilirim. Çocuğu sırtıma da takmayı istemedim. Gözümün önünde olması daha iyi. Belli ayın üstünde de çocuk hareketli olduğu için serbestçe hareket etmesi daha sağlıklı. (Bazı çocuklar sürekli annelerine yapışmak isteyebiliyor. Bu bağlanma problemine işaret ediyor olabilir. Uzman pedagog Adem Güneş 2 yaşa kadar anne ve bebeğin birlikte yatmasını öneriyor. Biz birlikte yatıyoruz ve istediği her zaman emziriyorum. Şimdiye kadar böyle bir problem yaşamadım.)
Her ne kadar ergonomik olduğu savunulsa da takan için kas iskelet sistemi açısından sağlıklı değil. O yüzden kısa süreli geziler için puset kullanılmalı. Ancak uzun süreli gezilerde çocuk anneyi özleyebiliyor. Ne olur ne olmaz yanınıza alabilirsiniz bu durumda. Pusetin giremeyeceği yerlerde geziliyorsa kanguru kullanılabilir. Ben dağcıyım ve uzun doğa yürüyüşlerini çok seviyorum. O yüzden benim için elzemdi. Ama benim gibisi binde birdir herhalde. O yüzden kanguru bence çoğunluk için gereksiz. Biraz ticari olduğunu düşünüyorum.
Kanguru konusunda taraftarlar var anladığım kadarıyla. Bir tarafta çok bilinmeyen ve piyasadaki fonksiyonel kanguruların sağlıksız olduğunu savunan kanguru markaları var diğer tarafta popüler fonksiyonel kangurular var. Kanguru zaten 3. aydan itibaren öneriliyor. Piyasadaki fonksiyonel kanguruların özelliği çocuğu hem yüzü öne dönük hem anneye dönük hem de emzirme pozisyonlarına gelebilmesi. Bana gayet mantıklı geldi ve bu tarz orta kalite bir kanguru almaya karar verdim. Bu tarz kangurularda yüzü dışa dönük pozisyon 8 aya, çocuk desteksiz oturabilene kadar önerilmiyor. Çok duyulmamış bazı markaların kangurularının ağ kısmı fazla geniş geldi. Kalçanın aşırı ayrılması kalça ekleminde dolaşım bozukluğuna bağlı çürümelere neden olabiliyor. Daha önce kalça çıkığı tedavisinde kullanılan bazı cihazlarda kalça eklemi çürüğü vakalarına rastlandı. Bunun sebebi bu cihazların kalçayı aşırı ayırmasıydı. Belki yumuşak taşıyıcı tiplerde bu sorun olmayabilir. Fakat dediğim sebepten dolayı bu kangurularda yüz dışa dönük pozisyon kullanılmıyor. Gerçi instagramda bu tipleri yüzü dışa dönük kullanan da görüp şok geçirdim.
Çok duyulmamış bazı markaların fonksiyonel ve daha popüler kanguruların sağlıksız olduğunu iddia ettiklerine denk gelip şaşırdım. Gerekçeleri fonksiyonel kanguruların kalçayı çok bitişik pozisyona getirmesinin kalça çıkığına sebep olmasıymış. Doktora yeterliliğini almış ve yıllarca kalça çıkığı tedavi etmiş biriyim. Anladığım kadarıyla kundak ve kanguru birbirine karışmış. Normalde kanguru tam tersi kalça çıkığını önleyen bir şey. Ve ağı yeteri kadar geniş olmayan bir kanguru daha görmedim. Tabii çocuk büyüdükçe ağ kısmı daha dar gelmeye başlıyor. Ama sonuçta çocuk büyüdükçe kalça çıkığı riski azalıyor. Düşünsenize çocuk zaten 9 aydan sonra ayağa kalkmaya başlıyor ve hiçbir kanguru çocuğun ayakta durduğundan daha fazla bacaklarını bitiştirmiyor. Yüz dışa dönük pozisyon da 8 aydan sonra önerilince sorun kalmıyor. Bu iddia sanırım çocuğu kundak gibi saran ya da ilk üç ay için elle sarılan slingler için. Bu durumda ebeveynlerin ilk aylar kullandıkları bebek taşıyıcılarda ağ kısmına dikkat etmesi gerekiyor. Literatürü araştırdım. Kalça çıkığına yol açan kanguru vakası bulamadım. Ayrıca yabancı kaynaklar da benim gibi fonksiyonel kanguruları önermiş. Benim için en önemli kriterlerden biri de ben doğa yürüyüşleri yaparken çocuğun yüz dışa dönük bir şekilde durup doğanın farkına varması. Bu da bence zeka gelişimini olumlu etkiler.
Bir diğer dikkat ettiğim nokta yumuşak taşıyıcı tiplerde sırt desteği olmaması. Bu durumda bu konunun uzmanı olarak omurga sağlığı için ilk 4 ay sırt desteği olmayan kanguruları önermiyorum.
Ben normalde 3. aydan sonra alacaktım ama bu ayda bir seferliğine bebeğimle tek başıma uçak yolculuğu yapacaktım. Emzirme pozisyonunu kullandım. Onun dışında 3. aydan itibaren kullanmaya başladım. Ben bebeği taşımak için daha çok puseti kullandım. Pusetin giremeyeceği yerlerde kanguru kullandım. Baş desteği, sırt desteği ve cep özellikleri de vardı.
Bisiklet ve pilates seti: 2. aydan itibaren doktor egzersize izin verdiği için egzersize başladım. Bu tek pedallı sistem hem uygun fiyatlı hem de yer kaplamıyor. Hala her gün kullanıyorum. Pilates setinde bir büyük bir küçük boy pilates topu iki tane egzersiz bandı ve tek seferlik çalışan dandik bir pompa çıktı. Pilates setini bir süre sonra kullanmayı bıraktım. Şimdi pilates topunu çocuğumla beraber oynuyorum. Egzersiz programımı sonraki yazılarımda paylaşacağım.