Bebekli Anne Blogu

Bebek BakımKültür Sanat

Ebeveyn Kitapları 2

Çocuğum bir yaşına gelene kadar aslında çok fazla kitap okuyamadım. Nedenini bilmiyorum belki de yeni annelik ve yeterlilik sınavı çok vaktimi aldı. İşte bu dönemde okuduğum ebeveyn kitapları:

 

Adı üstünde bebeklerde bir beslenme çeşidi olan blw yani baby led weaning adlı yöntemi anlatıyor. Türkçede bebek liderliğinde beslenme olarak geçiyor. Temel olarak bebeğin kendini beslemesi ve kendi istediği kadar yemesi mantığına dayanıyor. Çocuklara bulamaç yedirilmemesi ve beslenmeye direkt parmak yiyeceklerle başlanması gerektiğini savunuyor. Kitabın arka sayfalarında parmak yiyecek ve temel tarifler bulmak mümkün. Bence ek gıda sürecinden önce okunup fikir sahibi olunabilir. Çünkü bebeğin özgüven ve bağımsızlığının gelişmesinde etkili bir yöntem olduğunu düşünüyorum.

Tracy Hogg’un okuduğum ikinci kitabı. Nedense kadraja sığdıramadım bu sefer fotoğrafı. Kitabın kalınlığından mı yoksa bebeğim küçük ve yeterlilik sınavına çalıştığımdan mı bilmem bu kitap elimde dört ay süründü. Ve gördüğünüz üzere kitabı haddinden fazla yıpratmışım. Daha önce okuduğum kitap ilk dört ay içindi bu ise ilk yıl için daha kapsamlı bir kitap. Çoğu konuda Tracy Hogg’u dinlemediğimi söylemeliyim. Ayrıca easy bizde sadece ilk iki ay tuttu. Çünkü o s yani uyuma meselesi o kadar sık değildi. Ama çocuğu ağlamaya bırakma yöntemine yaklaşımına kesinlikle katılıyorum. Bunların dışında bezsiz bebekler yöntemini benimsemiş kişilerin ne yaptıklarını hayretle izlerken Tracy Hogg’un daha ılımlı yaklaşımını benimsemeye karar verdim tuvalet eğitimi konusunda. O 9 ay civarı başlanmasını öneriyor. Bizimki bez değişim esnasında altını ıslatmaya başlayınca bir ay erken başlamaya karar verdim. Yani her yöntemi uygulamasam da fikir alma açısından faydalı bir kitap oldu.

Okunacak bir kitaptan çok çocuğu olanlar için el altında bulundurulması gereken bir rehber niteliğinde. 100 tane kural çok uzatılmadan ortalama bir sayfa sürecek şekilde anlatılmış. Şu ana kadar bebek yetiştirmenin teorisini okuyan ben pedogoji konusunda ne kadar eksik olduğumu bu kitap sayesinde fark ettim. İlerleyen yıllarda birkaç defa daha okumayı düşünüyorum.

Bebeklerde ilk ay bağlanmanın ne kadar önemli olduğunu anlatan aslında hamileyken okunulması gereken bir kitap. Güvenli bağlanma için göz, ten teması ve ses tonunun ne kadar önemli olduğunu böylelikle çocuk nasıl güvenli bağlanır bunun anahtar noktalarını anlatıyor.

Çocuktan korkmayın, onunla ilgilenin, bol bol sevgi gösterin temalı; disiplin ediyorum, sevgiye alışmasın, şımarmasın adı altında yapmaya alışkın olduğumuz şeylerin aslında çocuğun psikolojisine ne kadar zarar verdiğini anlatan bir kitap. Adem Güneş’e birçok konuda ne kadar katılsam da hatta içimdeki annelik içgüdüleri bu kitapları okuyunca bayram etse de her konuda Adem Güneş’e katıldığım söylenemez. Özellikle de babaların çocuğundan uzak durup otorite sağlaması gerektiği yönünde. Bence babalar da çocuğun eğitimi ve yetiştirilmesinde en az anneler kadar etkin olmalı. Nedeni basit çünkü babası değil mi? Bu bahaneler biraz erkeklerin kaçış noktası gibime geliyor. Ama kitapta yazan birçok şeyde bence yazar haklı. Annelerin okuması gereken hatta çözülmeyen çocukluk sorunu olan herkesin okuması gereken bir kitap. Benim çocukluktan kalma sorunum yok demeyin. Okuyunca birçok konuda aydınlanıyorsunuz. Kısaca, psikolojiye ilgiliyseniz bu kitabı okumak için anne baba olmanıza bile gerek yok.

Sonunda çok merak ettiğim Waldorf yöntemiyle ilgili bir kitap buldum. Waldorf yöntemi çocuğun doğal gelişimine saygı duyan ve oyuna çok önem veren bir eğitim yöntemi. Oyuncak olarak açık uçlu oyuncakları öneriyor. Mesela oyuncak bebeklerin yüzünde ayrıntı yok. Bir örtü ya da ahşap parçası bile oyuncak olabiliyor. Hayal gücünü geliştiriyor. Bir örtü bir sürü farklı şeyi temsil edebiliyor oyunda. İşte bu kitapta bu oyuncaklardan yirmi tane örnek var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir